​Fırıncılar ekmek zammını un fiyatlarındaki artışa bağlıyor

​Fırıncılar ekmek zammını un fiyatlarındaki artışa bağlıyor

Siirt Fırıncılar Odası'na bağlı fırınlar ekmeğe yüzde 20 zam yaptı. Ekmeğin bin gram satış fiyatı 7,5 TL olacak. Buna göre 200 gram ekmeğin fiyatı 1,25 TL'den 1,5 TL'ye yükseldi. Siirt’te yarından itibaren yeni tarife geçerli olacak.

Siirt’te tüm fırınlarda geçerli olacak yeni ekmek tarifesi, maliyet analizleri yapıldıktan sonra Siirt Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından onaylandı.

Siirt Ticaret Odası komisyonunda kabul edilen düzenlemeye göre, iki gün önce ekmeğe yüzde 20 zam yapılmış ve 200 gram ekmeğin fiyatı 1,25 TL'den 1,5 TL'ye çıkmıştı.

Un fiyatlarının fahiş bir şekilde zamlanması nedeniyle ekmek fiyatlarına zam geldiğini dile getiren fırıncı esnafı Abdullah Aşkara, yapılan zamdan dolayı halkın tepkili olduğunu ifade ederek oluşturulan zamda artan maliyet fiyatlarının etkisi olduğunu söyledi.

Son günlerde hızla artış gösteren un fiyatlarına tepki gösteren Aşkara, artan un fiyatlarının kendilerini zor duruma soktuğunu ve kimsenin un torbasına gelen yüzde 50’lilik zammı görmediğini söyledi.

"100 TL’ye aldığımız un torbası 150 TL’ye çıktı"

Ekmeğe yapılan zamma halkın tepki göstermesi normal ama halkın da bizi anlaması gerekiyor." diyen Aşkara, "Halkımız, 3 ay önce un fiyatlarına gelen zamdan habersiz. 100 TL’ye aldığımız un torbası 150 TL’ye çıktı kimse bu durumdan bahsetmiyor. Mayanın kolisi 60 TL’den 110 TL’ye çıktı, bu maliyet fırıncının cebinden giden paradır. Artık bizi kurtarmıyor, zarar etmeye başlamıştık. Un borcum azalması gerekirken artmaya başlamıştı. Eskiden 10 torba un için 10 bin TL öderken artık 15 bin TL ödemeye başlamıştık. Bir ayda 5 bin TL daha fazla ödüyorduk. Halk, her ay uncuya 5 bin TL, mayacıya 2 bin TL daha fazla verdiğimizi bilmiyordu." diye konuştu

Una yüzde 50 zam yapıldı

"Herkes, 'fırıncılar fırsatçıdır' diyor. Kimse uncuları görmüyor, nasıl 100 TL olan un torbası 150 TL’ye çıktı? diye kimse sormuyor ama ekmek 1,25 TL'den 1,5 TL'ye nasıl çıktı?" şeklinde tepki gösterenlere cevap veren Aşkara, şunları söyledi:

"Her şeye zam geldi, odunun tonu 500 TL’den 750 TL’ye çıktı. Bizler ekmeğe yüzde 20 zam yaptık ama uncular yüzde 50 zam yaptı, bizim yaptığımız zam sadece bizim zararımızı karşılıyor. Benim geçen yıl uncuya 20 bin TL borcum varken şu anda 40-45 bin TL borcum var. Bu borç una yapılan zamlardan sonra birikti. Bizlerde zam yapmak istemiyorduk ama her şeye zam geldi ama bir tek ekmek göze batıyor. Bizlerde halkı anlıyoruz, sonuçta her gün tüketilen bir gıdadır."


​Fırıncılar ekmek zammını un fiyatlarındaki artışa bağlıyor

​Fırıncılar ekmek zammını un fiyatlarındaki artışa bağlıyor

​Fırıncılar ekmek zammını un fiyatlarındaki artışa bağlıyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler