“Gaziantep’te fıstıktan sonra kirazın da üretimi yaygınlaşıyor”

“Gaziantep’te fıstıktan sonra kirazın da üretimi yaygınlaşıyor”

Tarımda Antepfıstığı ile öne çıkan Gaziantep’te kiraz üretiminin de yaygınlaştığını belirten Şehitkamil Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı, bu yıl "yok" yılı olmasına rağmen 600 ton kiraz üretildiğini, bunun yarısının da ihraç edildiğini söyledi.

İzmir’in Kemalpaşa’dan sonra Gaziantep’in Türkiye’nin en çok kiraz yetiştiren ikinci kenti olduğunu belirten Şehitkamil Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız, Antep kirazının aynı zamanda erken olgunlaşma özelliğine sahip olduğunu belirtti.

Gaziantep’teki kiraz üretimi ve kiraz yetiştiriciliği ile ilgili İLKHA’ya konuşan Şehitkamil Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Enver Yıldız, Gaziantep kirazını dünyaya tanıtmak için 2015 yılında birliğin kurulduğunu söyledi.

Kurulan birlik sayesinde son yıllarda Antep kirazının ihracatının yapılmaya başlandığını belirten Yıldız, “Gaziantep’te önceden de kiraz vardı. Fakat birliğin kurulması ile kiraz daha çok yaygınlaştı. Geçen sene ihracata 300 ton kiraz verdik. Bu sene ise bunu ikiye katladık. Bu sene de kiraz yoktu. Çünkü yok senesiydi. 300 ton ihracata verdik, 300 tonunu ise iç piyasaya verdik. Büyük bir paraya da sattık.” dedi.

Gaziantep’te kirazın en yaygın olduğu ilçe Şehitkamil bölgesi

İzmir Kemalpaşa’dan sonra Gaziantep’in Türkiye’nin en çok kiraz yetiştiren ikinci kenti olduğunu belirten Yıldız, “Bizim kirazımız İzmir Kemalpaşa’dan sonra ikinci sırada yetişir. Orada kiraz satışları 10-12 TL’den başladı. Bizde ise 6-7 TL’den alıcı buldu. Diğer ürünlere göre de kiraz iyi bir para ediyor. Bu sene hiç yok dediğimiz halde ihracata 300 tonun üzerinde kiraz verdik. Çiftçi geçen sene kiraz ağaçlarını sökmeye başladı. Çünkü önceki senelerde kiraz para etmiyordu. Bu sene ise iyi bir para etti. Yok, olduğu sene biz 600 ton kiraz elde ettik. Kiraz tam tutacak olsa 2 bin tonun üzerinde kiraz elde edilir. Gaziantep’te kirazın en yaygın olduğu ilçe ise Şehitkâmil bölgesidir. Diğer ilçelerimizde de var. Fakat en yaygın olan yer Şehitkamil bölgesidir. 30’a yakın köyümüzde kiraz üretimi var.” Diye konuştu.

Antep kirazını tüm dünyaya tanıtmak için çabaladıklarını aktaran Yıldız, “Kiraz genel olarak ihracata gidiyor. Biz fazla reklamını yapamadığımız için ihracatçılar gelmiyor. Üçüncü şahıstan alıcıya ulaştığı için yani ihracatçıya ulaştığı için o zaman üretici fazla kazanamıyor. Biz direkt ihracatçıya ulaşsın hem de reklamını yapalım diye bu birliği kurduk.” diye konuştu.

"Gaziantep’te soğuk hava depomuz yok"

Bölgedeki çiftçileri bilinçlendirerek ve üretimi artırmak için çalışmalar yaptıklarını belirten Yıldız, şöyle devam etti:

“Şu anda kiraz ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Mesele Gaziantep’te bizim soğuk hava depomuz yok. Paketleme tesisimiz yok. Çiftçi topladığı kirazı Manisa’ya götürüp orada işliyor. İnşallah kısmet olursa bir soğuk hava deposu ve işlemeyi burada yaptıracağız. Çiftçi kirazı burada işleyip Manisa’ya götürecek. Oradan da Avrupa’ya gönderecek. Fakat bu tesis ile direk buradan Avrupa’ya ihracat edecek. İnşallah bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Kirazın tek elde olmasını istiyoruz. Kiraz eğer birlik üzerinden ihraç edilirse daha güzel olur. İnşallah seneye bir kiraz alım merkezi gibi bir tesis kuracağız. Kiraz tek elden satılırsa hem kiraz daha fazla fiyat eder. Hem de köylü ihracata verdiği malın kalitesini ona göre belirler. Bu şekilde çalışmalarımız var.” (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)








 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler