Fransa'nın İslam düşmanlığına dünya genelinde tepkiler devam ediyor

Fransa'nın İslam düşmanlığına dünya genelinde tepkiler devam ediyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmnuel Macron'un İslam'ı ve Müslümanları hedef alan açıklamaları ile Charlie Hebdo dergisi tarafından yayımlanan ve Peygamberimiz Hazreti Muhammed'i sözde karikatürize eden görsellere tepkiler sürüyor.

İslam'a yönelik düşmanlığın merkezi konumundaki Fransa'da, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, 2 Ekim'de, "İslam'ın yapılandırılması gerektiğine" dair açıklamaları tüm dünyadaki Müslümanların tepkisine neden oldu. İslam'ı "bugün dünyanın her yerinde krizde olan bir din" şeklinde niteleyen Macron, "Fransa'daki Müslümanların ayrılıkçı fikirleri savunan bir ideolojilerinin olduğunu" ileri sürerek İslam dinini hedef gösterdi.

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin ise 13 Ekim'de yaptığı açıklamada, "radikal İslamcılık ile mücadele" iddiasıyla, sadece bu yıl 73 cami, özel okul ve iş yerinin kapatıldığını belirtti. Bununla da kalmayan Fransız bakanın marketlerdeki helal gıda reyonlarından rahatsız olduğunu açıklaması hükümet yetkililerinin İslam'a bakışını ortaya koydu.

16 Ekim'de Hazreti Muhammed'e (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hakaret içerikli karikatürleri derste öğrencilerine gösteren bir öğretmenin öldürülmesinin ardından, Fransız hükümeti İslam'ı ve Müslümanları hedef alan açıklamalar yaptı.

23 Ekim günü ise Fransız Charlie Hebdo dergisi tarafından yayımlanan ve  Peygamberimiz Hazreti Muhammed'i (Sallallahu Aleyhi Vesellem) sözde karikatürize eden görseller, Fransa'nın Montpellier ve Toulouse şehirlerinde devlet kurumlarına ait binalarda gösterildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile hükümet yetkililerinin, İslam'a ve Müslümanlara yönelik bu saldırıları, İslam dünyasında çok sert tepkilere neden oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İslam ve Müslüman düşmanlığı Avrupa ülkelerinde politika haline geldi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özellikle Avrupa ülkelerinde İslam ve Müslüman düşmanlığının adeta veba gibi toplumlara sirayet ettiğini söyledi

Avrupa ülkelerinde Müslüman kadınların kıyafetlerinden dolayı saldırıya uğradıklarını, Müslüman çocukların eğitim haklarından mahrum kaldıklarını söyleyen Erdoğan, "Müslümanlara ait işyerleri, evler, ibadethaneler, okullar hemen her gün ırkçıların ve faşist grupların saldırısına uğruyor." dedi.

Erdoğan, "Gün geçmiyor ki Müslümanların inanç hürriyetlerini kısıtlayan bir uygulamayla karşılaşmayalım. Gün geçmiyor ki Peygamber Efendimizi hedef alan bir alçaklıkla muhatap olmuyoruz. İşte Fransa'da yaşananlar. Charlie Hebdo olayı. Fransa'nın akli noktada kontrole muhtaç olan liderinin teşvikiyle bu saldırılar yapılmaya başlandı. İslam ve Müslüman düşmanlığı kimi Avrupa ülkelerinde bizzat devlet başkanı seviyesinde teşvik edilen desteklenen bir politika haline gelmiştir. Irkçı terörizm. Siz gerçek manada faşistsiniz, siz gerçek manada Nazi'nin adeta zincir halkalarısınız. Irkçı terörizm; medya ve siyaset eliyle, çoğu zaman da güvenlik birimlerinin göz yummasıyla toplumda yaygınlaşıyor." ifadelerini kullandı.

HÜDA PAR: Tepkisizlik, Müslümanlara yönelik baskıyı daha da arttıracaktır

Fransız hükümetinin İslam'ı ve Müslümanları hedef alan açıklamalarına bir tepki de HÜDA PAR'dan geldi. Partiden yapılan açıklamada, "Fransa Cumhurbaşkanı Macron, İslam dininin dünyanın her yerinde krizde olan bir din olduğunu söyleyerek, sözüm ona 'İslami radikalizm' ile mücadele çağrısı yaptı. Daha önce öğrenci ve velilere yönelik okul gezilerinde dahi başörtüsü yasağı getiren Fransa'da İslam'a ve Müslümanlara yönelik hakaret ve aşağılayıcı ifadeler fikir özgürlüğü olarak kabul görmektedir. Son olarak Macron'un İslam dinine yönelik ırkçı ifadeleri, Fransa rejiminin İslam'a ve Müslümanlara yönelik bakış açısının somut delilidir. İslam karşıtı bu ifadeler ülkedeki ırkçı grupları da cesaretlendirerek Müslümanlara yönelik şiddet ve hakaret eylemlerinin fitilini ateşlemiştir. Aynı zamanda ülkede radikalizm ile mücadele adı altında 'Fransız İslam'ı oluşturmaya yönelik yasal düzenlemeler yapılmaya çalışılmaktadır." ifadelerine yer verildi.

Müslümanların ibadet ve inanç özgürlüğünü kısıtlayan ve ırkçılığı körükleyen İslam karşıtı adımları şiddetle kınadığını açıklayan HÜDA PAR, açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verdi:

Avrupa ülkelerinde aşırı sağın şiddet eylemlerine maruz kalan, kamusal alanda inanç simgeleri yasaklanan Müslümanlar, İslam dünyasından yeterli desteği görmemektedir. Bu tepkisizlik, devletlerin ve ırkçı grupların Müslümanlara yönelik baskısını daha da arttıracaktır. Nitekim Almanya'da 2,5 ayda 188 'İslam düşmanlığı' suçu kayda geçmiştir. İslam dünyasını, bu saldırılara ve Müslümanların özgürlüğünü kısıtlayan ırkçı rejimlere karşı en üst perdeden tepki göstermeye davet ediyoruz. İslam ülkeleri başta Fransa olmak üzere İslam düşmanı rejimlere karşı caydırıcı yaptırımları devreye sokmalıdır.

İran Cumhurbaşkanı Ruhani: Peygambere hakaret "sanat" değildir

Peygambere hakaretin "sanat" olmadığını söyleyen İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "Milyonlarca Müslüman'ın ve diğer insanların hassasiyetlerini tahrik etmek sanat değildir. Özgürlük ne zamandır ahlak dersinin iptal edilmesi anlamına geliyor? Özgürlük tüm değerlere saygı gösterildiği zaman topluma faydalı olur." dedi.

Peygambere saygısızlığın insani değerlere hakaret ve ahlakın ayaklar altına alınması olduğunu dile getiren Ruhani, insanların içindeki öfkenin ve diğer tüm sorunların, Batılıların Müslümanların iç işlerine müdahale ederek yaptığı zulüm ve işkencelerden kaynaklı olduğunu söyledi.

Ruhani, "Hakaret etmek ve çirkin karikatürler çizmek ahlak, demokrasi ve insanlığın bir parçası değildir. İslam dünyası, bazı yöneticilerin yanlış sözlerine yerinde ve kesin bir tepki gösterdi. Bu, İslam âleminin daima Peygamber Efendimizin yolunun takipçisi olacaklarını gösteriyor." ifadelerini kullandı.

Pakistan: "Cehaleti temel alan" kamu açıklamaları daha çok nefrete neden olacaktır

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile hükümet yetkililerinin, İslam'a ve Müslümanlara yönelik saldırılarına tepki gösteren Pakistan, ülkedeki Fransız Büyükelçiyi dışişleri bakanlığına çağırarak rahatsızlığını iletti. Pakistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada "Pakistan, ifade özgürlüğü adı altında yapılan İslam düşmanı kampanyayı kınıyor." denildi. Açıklamada, milyarlarca Müslüman'ın duygularını incitecek bu kasıtlı eylemin, basın özgürlüğü ya da ifade özgürlüğüyle haklı gösterilmeyeceği belirtildi.

Pakistan Başbakanı İmran Han, Macron'un İslam Peygamberi Hazreti Muhammed'i hedef alan çirkin karikatürlerin gösterilmesini teşvik ederek aralarında kendi vatandaşlarının da bulunduğu Müslümanları kasten kışkırtmayı seçtiğine işaret etti. Han, "cehaleti temel alan" kamu açıklamalarının daha çok nefrete ve İslam düşmanlığına sebep olacağını kaydetti.

Libya Başkanlık Konseyi: Macron hükümetinin eşitlik ve özgürlük sloganları ikiyüzlülüktür

Libya Başkanlık Konseyi üyesi Muhammed Amari Zayid, yaptığı açıklamada, Macron'un ifadelerini kınayarak, nefret söylemi ve değersiz karikatürlerin Hazreti Muhammed'in kutsallığını zedeleyemeyeceğini belirtti.

Zayid, "Peygamberimize hakaret, sadece söyleyeni zedeler, onun ayıbını ortaya çıkarır. Nefret açıklamaları ve değersiz karikatürler, sevgili peygamberimizin onu sevenler nezdindeki yerini silemez. O, müminlerin vicdanında yüce, Müslümanların gönlünde yüksek bir yerdedir." ifadelerini kullandı.

Macron hükümetinin eşitlik ve özgürlük sloganlarının, "ikiyüzlülüğünü ve nefretini gizleme aracından başka bir şey olmadığını" kaydeden Zayid, "Bunun en büyük göstergesi, anlaşmazlıkları ateşleyerek, savaşları destekleyerek ve silahlar dağıtarak diğer ülkelere bariz müdahaleleridir." değerlendirmesinde bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı: Müslümanlara yönelik sistematik saldırıyı durdurun

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından yapılan açıklamada, Fransa'ya İslam'ı hedef alan ve dünya genelinde bir buçuk milyardan fazla Müslümanın duygularını inciten ayrımcı politikalarını gözden geçirme çağrısı yapıldı.

Açıklamada, "Hazreti Muhammed'in şahsının temsil ettiği dini sembollere hakaret ederek Müslümanların duygularına yapılan sürekli sistematik saldırıyı kınıyoruz." denildi. Bazı Fransız yetkililerin siyasi kazanç elde etme uğruna Fransız-İslam ilişkilerine zarar veren ve nefret duygularını körükleyen resmi siyasi söylemlerinin hayretle karşılandığı aktarılan açıklamada, özgürlük adı altında hiçbir dinin sembolüne hakaret edilmesinin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Kuveyt'ten Fransa'ya tepki: Hakaretlerin sürdürülmesi vahim sonuçlara yol açabilir

Kuveyt Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Kuveyt devleti, Peygamber'e (Sallallahu Aleyhi Vesellem) hakaret içeren karikatürlerin yayınlanmaya devam edilmesinden dolayı büyük bir rahatsızlık duymuştur." ifadesi kullanıldı.

Kuveyt'in, İslam İşbirliği Teşkilatının İslam ümmeti adına yaptığı açıklamayı tüm içeriğiyle desteklediği belirtildi.

Açıklamada, kin, nefret ve şiddeti doğuracak siyasi söylemler üzerinden semavi dinlere ya da Hazreti Muhammed'e karşı bu türden hakaretlerin desteklenmesi ve bunun sürdürülmesinin vahim sonuçlara yol açabileceği uyarısında bulunuldu.

Fransa'nın İslam ve Müslüman düşmanlığına dünya üzerindeki İslami hareketlerden tepki

Fransız yetkililerin "ifade özgürlüğü" adı altında Peygamber'e (Sallallahu Aleyhi Vesellem) yönelik Charlie Hebdo dergisi tarafından çizilen hakaret içerikli karikatürlerin yayımlanmasını teşvik etmeye ve İslam'ı hedef alan açıklamalarına dünya üzerindeki İslami hareketler de tepki gösterdi.

Pakistan Cemaat-i İslami Partisi lideri Sirac-ül Hak Macron'un açıklamalarını kınayarak Fransa'daki binalarda karikatürlerin gösterilmesine tartışmasız bir şekilde Müslüman liderlerce tepki verilmesi gerektiğini vurguladı. Hak, meselenin tartışılması için Müslüman devlet başkanlarıyla iletişim kurulması ve İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) acil bir şekilde toplantıya çağrılması, konunun küresel forumlarda dile getirilmesi ve sorumluların cezalandırılmasını istedi.

Gazze'de Deyr el-Balah'daki Filistinli Âlimler Derneği, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam'a hakaret eden küstahça açıklamalarına karşı protesto düzenledi. Filistin Âlimler Derneği üyesi ve Deyr al-Balah'daki Hamas lideri Maher al-Hawali, Büyük İslam Peygamberi (Sallallahu aleyhi Vesellem) ve İslam dini hakkında Fransız Cumhurbaşkanı tarafından ortaya konulan düşmanlığı kınadı. Maher al-Hawali, "Fransız cumhurbaşkanının veya tüm sözde karikatüristlerin tüm suçlarını kınamaya, tüm İslam ümmetini bu düşmanlığa cevap vermeleri için sessizliklerini bozmaya, insanlık ve insan haklarını iddia eden tüm kurumları tavır almaya davet ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Filistin İslami Cihad Hareketinden yapılan yazılı açıklamada ise Macron'un Müslümanların duygularını önemsememesinin, aşırılık ve ırkçılığı geliştirdiği ifade edildi.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada da ifade özgürlüğü gerekçesiyle hakaret içerikli karikatürlerin yayınlandığı Fransa'daki resmi ve gayri resmi ifadelerin öfkeyle takip edildiği belirtildi.

Nijerya'nın Kano eyaleti Ehli Sünnet Vel Cemaat âlimlerinden Üstad Ali Yunus, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Hazreti Muhammed'i (Sallallahu aleyhi Vesellem) ve Müslümanları hedef alan açıklamalarının kabul edilmez olduğunu belirtti. Yunus, "Merhamet Peygamberi, benim ve İslam dünyasının onurudur ve hiç kimse ona hakaret edilmesine asla izin vermez." ifadesini kullandı. Fuad İslam Enstitüsü âlimlerinden Nasrudin Adamu da Müslümanların hiçbir peygamberi ayırmadan saygı gösterip sevdiğinin altını çizerek, Hazreti Muhammed'e (Sallallahu aleyhi Vesellem) saygısızlık yapanlara karşı susmayacaklarını belirtti.

Katar Üniversitesi, "İslam dininin ve sembollerinin kasıtlı suistimali" gerekçesiyle Fransız Kültürü Haftası'nı süresiz olarak ertelediğini duyurdu. Üniversite açıklamasında, "İslami değerlerin, sembollerin ve inançların aşağılanması ya da ihlali kesinlikle reddedilmektedir. Bu tür hakaretler, evrensel insani değerlere ve tüm toplumların ulvi değerlerine zarar veriyor." ifadelerine yer verildi.

Lübnan Müftüsü Abdullatif Deryan, yazılı açıklamasında, inançlara ve değerlere yönelik hakaretlerin özgürlük sayılamayacağını belirterek, "İslam Peygamberi'ne hakaret, tüm Müslüman âlemine karşı saldırganlığı körükler." ifadesini kullandı.

Ürdün'deki Müslüman Kardeşler Cemaati (İhvan), Fransa'nın halklar arasında nefreti kışkırtan ve aşırılığa hizmet etmekten başka bir işe yaramayan bu hakaretlerden dolayı İslam ümmetinden özür dilemesi gerektiğini belirtti.

Malezya'da ise İslam Teşekkülü Danışma Kurulu (MAPIM) Başkanı Mohd Azmi Abdul Hamid, "Macron'un açıklamaları, İslam ve Müslümanların durumuna dair cehaletini açıkça ortaya koymaktadır." dedi. Mohd Azmi, Müslümanların içindeki radikal eğilimlerden bahseden Macron'un tek taraflı konuştuğunu belirterek, "İslam düşmanlığı ve Müslümanlara karşı işlenen nefret suçlarını kınayamayan Macron'un bu politikası, ülkesindeki ve Avrupa'daki İslam karşıtı grupları cesaretlendirmektedir." açıklamasında bulundu.

Fransız ürünlerine karşı boykot kampanyası

Türkiye ile birlikte birçok İslam ülkesi tek ses halinde Fransa'nın İslam'a karşı eylemlerini kınarken sosyal medyada Fransız mallarına karşı boykot kampanyaları başlatıldı. Bazı ülkelerde Fransız ürünleri market raflarından indirildi.

Katar'da devlete bağlı faaliyet yürüten Al Meera marketler zinciri, Fransa'nın küstahlığına tepki olarak tüm şubelerindeki Fransız mallarını topladı. Al Meera'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Milli bir şirket olarak bizler, ülkemize, inancımıza ve müşterilerimizin arzularına hizmet eden köklü geleneğimiz, adetlerimiz ve Hanif dinimizle uyumlu bir vizyon içinde çalışıyoruz." ifadesi kullanıldı. Bu nedenle, bir sonraki bildirime kadar marketin tüm şubelerinde Fransız ürünlerinin raflardan kaldırılmaya başlandığı belirtildi.

Yemen'de düzenlenen protesto gösterilerinde ise "Hazreti Muhammed kırmızı çizgimizdir" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler, Fransız mallarına karşı boykot çağrısı yaptı. Yemen Vakıflar Bakanlığı "Fransız ürünlerini boykot edin, Macron ve Fransa, ümmetin peygamberine hakaret ediyor. Resulullah kırmızı çizgimizdir." açıklaması yaptı.

Kuveyt'teki 70'den fazla perakende zincirinin üyesi olduğu Tüketici Kooperatifler Birliği de 23 Ekim'den itibaren raflarındaki tüm Fransız ürünlerinin kaldırıldığını duyurdu. Kuveytliler, sosyal medyada, Fransız ürünlerini boykot kampanyası kapsamında, "Fransız ürünlerini Türkiye ürünleriyle değiştir" etiketi açtı.

Aynı şekilde, Libyalı sosyal medya kullanıcıları ülkede yaygın olarak satılan gıda ve hızlı tüketim maddeleri başta olmak üzere Fransız mallarına boykot çağrısı yaptı.

Faslıların, "Fransız ürünlerini boykot" etiketiyle başlattığı kampanyaya aralarında fikir adamı, akademisyen ve entelektüellerin de bulunduğu on binlerce kişi destek verdi.

Ürdün'de sosyal medyada Fransız ürünlerine yönelik geniş boykot çağrıları yapılırken, ülkedeki bazı perakende zincirleri Fransız ürünlerini raflardan kaldırdı.

Pakistan halkı, Fransa'da başta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olmak üzere yetkililerin Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunmaları ve İslam karşıtı açıklamalarının ardından Fransız ürünlerine karşı boykot çağrısı yaptı

Öte yandan, boykot ve protestolarla karşı karşıya kalan Fransız Dışişleri Bakanlığı, boykot ve protesto yapılan ülkeleri Fransız mallarını boykot ve gösteri yapma çağrılarını "durdurmaya" çağırdı.

Boykot edilen Fransız malları

Süpermarket: Gima, Dia Endi

Yoğurt: Yoplait

Şişe Suyu: Perrier, Evian

Oto Lastiği: Michelin, Uniroyal, Recamic

Oto Yedek Parça: Valeo

Otomobil: Peugeot, Citroen

Giyim: Lacoste, Givenchy, Yves Saint Laurent, Etam, René Derby, Sonia Rykiel, Daniel Hechter

Çanta: Longchamps, Lancel, Louis Vuitton

Şampuan: L'Oreal, Studio Line, Lancome

Saç ürünleri: L'Oreal, Studio Line, Garnier, Kerastase

Bebek giyim, mama, oyuncak: Bledina, Mellin, Majorette, DPAM, Petit Bateau

Kozmetik: L'Oreal, La Roche Posay, Biotherm, Christian Dior, Clarins, Vichy

Parfüm: Chanel, Christian Dior, Clarins, Drakkar Noir, Fahrenheit, Lancome,Lavendar Harvest

Cilt Bakım ürünleri: Clarins, Guerlain, Avene

İnşaat: Ondulin Avrasya (Onduline -Bituline-Isoline), Lafarge, Chryso, Weber Markem

Seyahat: Air France, Club Med, Fransız Kültür Merkezi

Tıraş Bıçağı: BIC

Çakmak: BIC, Cartier

Kırtasiye: BIC, Sheaffer

Spor Ekipmanı: Le coq sportif

Çağrılar karşılık bulursa, AB'de Arap ve İslam dünyasıyla ilişkileri en fazla olan Fransa ekonomik çöküş yaşayabilir. Ülke ekonomisi Covid-19 nedeniyle yüzde 13,3 küçülmüş durumda. Fransa ile Arap ülkeleri arasındaki ticaret hacmi 70 milyar dolardan fazla. Fransa Fas'a 5 milyar, Cezayir'e 6 milyar, BAE'ye 5,5 milyar, Suudi Arabistan'a 4,3 milyar, Mısır'a 1,86 milyar ve Tunus'a 3,64 milyar dolar ihracat yapıyor. Türkiye'ye ihracat rakamı ise 7,1 milyar dolar. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.