Gaziantep İl Sağlık Müdürü Tiryaki: Hedefimiz mavi kategori

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Tiryaki: Hedefimiz mavi kategori

Mavi kategori için aşı çağrısında bulunan Gaziantep İl Sağlık Müdürü Doktor Ümit Mutlu Tiryaki, “Önümüzdeki hafta sarı renge döneceğiz. İnşallah hedefimiz eylül ayı gelmeden veya eylül ayına girerken Gaziantep'i maviye çevirmektir." dedi.

Covid-19 vaka sayılarının artışa geçtiği Gaziantep’in vaka sayısı geçtiğimiz hafta itibariyle 105.63 oldu. Gaziantep’te bir önceki hafta olan 24-30 Temmuz 2021 tarihli haritada ise vaka sayısı 58.02 olarak hesaplanmıştı.

Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de son günlerde vaka sayılarının tekrar artması endişeye neden olurken yetkililer her fırsatta artan vakaların önüne geçilmesi için aşı çağrısında bulunuyor.

Gaziantep’te yoğun bakım doluluk oranı kamu hastanelerinde yüzde 68 olurken, kamu özel sektör hastanelerinde ise bu oran yüzde 41’e yükseldi. Vaka sayılarının katlanarak arttığı ve son 100 bin kişilik haritada vaka sayısı 105.63’ne yükselen Gaziantep’te aşılama oranının yükseltilmesi için sırası gelenlerin ve ertelenenlerin bir an evvel aşılarını yaptırmaları istendi.

Salgınla mücadele etmenin en etkin yolunun aşı yapmak, maske, sosyal mesafe ve temizlik kurallarına uymak olduğunu ifade eden Gaziantep İl Sağlık Müdürü Doktor Ümit Mutlu Tiryaki, “Tedbiri elden bırakmadan hep birlikte kurallara uyarak virüsü yenme zamanı. Hedefimiz mavi kategoridir.” dedi.

“Kurban Bayramı öncesine göre vaka sayılarımız 4 kat arttı”

Kurban Bayram tatili sonrası Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de vaka sayılarında artan bir ivmenin söz konusu olduğunu belirten Tiryaki, “9 günlük Kurban Bayramı tatili vardı, bu tatilden önce tatil sonrası vaka sayılarında bir artış olabileceğini aslında ön görmüştük. Sadece Gaziantep için değil, Türkiye geneli içinde bu durum böyleydi. Maalesef bu durum bizim düşündüğümüz gibi gerçekleşti. 9 günlük tatilden önceki rakamlarımız 100 binlerde 26’lar gibiydi. Sayın bakanımız geçen gün açıkladı, 100 binde 105’lere çıktık. Yani neredeyse vakalar 4 katına yükselmiş. 9 günlük tatilden önceki vaka sayılarımız ile şimdiki vaka sayılarımızı kıyasladığımızda yaklaşık 5 kat kadar bir yükselme gerçekleşti.” dedi.

“Hastanelerdeki doluluk oranlarında korkulacak düzeyde değiliz”

Vaka sayılarının artmasıyla hastanelerdeki doluluk oranının da artmaya başladığını belirten Tiryaki, “Bu durum tabi ki hastanelerimiz ve sağlık merkezlerimiz için küçük bir miktar da olsa yoğunluklarını arttırmaya başladı. Şu an için korkulacak bir düzeyde değiliz. Servislerimiz ve yoğun bakımlarımız rahat. Ayarlamalarımız gayet yerinde gidiyor. Daha önce sadece bir pandemi hastanesi belirlemişken şu anda tüm hastanelerimizde belli sayıda servis ve yoğun bakım yatağı ayarladık. Buna göre de bir A, B ve C şeklinde planlama yaptık. A planı şu andaki durumu götürebilecek sayıda servis ve yoğun bakım yatağı ayarlanmış durumda. Bu şekilde çalışıyoruz. Eğer vaka hasta sayısı artarsa ve hastane yatışları artarsa o zaman B planına geçeceğiz. Daha fazla sayıda servis ve yoğun bakım yatağı ayarlayacağız. İnşallah C planına geçmek zorunda kalmayız, vaka sayıları o kadar artmaz. Ama onun içinde tedbirlerimizi aldık.” ifadelerini kullandı.

“Maalesef bu virüs halen var ve halen de hastalık yapma potansiyeline sahip”

Vatandaşların aşı ve kurallara uyma konusunda biraz duyarlı olmaları gerektiğini belirten Tiryaki, “Biz, üzerimize düşeni yapıyoruz ama maalesef caddeleri, sokakları ve sosyal alanlarımızı bizde geziyoruz. Çok kötü bir manzara var. Maske takılma kalmamış, sosyal mesafe uyulmuyor. Aşı sayısı yükseldiği için bu hastalık sona erdi sanılıyor. Fakat böyle bir durum yok. Maalesef bu virüs halen var ve halen de hastalık yapma potansiyeli var. Zaten öyle olmasa şu anda vaka sayıları yükselmezdi. Vatandaşlar kurallara uyma konusunda özen gösterirse, bize yardımcı olurlarsa ve aşıya gelirlerse inşallah biz bu işin üstesinden geleceğiz.” şeklinde konuştu.

“Kendi kişisel disiplinimizi sağlamamız önemlidir”

“Kovid-19 salgınını öncelikle aşıyla ve olmazsa olmazımız olan temizlik, maske ve mesafe tedbirleriyle yenebiliriz” diyen Tiryaki, “Birilerinin bizi uyarmasına gerek yoktur ve aslında nereye gidersek gidelim kendi kişisel disiplinimizi sağlamamız önemlidir. Çünkü son dönemlerde vaka sayıları arttıktan sonra vatandaşlarımız hastalığı nerelerde kapmış olabilir ve hastalığı nasıl bulaştırmış olabilir diye kabaca bir araştırma yaptık. Bu soruları vatandaşlarımıza soruyoruz; genelde ‘geçenlerde bir taziyeye gitmiştim ve bir düğüne katılmıştım’ şeklinde cevaplar alıyoruz. Gerçekten insanlar fazla sosyalleşti ve çok fazla kalabalık oldu. Sosyal mesafe durumu ortadan kalktı.” diye konuştu.

Vatandaşları rehavete kapılmamaları konusunda uyaran Tiryaki, salgın sürecinin halen devam ettiğine dikkat çekti.

Covid-19 ile mücadele kapsamında kentte bir buçuk milyondan fazla doz aşının yapıldığını ifade eden Tiryaki, Gaziantep’in mavi kategorideki iller arasına girmesi için 2 milyon doz aşının yapılması gerektiğini bildirdi.

“Aşı lojistiğinde bir sıkıntı ve sorunumuz yok”

Gaziantep’te aşı konusunda her hangi bir sıkıntının olmadığını belirten Tiryaki, “Aşı çalışmaları konusunda aslında fena durumda değiliz. İnsanlarımız bize geldiği sürece bizim aşı yapmada herhangi bir sorunuz ve sıkıntımız yok. Şu anda aşı lojistiğinde bir sıkıntı ve sorunumuz yok, yeteri kadar aşımız var. Bakanlık biz aşılamayı fazla yaptığımız sürece fazla miktarda aşıyı gönderiyor. İnsanların aşıya ulaşabilirliğini fazlasıyla arttırdık. Sadece aile sağlık merkezleri, özel ve kamu hastanelerinde değil, Gaziantep olarak AVM'lerde, belli başlı kalabalığın olduğu alanlarda aşı istasyonları kurarak, mobil ekiplerle şu anda bu işlemleri yürütüyoruz. Mobile ekiplerimiz şu an Gaziantep'te bulunan tüm köyleri bir tur zaten bitirdi. İkinci tur dönmeye başladık. Sürekli muhtarlarımızla iletişim halindeyiz. Muhtarlarımız bizi arıyor, ‘150-200 kişi ayarladım, bizim mahalleye gelebilir misiniz?’ diyor ve hemen oraya bir ekip gönderiyoruz. O gün orada kişi sayısı ne kadarsa aşılamasını gerçekleştiriyoruz.” dedi.

“Hedefimiz Gaziantep'i maviye çevirmektir”

Aşı konusunda yoğun çaba gösterdiklerini belirten Tiryaki, “Oda başkanlarımızla bir görüşmemiz olmuştu. Sağ olsun oda başkanlarımızda bize destek veriyorlar. Şu anda Gaziantep Ticaret Odasında bizim aşı merkezimiz var, odaya gelenler orada aşılanıyor. Günde 100'ün üzerine aşılanma yapılıyor, bu da bizim için güzel bir sonuç. Yine diğer odalarla görüştük, onlar da şu anda bize yer ve kişi ayarladılar. Diğer odalarda da aşı çalışması yapacağız. Bugün itibariyle hastanelerimizi tek tek gezmeye başladık. Aile sağlığı merkezlerine gelen vatandaşlarımıza hekimlerimiz ve çalışanlarımız, vatandaşların aşı olup olmadıklarını soruyor, olmamışlarsa onlarla görüşüyor, konuşuyor ve aşıya ikna ediyorlar. Polikliniklerdeki vatandaşlarımız aşı yapılan merkezlerimize veya hastane içerisindeki aşı istasyonumuza yönlendiriliyor. Bu şekilde biz büyük bir ivme kazanacağımızı düşünüyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta salı ve en geç çarşamba günü sarı renge döneceğiz. İnşallah bizim hedefimiz eylül ayı gelmeden veya eylül ayına girerken Gaziantep'i maviye çevirmektir.” temennisinde bulundu.


Gaziantep İl Sağlık Müdürü Tiryaki: Hedefimiz mavi kategori

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Tiryaki: Hedefimiz mavi kategori

Gaziantep İl Sağlık Müdürü Tiryaki: Hedefimiz mavi kategori

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.