Gaziantep'te 'Evde Kal’an yaşlılar, zamanlarını ibadetle geçiriyorlar

Gaziantep'te 'Evde Kal’an yaşlılar, zamanlarını ibadetle geçiriyorlar

Covid-19 önlemleri kapsamında yetkililerin "Evde Kal" çağrısına uyarak önlem amaçlı evlerinden çıkmayan yaşlılar, zamanlarını Kur'an-ı Kerim ve dini kitaplar okuyup namaz kılarak değerlendiriyorlar.

Coronavirüs salgınının önlenmesine yönelik yürütülen çalışmalar kapsamında 65 yaş ve üstü ile kronik hastalığı bulunanlara sokağa çıkma kısıtlaması getirildi. Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında her ilde olduğu gibi, Gaziantep'te de 65 yaş ve üstü yaşlılar ile kronik hastalığı bulunanlar evde kalıyor.

Yetkililerin ve uzmanların "Evde kal" uyarılarını dikkate alarak kendi sağlıkları ve toplumun sağlığı için evden çıkmayan yaşlılar, eve misafir de kabul etmiyorlar. Kısıtlamadan dolayı evden çıkamayan 65 yaş üstü bazı yaşlılar ise bu durumu fırsata çevirerek boş zamanlarını iyi değerlendirmek için maneviyata yöneldi.

Evlerinde geçirdikleri zamanı nasıl değerlendirdiklerini İLKHA’ya anlatan yaşlılar, Kur'an-ı Kerim ve dini kitap okuyarak nafile namazlar kılarak günün büyük bir bölümünü ibadetle geçirdiklerini söyledi.

Bu tür felaketlerden Müslümanların gerekli dersi çıkarmaları ve ibret almaları tavsiyesinde bulunan yaşlılar, Müslümanların, kulluk bilinciyle Allah'a yönelmesi gerektiğini belirtti.

Zamanını evinde geçiren 69 yaşındaki Yasin Çevik, bu durumu fırsata çevirip en iyi şekilde değerlendirmek için boş zamanlarını Kur'an-ı Kerim ve kitap okuyup ibadetle geçirdiğini söyledi.

Kendi sağlığı ve toplumun sağlığı için evden çıkmadığını belirten Çevik, bu süreçte kendisini en çok üzen durumun ise camilerde Cuma namazına ve cemaatle namaz kılınmasına ara verilmesinin olduğunu ifade etti.

"Dua ve tedbirden başka elimizden gelen bir şey yoktur"

Allah'ın, İslam ümmetini ve bütün insanlığı bu salgın hastalıklardan korumasını temenni eden Çevik, "Rabbim bir an evvel bu hastalığı insanların üzerinden kaldırsın. Fakat nefsimiz zalimdir, şu ana kadar hayatı güllük gülistanlık olarak görüyorduk. Sanki Rabbimiz, bizi sadece bu dünya için yaratmış, hayatı itaatsiz, ibadetsiz geçiriyorduk. İnşallah bundan sonra kendimizi düzeltiriz. Büyüklerimiz, ‘bir musibet, bin nasihatten elzemdir’ diyorlar. Belki bundan sonra toparlanırız ve Allah (Celle Celaluhu) izin verirse kendimize geliriz. Şu anda da bol bol dua ediyoruz. Dua müminin en büyük silahıdır. Bugün Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi, Mescid-i Aksa ibadete kapalı ve ülkemizde de camilerde cemaatle namaz kılınmıyor. Sabah namazımı da Elhamdülillah camilerde kılıyordum ve kaçırmıyordum. Gün içinde ise zamanım oldukça camiye gidiyordum. Şu an 2-3 hafta oldu ne Cuma namazı, ne de vakit namazı kılınmıyor. Müslümanlar için en üzücü durum budur. Ölüm Allah'ın (Celle Celaluhu) emridir, ölüme kimse engel olamaz. Elimizden geldiği kadar kendimizi koruyacağız. Yetkililerin ve âlimlerin de uyarılarını dikkate alacağız. Bu durum bizi üzüyor ama dua ve tedbirden başka elimizden gelen bir şey yok." dedi.

"Zamanımızı Kur'an- Kerim, kitap okuyarak ve eşimle sohbet ederek geçiriyoruz"

Müslümanların başlarına gelen her musibetten ders çıkarması ve ibret alması gerektiğini ifade eden 64 yaşındaki Selim Kavak ise, "64 yaşındayım, hayatım boyunca böyle bir musibet görmedim. Şu anda camilerimizde cuma ve cemaatle namaz kılınmasına ara verilmesi elbette tedbir içindir ama bu durum bizi üzüyor. İslam ümmetinin bu duruma düşmesi layık mı değil mi bilemem ama bu salgın çok büyük bir musibettir. Günlük olarak elimizden geldiği kadar yetkililerin kurallarına uyuyoruz. Hiçbir devlet te kendi vatandaşına zarar vermek istemez. Bundan dolayı kurallara uyuyoruz ve uymalıyız. Zamanımızı da Kur'an- Kerim, kitap okuyarak ve çocuklarımızla sohbet ederek geçiriyoruz. Eşimle birlikte geçmiş hayatımızı değerlendiriyoruz, muhasebe yapıyoruz ve dua ediyoruz. Günümüz evde geçiyor, evden çıkamıyoruz. Tabi ki herkes kurallara uymalıdır. Çünkü bu ciddi bir hastalıktır. Bundan dolayı da biz kurallara uyuyoruz. Yine bu süreç bir fırsattır. Boş zaman bir nimettir. Bu nimeti değerlendirmeli ve ibadetlerimizi artırmalıyız."

"Kendi sağlığım ve toplumun sağlığı için evden dışarı çıkmıyorum"

Yaşından ve sağlık durumundan dolayı evde kaldığını, gün boyu boş oturmak yerine kitap okuyarak zamanını değerlendirdiğini söyleyen 74 yaşındaki Süleyman Özdemir de, şunları söyledi:

"Coronavirus salgınından dolayı evde kalmamız gerekiyor. Bu nedenle evden dışarı çıkmıyoruz. Evde kitap okuyoruz, televizyonda dini içerikli programları takip ediyoruz. Cenab-ı Hak, inşallah bu virüsü memleketimizden uzak tutar. Yetkililerin uyarılarını dikkate alarak hem kendi sağlığımız için hem de vatandaşlarımızın sağlığı için evden dışarı çıkmıyoruz. Salgın hastalık genel olarak ülkemizde ve bütün dünyada yaygındır. Pandemik bir hastalık olarak bütün ülkelerde görülmektedir Dolayısıyla ülkemizde de görülmektedir. Yetkililer gerekli tedbirleri almaya çalışıyorlar. Biz de vatandaş olarak bu uyarıları dikkate alıyoruz. İnşallah bu hastalığı kısa bir zamanda yeneceğiz."

İLKHA


Gaziantep'te 'Evde Kal’an yaşlılar, zamanlarını ibadetle geçiriyorlar

Gaziantep'te 'Evde Kal’an yaşlılar, zamanlarını ibadetle geçiriyorlar

Gaziantep'te 'Evde Kal’an yaşlılar, zamanlarını ibadetle geçiriyorlar

Gaziantep'te 'Evde Kal’an yaşlılar, zamanlarını ibadetle geçiriyorlar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.