Gastronomi festivali Antep fıstığı hasadı ile devam ediyor

Gastronomi festivali Antep fıstığı hasadı ile devam ediyor

Gaziantep'te bu yıl ikincisi gerçekleştirilen "Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali'nin (GastroAntep)" ikinci günü Antep fıstığı hasadı ile başladı.

 

Gastronomi şehri Gaziantep'te bu yıl ikincisi düzenlenen, dün kırmızıbiber hasadı ile törenle başlayan "Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep)" bugün de Antep fıstığı hasadı ile devam etti.

Gastronomi şehri olan Gaziantep mutfağı ve yöresel ürünlerinin tanıtıldığı ve 4 gün sürecek olan festival, büyük bir heyecanla devam ediyor.

Gaziantep Valiliği koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep'i Geliştirme Vakfı (GAGEV) işbirliğinde 12-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival kapsamında kentin önemli tarımsal ürünlerin de hasadı yapılıyor.

Festival kapsamında Gaziantep'in Karkamış ilçesi Teketaşı Mahallesi'nde Antep fıstığı hasadı yapıldı.

Hasada, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep milletvekillerinden Derya Bakbak, Mehmet Erdoğan, Müslüm Yüksel, Mehmet Sait Kirazoğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in yanı sıra 40 ülkeden dünyaca ünlü michelin yıldızlı şefler, UNESCO gastronomi şehirlerinin temsilcileri katıldı.

Güneşten, topraktan ve tarihten gelen yerel lezzeti dünyaya tanıtmak amacıyla organize edilen gastronomi festivalinin nabzı Nizip ve Karkamış ilçesinde attı.

Festivalin ikinci gününe, 90 dönüm Antep Fıstığı tarlasındaki hasatla "merhaba" diyen dünyaca ünlü michelin yıldızlı şefler, Türkiye'nin gastronomi profesyonelleri, gurmeler ve gastronomi yazarları unutulmaz anlar yaşadı.

Hasat öncesi açıklamalarda bulunan AK Parti Gaziantep Milletvekili Derya Bakbak, fıstığın dünyada en değerli gıda maddesi olduğunu söyledi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu da "Fıstık tarlaları içinde büyümüş, fıstık çiftçisi bir ailenin çocuğuyum. Okul harçlıklarını yaz tatillerinde fıstık tarlalarında çalışarak kazandım. Burası bereketli hilalin tam merkezidir. Önümüzdeki yıllarda yapılacak olan çalışmalarla birlikte fıstık ürünümüz şüphesiz artacaktır. Böylece Gaziantep için çok değerli olan fıstık, Türkiye için de çok önemli bir değer haline gelecek." dedi.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Müslüm Yüksel ise "Şehrimizin birçok rengi var. Gaziantep mutfağı ve lezzeti de bu renklerden sadece birkaç tanesidir. Burada bir farkındalık yaratmak, şehrimizin potansiyelini göstermek amacıyla gastronomi festivali düzenleniyor. Bu doğrultuda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Gaziantep Valisi Davut Gül de GastroAntep Festivali'nin bu yıl ikincisi yapılmasına rağmen sanki yıllardır yapılıyormuşçasına bir atmosferin oluştuğunu söyledi.

Antep fıstığı hasadına, yılda bir kez de olsa katılmak gerektiğini aktaran Gül, festivalin kent ekonomisine büyük katkı sunduğunu belirtti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de "Şehrimizin en önemli ürünü, fıstık ve zeytindir, bizim için Karkamış, Nizip ve Barak Ovası çok değerlidir." dedi.

Şahin, "Her şey topraktan başlıyor, eğer bugün GastroAntep'i konuşuyorsak ve 40 ülke buradaysa bu nimetler soframızı zenginleştirdiği içindir. Çiftçilere verdiğimiz altın gübre desteğiyle fıstığın 'yok yılı'nı 'var yılı'na çevirdik. Oda başkanları, erkek ağaçla dişi ağaç arasında fark olduğunu söylediler ve hemen aşılama yaptık, zararlı böceklerle mücadele başlattık. Fıstığa ve zeytine yönelik yapılması gereken ne varsa onu yaptık." ifadelerini kullandı.

"Rekolteyi en kısa zamanda 400 bin tona ulaştırmayı amaçlıyoruz"

Antep fıstığında rekolteyi her yıl yükselttiklerini belirten Şahin, "Geçen yıl 270 bin ton olan rekolteyi en kısa zamanda 400 bin tona ulaştırmayı amaçlıyoruz. Çünkü gıdaya dayalı sanayide fıstık her gün daha fazla kullanılmaya başlandı. Bu, istihdam demek ve ihracat demektir. Geçen yıl dünyaca ünlü michelin yıldızlı şefler geldiler. Kendi ürünlerini yaparken içerisine fıstığı koydular ve fıstığın rengi, kokusu, aroması ürünü tamamen değiştirdi. Dünyanın bu lezzete ihtiyacı var, şef gittiği yere bu lezzeti tattırınca insanlar acayip beğendi ve fıstıkla ilgili zincir marketlerde satışlarımız arttı. Fıstığa dayalı sanayi ürünlerinde de patlama yaşandı. Bu işin kaybedeni yok." dedi.

Nizip Kaymakamı Kemal Şahin ve Karkamış Kaymakamı Emin Bağlı ise fıstığın Antep ile bütünleştiğine işaret ederek, Antep fıstığının önemine değindiler.

Konuşmaların ardından Vali Gül ve protokol üyeleri, Antep fıstığı hasadı yaptılar.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler