Gaziantepliler yasaksız ilk hafta sonunun tadını çıkarıyor

Gaziantepliler yasaksız ilk hafta sonunun tadını çıkarıyor

İçişleri Bakanlığı kararıyla yeni tip Coronavirus (Covid-19) önlemleri kapsamında getirilen hafta sonu yasağı, Gaziantep'te 8 hafta sonra ilk kez bu hafta sonu uygulanmadı.

Covid-19 tedbirleri kapsamında 11-12 Nisan'da aralarında Gaziantep'in de bulunduğu 30 Büyükşehir ve Zonguldak'ta 1-3 Mayıs'a kadar uygulanan sokağa çıkma yasağı, 10-11 Mayıs'tan itibaren ise vaka sayılarının düşmesi ve salgının da nispeten kontrol altına alınması sebebiyle biraz daha esnetilerek 23 büyükşehir ve Zonguldak'ta uygulanmaya başlanmıştı.

16-19 Mayıs'tan itibaren ise 15 ilde uygulanmaya başlayan sokağa çıkma yasağı bu hafta ise Türkiye genelinde hiçbir ilde uygulanmadı.

Salgın süresince sokağa çıkma yasağı 8 defa uygulanırken, sokağa çıkma yasağı uygulamaları ilk 2 hafta cumartesi-pazar günleri, üçüncü hafta 4 gün, dördüncü hafta 3 gün, beşinci hafta 2 gün, altıncı ve yedinci haftalarda 4 gün, sekizinci haftada ise 2 gün uygulandı.

 

Ramazan Bayramı nedeniyle Türkiye'nin 81 ilinde uygulanan sokağa çıkma yasağı bayramın ardından geçtiğimiz hafta sadece 14 büyükşehir ve Zonguldak'ta uygulanmıştı.

1 Haziran itibariyle yeni normalleşme sürecinde şehirlerarası ulaşım yasağının kaldırılması ve sokağa çıkma yasaklarının kademeli olarak sona ermesiyle birçok alanda yeni bir dönem başladı.

Kontrollü normalleşme süreci kapsamında aralarında Gaziantep'in de bulunduğu 15 ilde yaklaşık 2 ay boyunca süren seyahat kısıtlamalarının kalkmasıyla birlikte yerli turistler de kente gelmeye başladı.

Tarihi, doğal güzellikleri, gastronomideki ünü ve kültür turizmindeki potansiyeli sayesinde her zaman ziyaretçilerin en gözde merkezlerinden biri olan, özellikle yaz aylarında turistlerin akın ettiği Gaziantep'te, aylar sonra ilk defa sokağa çıkma yasağı uygulanmazken, vatandaşlar güneşli havayı da fırsat bilip soluğu çarşı ve pazarda aldı.

Salgın süresince sessizliğini koruyan ve özellikle sokağa çıkma yasağı günlerinde adeta hayalet şehre dönen Gaziantep'te, çarşı ve pazarlar kısmen de olsa eski günlerine dönmeye başladı.

Sokağa çıkma yasağı boyunca vatandaşlar genel itibariyle yasağa uyarken, kentteki meydanlar, cadde ve sokaklarda aylar sonra ilk defa hareketlilik yaşandı. 8 hafta boyunca, hafta sonlarını sessiz geçiren Gaziantep, uzun bir süreden sonra ilk kez bu hafta insan ve araç sesleri ile güne uyandı.

İnsan yoğunluğunun yanında ana arterler başta olmak üzere şehrin birçok caddesinde araç yoğunluğu yaşandı. Vatandaşların, genel itibariyle maske takarak sosyal mesafe kuralına uydukları görüldü.

Salgın süresince sessizliğe bürünen kentte, tarihi Antep Kalesi ve çevresi başta olmak üzere Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı, birçok pasaj ve işyerinin yer aldığı kentin en işlek caddesi olan Gaziler Caddesi en kalabalık günlerinden birini yaşadı.

Hafta sonu yasağının kalkması ile birlikte vatandaşların kendilerini cadde ve sokaklara attığı kentteki hareketlilik, aylardır iş yapamayan ve çoğu gün işyerini siftahsız kapatan esnafın yüzünü güldürdü.

"Geçtiğimiz süreç biz esnaflar için çok zor geçti"

Normalleşme süreciyle birlikte seyahat kısıtlaması ve sokağa çıkma yasağının kaldırılmasıyla kısmen de olsa kentte hareketliğin başladığını belirten Karagöz Caddesi esnaflarından kuruyemişçi Mehmet Deniz, "Sekiz haftadır hafta sonları sokağa çıkma yasağı oluyordu. Bazı haftalar ise dört gün sokağa çıkma yasağı oluyordu. Cuma günü sokağa çıkma yasağı ilan edildi, ardından da Cumhurbaşkanının sokağa çıkma yasağını iptal etmesini esnaflar olarak gayet olumlu ve çok güzel karşıladık. Umarım vatandaşlarımız sosyal mesafeye dikkat edip maske ve temizlik kurallarına uyup tamamen bu salgının memleketimizde bitmesine elbirliğiyle katkı sağlarız inşallah. Geçtiğimiz süreç biz esnaflar için çok zor geçti. Böyle bir sürecin bir daha yaşanmaması için tedbir ve kurallara uymalıyız." dedi.

"Şu anda normalleşme döneminde güzel bir ortam var"

Esnafın sıkıntılı bir dönem geçirdiğini ve normalleşme süreciyle birlikte başlayan hareketlilikle esnafın kendini toparlamayı hedeflediğini ifade eden Bakırcılar Çarşısı esnaflarından yemenici ustası Ahmet Pektaş ise, şunları söyledi:

İki aydan beri hafta sonları kapalı olmamız, şehre giriş ve çıkışın olmaması, bu çarşıyı ve yoğunlukla vatandaşların ziyaret ettiği bölgeleri daha çok etkiliyordu. Çarşımız da şehrin göbeğinde olduğundan, herkesin uğrak yerlerindendi. Fakat bu süreçte sakinlik vardı. Hafta sonu sokağa çıkma yasağı kalktı. Şu anda normalleşme döneminde güzel bir ortam var. Her hafta cumartesi-pazar günü kapalı olduğumuzdan artık vatandaşlar bu duruma alışmaya başladı. Ama artık sokağa çıkma yasağının olmamasıyla hareketli bir ortam başladı, bizim için de iyi oldu.

"Yaşadığımız süreç zor bir süreçti"

Şanlıurfa'dan Gaziantep'i gezmeye geldiğini belirten Umur Duyul ise, "Şanlıurfa'da öğretmenlik yapıyorum. Yaşadığımız süreç zor bir süreçti. Bu süreçten biz de etkilendik. Tabi ki en çok okulu ve öğrencilerimizi özledik. Gaziantep'e gezmeye geldik. Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının etkisini Gaziantep'te gördük. Çarşı-pazar kalabalık ama insanların kurallara dikkat ettiklerine de şahit olduk. Özellikle maske kullanımı, sosyal mesafe kurallarına dikkat edilmesi bizim için de iyi oluyor. Hem de sokakta rahatça gezebiliyoruz. Seyahat yasağının kalkması da bizim için iyi oldu. Gaziantep'e kendi aracımızla geldik." ifadelerini kullandı.

"Sokağa çıkma yasağının olmaması bizim için iyi oldu"

Hafta sonları sokağa çıkmayı özlediğini belirten Mehmet Subaşı da "İnşallah bu süreç iyi olur. Sokağa çıkma yasağının bu hafta olmaması tabi ki bizim için iyi oldu. Biraz hareketliliğin olduğunu fark ettik.  İnşallah daha iyi olacak. İnşallah bugünler geçer. Rabbim esnafa da bol kazanç versin. İnşallah 65 yaş üstü vatandaşların da yasağı kalkar. Tabi ki eski günlere dönmeyi herkes istiyordu. 2-3 aydan beridir işler durgundu. Çoğu kişi çalışıyordu. Devletin yardımları da oldu ama tabi ki tatmin edici değildi. İki gün sokağa çıkma yasağı olduğunda vatandaş zarar ediyordu. Yasağın kalkması iyi oldu." şeklinde konuştu.


Gaziantepliler yasaksız ilk hafta sonunun tadını çıkarıyor

Gaziantepliler yasaksız ilk hafta sonunun tadını çıkarıyor

Gaziantepliler yasaksız ilk hafta sonunun tadını çıkarıyor

Gaziantepliler yasaksız ilk hafta sonunun tadını çıkarıyor

Gaziantepliler yasaksız ilk hafta sonunun tadını çıkarıyor

Gaziantepliler yasaksız ilk hafta sonunun tadını çıkarıyor

Gaziantepliler yasaksız ilk hafta sonunun tadını çıkarıyor

Gaziantepliler yasaksız ilk hafta sonunun tadını çıkarıyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler