Gaziantep TEKNOFEST'e hazır

Türkiye'nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağını artırmayı hedefleyen dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST'e sayılı günler kaldı.

Bu yıl ilk defa İstanbul dışında Gaziantep'te 24-27 Eylül tarihlerinde yapılacak festival için kentte rekor düzeyde yarışmalara başvuru yapıldı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) tarafından Gaziantep Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde yapılacak TEKNOFEST için hazırlıklar devam ediyor.

Bu yıl Gaziantep ev sahipliğinde gerçekleşecek TEKNOFEST, Ortadoğu Fuar Merkezi'nde (OFM) gerçekleştirilecek.

"Milli Teknoloji Hamlesi" sloganı ile yola çıkan, Türkiye'nin teknoloji üreten bir topluma dönüşmesini hedefleyen TEKNOFEST, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) yürütücülüğünde, Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu kurumları, medya kuruluşları ve üniversitelerinin destekleriyle düzenleniyor.

Türkiye'de gençlerin milli teknoloji üretme ve geliştirme konusunda ilgilerinin artırılmasını hedefleyen TEKNOFEST, bu alanda çalışan binlerce gencin ürettiği fikir ve projeleri hayata geçirebilecekleri önemli bir platform oluşturuyor.

Festival kapsamında 21 farklı kategoride düzenlenen teknoloji yarışmalarına başvuruda bulunan 100 bin gençten yaklaşık 5 bini finalist olarak yarışacak.

Tuz Gölü'nde başlayan roket ve Kocaeli'de gerçekleşen elektrikli araç yarışması ile devam eden TEKNOFEST, Gaziantep ile rotasına devam ediyor.

Gaziantep'te TEKNOFEST için son hazırlıklar yapılırken, Alleben Göleti'nde düzenlenecek olan TÜBİTAK Uluslararası İnsansız Hava Aracı (İHA) Yarışması'na katılan üniversiteli gençleri ziyaret eden Vali Davut Gül, gençleri heyecanlı gördüklerini söyledi.

"Gençlerimizin heyecanını gördük"

Gül, "Hep birlikte tarihi bir olaya tanıklık ediyoruz. Yıllar sonra insanlık tarihi yazılırken, inanıyorum ki bu olaylara yer verilecek. T3 Vakfı, Selçuk Bayraktar ve çalışma arkadaşları ile birlikte çok güzel etkinlikler yapılıyor. TEKNOFEST'in bir parçası olan İHA yarışmaları, şu an Alleben Göleti'nde yapılıyor. Gençlerimizin heyecanını gördük. Üniversitelerimizin katılımını, onların iddialarını gördük. İnanıyorum ki bu altyapının üzerine hem kendi çabaları hem de hocaları ve T3 Vakfı danışmanlarının destekleri ile daha fazla bilgi ve tecrübe ekleyerek ülkemizin teknoloji hamlesinde önemli bir yere sahip olacaklar." dedi.

"Gençlerimizi geleceğe hazırlamamız lazım"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de "Bize düşen, gençlerin bu ufku ve vizyonunu yüksek tutmalarını sağlamak, destek vermek, ülkemizi dünyanın 10'ncu ekonomisi haline getirmektir. Bunun içinde en önemli gücümüz yetişmiş insan sahibi olmak. Onların gözündeki ışık, heyecan, yüreğindeki yarışma aşkı, bilgi ve becerisi bütün şehre, bölgeye, ülkeye yansıdı. Bu yüzden hem T3 Vakfı'na hem de TEKNOFEST'i bu şekilde düzenleyen Bayraktar gurubuna teşekkür ediyoruz. Bilgi ve teknoloji çağındayız. Bilgi ekonomisi çok önemli, en büyük gücümüz beşerî sermayemiz. Gençlerimizi geleceğe hazırlamamız lazım. Bu herhangi bir festival değil. Ülkenin milli ve yerli bütün sanayisi altyapı ve beşerî sermayesine bir paradigma değişikliği getiriyor. Özellikle bir ay önce küçük çocukların nasıl depreme karşı tematik yarışma içinde olduğunu gördük. Bu iş temelde, dene-yap atölyelerinde, çocuk akademisinde ve bugün ülkenin en iyi ve başarılı üniversiteleri, Anadolu'nun çocukları kendi içinde yarışıyor. Bunlar geleceğin Aziz hocaları. Bu festival bize büyük düşünmeyi, teknolojik alt yapıyı getiriyor. Öte yandan bu yıl İstanbul'un iki katı proje getirip yarışan bir Gaziantep var. Şehrin heyecanını anlamak gerekiyor. Kentte 1 milyon genç var. Bizim çocuklarımız büyük bir heyecanla yarışıyor. Bu heyecanın başarıya dönüşmesini diliyor, sürdürülebilirliği sağlamamız gerektiğini ve bunu beraber başaracağımıza inanıyoruz. Bütün dünyaya ülkemin ve milletimin teknolojik altyapısını göstermiş olacağız." ifadelerini kullandı.

"Bu yıl en fazla başvuruyu aldığımız yılımız oldu"

T3 Vakfı Müdürü Ömer Kökçam, TEKNOFEST için 20 bin 197 takım, 100 bin gençten başvuru aldıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Gerçekten Gaziantep'te bu yıl yapılmasına karar verdikten sonra bereketi de görmüş olduk. 3 yıla baktığımızda bu yıl en fazla başvuruyu aldığımız yılımız oldu. Bugün burada hâlihazırda bulunduğumuz çadırda üniversiteli takımlarımız var ve toplamda 316 başvurudan 115 takım yarışmaya hak kazandı. Bugün ve yarın hem kayıt hem de teknik kontrol günleri. Sabit döner kanatta yarışmacılar var. Yarın liselilere üst alanda ilk defa bu yıl açıldı. Daha öncesinde sadece üniversitelilere yönelikti. Dolayısıyla pazara kadar Alleben Göleti güzel bir etkinliğe şahitlik etmiş olacak. TÜBİTAK yetkililerimiz hazırlıkların hepsini sağlık şartlarına uygun şekilde olduğunu denetliyor. 23 Eylül itibariyle olimpik havuzda su altı yarışmaları devam edecek. 24-27 Eylül tarihleri içerisinde OFM'de asıl festivalimizi tüm yarışmaları barındıran etkinliği gerçekleştireceğiz. Tüm öğrencilere bu etkinlikteki destekleri için şehre minnettarız."

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler