Gaziantep'te binlerce yıllık kültür ve tarih mirası var

Gaziantep'te binlerce yıllık kültür ve tarih mirası var

Gaziantep'teki gastronomi festivalinde konuşan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Gaziantep’in bir medeniyet şehri olarak binlerce yıllık kültürü, turizmi ve tarihiyle insanlığa çok büyük miraslar bıraktığını söyledi.

Gastronomi şehri Gaziantep’te bu yıl ikincisi düzenlenen ve kırmızıbiber hasadı ile başlayan "Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali (GastroAntep)” düzenlenen törenle devam etti.

Gastronomi şehri olan Gaziantep'in zengin mutfağı ve yöresel ürünlerinin tanıtıldığı ve 4 gün sürecek olan festival, büyük bir heyecanla devam ediyor. 

Gaziantep Valiliği koordinasyonunda, Büyükşehir Belediyesi ve Gaziantep’i Geliştirme Vakfı (GAGEV) işbirliğinde 12-15 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek festival için düzenlenen tören renkli görüntülere sahne oldu.

Tarihi Gaziantep kalesinin önünden kalabalık kortej yürüyüşü ile başlayan festivalde Ahilik haftası da düzenlendi.

GastroAntep festivali kortej yürüyüşü Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep milletvekilleri ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Gaziantep kalesi önündeki Keçehane yokuşundan başlayan Gümrük Caddesi, Bakırcılar Çarşısı, Almacı Pazarı, Gaziler Caddesi ve Balıklı Parkı güzergâhında tamamlanan kortej, Festival Park'ta tamamlandı.

Burada düzenlenen törende konuşan Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Gaziantep’in bir medeniyet şehri olarak binlerce yıllık kültürüyle, turizmiyle ve tarihiyle insanlığa çok büyük miraslar bıraktığını belirtti.

"Gaziantep tüm dünyanın ağız tadıdır"

Bakan Gül, “Gaziantep, bizden sonraki nesillere de miraslar bırakmaya devam edecek çok önemli bir medeniyet şehridir. Gazi şehir, her alanda olduğu gibi gastronomi alanında da dünyanın damak tadına dokunarak lezzet öncülüğünü gerçekleştirmiştir. Gaziantep, Mezopotamya’da tüm kültürlerin ve medeniyetlerin birçok özelliğini barındırmış ve korumuştur." dedi.

"Birlik, kardeşlik iyi olursa yediğimiz lezzetler daha da güzelleşir"

Gaziantep'in bu zenginliğini UNESCO’da tescil ettiğini belirten Gül, "Gaziantep, dünyanın birçok yerinde ülkemizi en güzel şekilde tanıtmaktadır. Sanayi ve istihdam alanlarında olduğu gibi, gastronomi alanında da Gaziantep, Türkiye’nin marka değerini artıran örnek bir şehirdir. Hem tatlısıyla hem acısıyla Gaziantep tüm dünyanın ağız tadıdır. Tıpkı hayat gibi acı da var, tatlı da var. Ama biz Türkü, Kürdü ve Alevisiyle acıyı da yerken, tatlıyı da yerken soframızdan lezzet alırız. Bizim soframız işte böyle bir sofradır. Birlik, kardeşlik iyi olursa yediğimiz lezzetler daha da güzelleşir. Umut ediyorum ki insanlık farklılıkları zenginlik olarak görerek bir arada daha güçlü bir şekilde yaşar.” diye konuştu.

 

"Gastronomi festivali ticari bir aktivitedir"

Gaziantep Valisi Davut Gül ise, bu hafta hem Ahilik Haftasını hem de Uluslararası Gaziantep Gastronomi Festivali’ni birlikte kutladıklarını belirterek, “Gastronomi festivali sadece eğlence amaçlı düzenlenen bir festival değil, ticari bir aktivitedir. Gaziantep’in sanayisinin önemli bir kısmı gıdaya dayalıdır. Gaziantep markasını yukarı taşıdığımız zaman, Gaziantep üretimine dolaylı veya direkt katkı sağlamış oluruz. Festivale sahip çıkan tüm Gazianteplilere çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

"Bizim soframız Halil İbrahim sofrasıdır"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de “Diller değişir, lezzetin dili değişmez. Bu Gaziantep’in dilidir. Sesler değişir, lezzetin sesi değişmez. Bu Gaziantep’in sesidir. Renkler değişir, lezzetin rengi değişmez, bu Gaziantep’in rengidir. Gaziantep, insanı mert, sofrası cömert olan şehirdir. Bizim soframız gönül sofrasıdır. Gönlü zenginlerin sofrasıdır. Bizim soframız Halil İbrahim sofrasıdır. Bizim soframızda toprağın bereketi vardır. Bizim soframızda Güneşin aydınlatması ve ısıtması vardır, aynen Gaziantep’imiz gibi. Akıl ve ahlakla bizi geçen bizdendir. Çalışma ve sabırla bizi geçen bizdendir. İşte ahilerimiz hep birlikte Gaziantep için, Gaziantep’in lezzeti için buradayız. Bir evladınız olarak bu toprakların taşıyıcılarıyız. Allah’ın izniyle bu sofra bütün dünyaya örnek olacak. Bu sofrada alın teri var. Tüm dünyaya sözümüz şudur, kanın, gözyaşının, savaşın bittiği bir dünya için gelin Gaziantep sofrasında buluşalım. Gaziantep kardeşliğinde buluşalım. İstihdam üretelim, Gaziantep modelini dünya modeli yapalım. Bunu sizlerle başaracağız. Her şey fıstık gibi olacak.” dedi.

Konuşmaların ardından Ahilik Haftası'ndan dolayı temsili şed kuşatma töreni düzenlendi. Daha sonra ise yılın usta ahisi seçilen terzi ustasına, yılın kalfa ahisi seçilen kuyumcu kalfasına ve yılın ahi çırağı seçilen sayacı çırağına Bakan Gül ve protokol tarafından plaket verildi.

Gül ve protokoldekilerin kaftan giydiği törende renkli görüntüler oluşurken, vatandaşlara ahilik pilavı ikramı yapıldı.

Törende ayrıca, Çeled Uşakları Tiyatro Ekibi ‘Ahilik Haftası'nı anlatan bir tiyatro gösterisi sergiledi.

Protokol, festival meşalesini yaktıktan sonra kurulan stantları gezdi. (İbrahim Koçyiğit- İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.