Gaziantepli sürücü kursları faizsiz kredi desteği istiyor

Gaziantepli sürücü kursları faizsiz kredi desteği istiyor

Faizsiz kredi taleplerine bankalardan olumsuz yanıt aldıklarını ve mağduriyet yaşadıklarını belirten Gaziantep’teki sürücü kursu sahipleri, hükümet tarafından kendilerine destek verilmesini istiyor.

Yeni tip Covid-19 ile mücadele önlemleri kapsamında 16 Mart'tan bu yana eğitimlerine ara vermek zorunda kalan sürücü kursu sahipleri, normalleşme adımlarının atıldığı sektörler arasına girerek, haziran ayında eğitim öğretime başladı.

Milli Eğitim Bakanlığı, Coronavirus tedbirleri kapsamında aldığı kararla sürücü kurslarının faaliyetlerini 1 Haziran'a kadar durdurmuştu. Bu süreçte yeni kayıt alamayan kurslar, yaklaşık 3 ay boyunca faaliyetlerinin durdurulması üzerine ekonomik olarak sıkıntılar yaşadı.

Bu süreçte birçok kurs, eğitim öğretim olmadığı ve yeni kayıt alamadıkları için, kapalı olmasına rağmen işyeri kirası başta olmak üzere benzeri ödemeleri yapmakta zorluk çektiler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Covid-19 ile mücadele kapsamında açıkladığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketinden de yararlanamayan sürücü kursları, bankalar tarafından verilen kredinin faizli olmasından dolayı mağduriyet yaşadı.

Hükümetten faizsiz kredi desteği istediklerini belirten sürücü kursu sahipleri, kira yardımı ve vergi ödemesi erteleme gibi desteklerin yanı sıra yakıt desteği de talep ettiklerini söylediler.

Eğitimine ara verilen sürücü kurslarının, son açıklanan “Normalleşme Planı” kapsamında haziran ayı itibariyle iş başı yaptığını ifade eden sürücü kursu işletmecisi Cebrail Günaydın, ay sonunda ödeyecekleri kira, elektrik ve işçi maaşı ödemelerine destek verilmesini istediklerini belirtti.

“Sürücü kursları olarak hiçbir yardım alamadık”

Sürücü kurslarına 6 ay geri ödemesiz ve faizsiz kredi verilmesini talep ettiklerini ifade eden Günaydın, “Covid-19 nedeniyle yaklaşık üç ay faaliyetlerimize ara vermiştik ve bu süreçte devlet, sağlık alanında çok iyi çalışmalar yaptı ama kurslara gerekli yardımlar verilmedi. Özellikle kira ve SSK ödemeleri konusunda kurslarımız çok mağduriyet yaşadılar. 1 Haziran itibariyle tekrar eğitime başladık. Eğitim konusunda hijyen kurallarına uyarak bütün tedbirlerimizi aldık. Devletin özellikle verdiği kredi desteği faizli olduğundan dolayı kimse faizli kredi almak istemedi. Özellikle SSK ve işçi maaşı ödemelerinde üç aylık birikmiş borcumuz var. Bu konuda hiçbir yardım alamadık. Kurslar bu noktada çok sıkıntı çekiyor. Şimdi de gereken tedbirler kapsamında, kursların öğrenci kontenjanı da yarıya inmiştir. Bu da bizim için ayrı bir maliyet oldu. Bu maliyetler ve birikmiş borçlar nasıl karşılanacak? Bu konuda devletimizden yardım istiyoruz.” dedi.

Covid-19 önlemleri kapsamında sürücü kurslarının eğitim öğretim faaliyetlerinin durdurulmasının tüm kursların tamamını olumsuz etkilediğini söyleyen sürücü kursu işletmecisi Nihat Yetkin ise, en fazla sürücü kurslarının bu süreçte en ağır darbeyi aldığını belirtti.

“Yarı kontenjan uygulaması bizi olumsuz etkiliyor”

Coronavirus salgını nedeniyle yaklaşık 3 ay eğitim öğretimin olmadığını ve sınavların da ertelendiğini hatırlatan Yetkin, “Bu noktada birçok mağduriyeti yaşadık. Sınav tarihleri belli olan kursiyerlerimizin sınavları iptal olacak derecede bir erteleme oldu. 1 Hazirandan itibaren yeniden faaliyete başladık. Şu anda eğitimlerimiz devam etmektedir. Sınav tarihlerimiz belli oldu. Tabi eğitim öğretim başlarken yine virüs tedbirleri kapsamında Milli Eğitim Bakanlığı’nın şart koştuğu bazı tedbirler var. Bu tedbirlerimizi alarak tekrar eğitime başlayacağız. Tabi bu süreçte de maliyetlerimiz oldu. Yarı kontenjan ile eğitime başlıyoruz. Bu uygulama da ister istemez bizi olumsuz etkiliyor. Çünkü üç aya yakın bir süre iş yapmadık. Üç ay boyunca iş yapmayan kurslar, şimdi tekrardan yarı kontenjanla başlayınca, bunun getireceği maddi külfetler var. Bu külfetin altında kalkmak bizleri yoruyor.” diye konuştu.

“Esnaf faizsiz kredi desteği istiyor”

Hükümetten faizsiz kredi desteği istediklerini belirten Yetkin, “Örneğin devletin de bu noktada bazı eksiklikleri oldu. Esnafa kredi desteği verdi ama faizli kredi desteği verdi. Bu destek faizsiz olsaydı, belki daha iyi ayakta kalırdık. Şu an esnafın durumu içler acısı. Kredi desteği faizli olduğundan dolayı mağdur oldu. Esnaf kredi çekmedi. Devletin bu noktada bize anlayış göstereceğini veya faizsiz kredi vererek bizi rahatlatacağını umuyoruz. Çünkü üç ay boyunca birçok noktada mağdur olduk.” dedi.


Gaziantepli sürücü kursları faizsiz kredi desteği istiyor

Gaziantepli sürücü kursları faizsiz kredi desteği istiyor

Gaziantepli sürücü kursları faizsiz kredi desteği istiyor

Gaziantepli sürücü kursları faizsiz kredi desteği istiyor

Gaziantepli sürücü kursları faizsiz kredi desteği istiyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.