Gaziantep’te gazetecilerden Yerel gazetelerin dijital ortamda hazırlanması talebi

Gaziantep’te gazetecilerden Yerel gazetelerin dijital ortamda hazırlanması talebi

Gaziantep Gazeteciler Cemiyeti Başkanı İbrahim Ay, Corona virüs salgını nedeniyle insanların gazete kağıdına dokunmakta tereddüt yaşadıklarını söyledi.

Her konuda tedbirlerin alındığı bu süreçte, yerel gazetelerin bir süreliğine dijital ortamda hazırlanıp ulaştırılmasına olanak sağlanmasını talep eden Ay, halkı bilinçlendirme konusunda tarihi bir misyon üstlenen radyo ve televizyonlar için de "koşulların iyileştirilmesi" çağrısı yaptı.

Ay, yerel gazetelere abone olan birçok kuruluşun, Corona virüs endişesiyle gazeteleri arayarak "Bir süre gazete almayalım." şeklinde talepler getirdiklerini belirterek "İnsanların tedirgin olmaları son derece doğal. Bin bir emek ve güçlüklerle hazırladığımız gazetelerin, okurlarımıza sağlıklı bir şekilde ulaşmasını biz de isteriz. Ancak geldiğimiz noktada ne yazık ki insanlar her türlü tedbiri almak zorunda ve bu durumu anlayışla karşılamaktan başka seçeneğimiz yok." dedi.

"Acilen karar alınmalı"

Uzaktan yönetimin esas alındığı bir süreç yaşadıklarına dikkat çeken Ay, "Bu süre zarfında yerel gazeteler için de aynı yöntem geçerli kılınabilir. Basın İlan Kurumu yönetiminin olağanüstü toplanıp bu konuyu gündeme almalarında büyük yarar görüyoruz. Alınacak karar basın kuruluşları kadar basın çalışanlarını, okurları ve gazete dağıtıcılarımızı da rahatlatacaktır." diye konuştu.

Corona virüsün sağlık ve sosyal yaşamdaki etkilerinin yanı sıra ekonomik etkilerinin de hissedilmeye başlandığını belirten Ay, bu durumdan en fazla etkilenen sektörlerin başında medya ve basın-yayın sektörünün geldiğine işaret etti.

"RTÜK ve TÜRKSAT harekete geçmeli"

Ay "Gazetelerin ve dergilerin okur sayısını kaybetmeye başladığı bu süreçte, Basın İlan Kurumu'nun basın kuruluşlarının borçlarına istinaden yaptığı kesintiyi, bu süreçte kaldırmasını istiyoruz. SGK ve maliye borçları ertelenmeli. Reklam ücretlerindeki KDV yüzde 18'den yüzde bire düşürülmelidir." diye konuştu.

Bu kapsamda, radyo ve televizyon kuruluşlarının da sıkıntı içerisine düştüğünü kaydeden Ay, özellikle yerel ve bölgesel radyo-televizyon kuruluşları için yüksek bedele dönüşen telif bedelleri ödemesinin ertelenmesinin şart olduğunu açıkladı.

Ay, RTÜK paylarının yanı sıra kanal, frekans bedellerinin alınmamasını, TÜRKSAT proje kullanımında kamu hizmeti mahsuplaşmasının yapılmasını, yayıncılar için enerji bedellerinin alınmaması ile birlikte tüm kamu ödemelerinin vergi, stopaj, SGK prim borçlarının ötelenmesini istedi.

Ay, olağanüstü süreçte vatandaşın bilinçlenmesine yönelik tarihi bir sorumluluğu yerine getiren iletişim araçlarının zor günlerde desteklenmesinin çok büyük yarar sağlamış olacağını da sözlerine ekledi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.