Fransa Mali'ye hemen müdahale istedi

Fransa Mali'ye hemen müdahale istedi

Sömürgeci Fransa, 20 Aralık tarihine kadar BM Güvenlik Konseyi'nden bir karar çıkartılmasını istedi

Sömrgeci Fransa, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK), Mali'nin kuzeyine hakim olan silahlı gruplara karşı askeri müdahalede bulunulması için 20 Aralık tarihine kadar bir karar çıkartılmasını talep etti.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philippe Lalliot, ''BMGK'nın konu ile ilgili kararı yeni yıldan önce çıkartmasını arzu ediyoruz. Bu yeni karar tasarısı 10 ile 20 Aralık arasında oylanabilir'' dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun çarşamba günü BM Güvenlik Konseyi'ne verdiği raporda, BM'ye Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) ve Afrika Birliği tarafından sunulan müdahale planı için, "Operasyon konusunda birliklere kimin öncülük edeceği, eğiteceği, takviye edeceği, donatacağı ve finanse edeceğine ilişkin temel sorular halen yanıtsız" demişti.

Askeri operasyondan önce geniş tabanlı bir siyasi uzlaşmaya ihtiyaç duyulduğunu belirten Ban, kuzeydeki askeri müdahalenin iyi planlanmaması ve icra edilmemesi halinde halihazırda aşırı kırılgan olan insani durumu daha da kötüleştireceğine dikkati çekmişti.

Ban, uluslararası kaygıların karşılanması halinde BMGK'nın, ECOWAS ve Afrika Birliği'ne 1 seneliğine, bu iki örgütün önerdiği 3 bin 300 kişilik askeri birlikle kuzeydeki militanlara karşı "her türlü gerekli tedbiri alma" yetkisi verebileceğini kaydetmişti.

ECOWAS ve Afrika Birliği tarafından sunulan askeri müdahale planının önümüzdeki haftalarda BMGK'da değerlendirilmesi bekleniyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.