Gaziantep’te orman girişlerinde nöbet tutuluyor

Gaziantep’te orman girişlerinde nöbet tutuluyor

Gaziantep’te itfaiye ekipleri, kent genelinde orman yangınlarına karşı ağaçlık alanlarda önleyici mücadele çalışmalarına başladı.

Türkiye'nin birçok bölgesinde çıkan orman yangınlarını göz önüne alarak ormanlık alanlarda önleyici mücadele çalışmaları başlatan itfaiye ekipleri, kent genelindeki orman girişlerinde nöbet tutuyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı orman yangınlarına karşı kent merkezinin yanı sıra 9 ilçedeki istasyonlarda 7 gün 24 saat görev başında hazır bulunuyor.

65 araç ve toplam 380 yangın söndürme personeliyle olası yangınlar için aralıksız çalışan ekipler, özellikle yaz aylarında sık sık çıkan ve ciddi hasara yol açan orman yangınlara karşı her yıl olduğu gibi bu yıl da gerekli önlemleri aldı.

Son günlerde Türkiye’nin birçok ilinde meydana gelen orman yangınlarının ardından Gaziantep’te de yaşanmaması için bir takım tedbirler alındı. Tedbirler kapsamında orman girişlerinde nöbetçi itfaiye uygulaması başlatıldı.

Gaziantep Orman Bölge Müdürlüğü ile iş birliği halinde olan itfaiye ekipleri, arazöz, su tankerleri ve merdivenli itfaiye, arama kurtarma araçları ile görev için hazır bekliyor.

Gaziantep Valiliği kararıyla kent genelinde muhtemel orman yangınlarını önlemek amacıyla ormanlık alanlara giriş ve çıkışların yasaklandığı kentte önlemlerini artıran itfaiye ekipleri, teyakkuz halinde bekletiliyor.

Gaziantep’te orman alanlarında önleyici tedbirler alınarak itfaiye devriye ekipleri ve nöbetçi itfaiye araçları orman girişlerinde konuşlandırıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Cafer Yılmaz, ormanlar için teyakkuz halinde olduklarını söyledi.

Valiliğin aldığı orman alanlarına giriş yasağı kararına rağmen meydana gelebilecek olaylara karşı her türlü tedbiri aldıklarını belirten Yılmaz, kentteki ormanların kontrol altında olduğunu ifade etti.

Herkesin orman yangınlarına karşı duyarlı olmasını isteyen Yılmaz, vatandaşların en küçük olumsuz bir durumu itfaiye ekiplerine bildirilmesini talep etti.

“Ciğerlerimiz yanıyor”

Türkiye genelindeki birçok ilde meydana gelen orman yangınlarına çok üzüldüklerini belirten Yılmaz, “Gerçekten ciğerlerimiz yanıyor, buradan üzüntülerimizi belirtiyoruz. Yurdumuzun birçok noktasında yangınlar devam ediyor. Yangında vefat edenlere Allah'tan rahmet ve yakınlarına da sabırlar diliyoruz. Kazazedelere de Allah'tan acil şifalar diliyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi olarak bizler topyekûn bir mücadele içerisindeyiz. Komşu illerimiz olan Osmaniye ve Kilis, bizden yardım istemişti, yardımda bulunduk. Hamdolsun şehrimizde herhangi bir yangın yok. Osmaniye ve Kilis gibi illerimizde destek istendi, bizde gereğini yaptık, çok şükür şu anda oradaki yangınlar kontrol altına alındı.” dedi.

“Kent ormanlarında 7/24 nöbet tutma kararı aldık”

Olası orman yangınlarına karşı teyakkuzda olduklarını belirten Yılmaz, “Kentimizde vatandaşlarımıza hizmet eden 4 tane ormanımız var. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin'in talimatı ile birlikte bütün kent ormanlarında 7/24 nöbet tutma kararı aldık. Ormanlarımızda nöbet tutuluyor ve devriye atılıyor. Bu sistemi dün akşam başlattık. Bu ormanlarda arkadaşlarımız araçlarla birlikte 24 saat boyunca nöbet tutacaklar ve devriye gezecekler. Olası bir art niyet ve kötü niyet varsa onlara bir mesaj vermek, diğer doğal çıkabilecek problemlere karşıda anında müdahale etmek için bütün kent ormanlarımızda birebir güvenlik ve devriye modeli geliştirdik. Hava çok sıcak, ülkemizin çeşitli noktalarında meydana gelen yangınlarda sabotaj şüphesi de var. Biz de bunları dikkate alarak kötü niyetlilere fırsat vermemek aynı zamanda doğal çıkacak yangınları da önleyebilmek için kentimizdeki ormanlarda önlemlerimizi aldık. Müdahale araçları hazır bekletiliyor. Arkadaşlarımız 24 saat esasına dayanarak bu noktalarda nöbet tutacaklar.” ifadelerini kullandı.

“Orman varlıklarımızı korumaya çalışıyoruz”

Valilik kararıyla 15 Ağustos’a kadar kent genelindeki ormanlara giriş ve çıkışların yasaklandığını ifade eden Yılmaz, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi olarak her ihtimale karşı bu ormanlarımızın girişlerine birer araç koyduk ve bu orman varlıklarımızı korumaya çalışıyoruz. Vatandaşlarımızdan da beklentimiz; en ufak bir problemde, şüphede ve sıkıntıda lütfen hemen bize ulaşsınlar. Biz zaten bu kent ormanlarının girişinde duruyoruz. Ama vatandaşlarımızın da takibi ve elbirliği ile inşallah bizler bugünleri de atlatıp bu musibetlerden kurtulmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Orman varlıklarımızı gözümüz gibi korumamız lazım”

Yaz boyunca kent genelindeki ormanlarda önlemlerin alınacağını belirten Yılmaz, “Türkiye gündemini değiştirmek isteyenlerin sabotaj ihtimali vardır. Sabotaj yapılabiliyor ve yapılmıştır. Fakat vatandaş olarak çok duyarlı olmamız lazım. Bizler yakın takipte olacağız ve vatandaşlarımızdan istirhamımız; orman varlıklarımızı gözümüz gibi korumamız lazım. Piknik yaptığımız da malzemelerimizi ormana bırakmamız lazım. Çöpümüzü alıp belediyelerimizin gösterdikleri noktalara bırakmak lazım. Çünkü havalar sıcak, küçük bir cam parçası bile bir kıvılcıma ve büyük bir yangına neden olabiliyor. Malumunuz ormanlar 50 yılda ancak ortaya çıkıyor. Bugün biz tekrar bu ağaçları diksek onlarca yıl sonra ancak gölgesinden faydalanabileceğiz. Dolayısıyla bir bina belki 3 yılda yapılır, bir araç ertesi yıl alınabilir ama bir orman çabuk yetişmiyor. Burada herkese büyük bir görev düşüyor. Özellikle yazın orman varlıklarımızı disiplinli kullanacağız, çöplerimizi de ormana bırakmayacağız, bu konu gerçekten çok önemlidir. Lütfen ormanlarımıza sahip çıkalım. Ormanı kullanırken bir-iki gün sonra tekrar birileri ormana geldiğinde temiz ve nezih bir şekilde ormanı görmelidir, ormanı temiz bırakmak bizim temel görevimizin olması lazım. Şu anda çok acı olaylar yaşıyoruz. Eğer bu olaylar aklımıza ve kalbimize yerleşirse bundan sonraki büyük olayları hep beraber önlemiş oluruz.” diye konuştu.

“Sosyal medyadaki mesnetsiz bilgilere lütfen itibar edilmesin”

Gaziantep'te önceki gün etkili olan koku ve dumanın Osmaniye’de ormanda çıkan yangından kaynaklı olduğunu belirten Yılmaz, “Bir ilimizdeki orman yangını başka kentleri de etkiliyor. Vatandaşlardan istirhamımız; sosyal medyadaki bilgilere hemen itibar etmemeleri gerekiyor. Resmi ulusal kanallar ve haber ajansları, belediye, valiliğimizin irtibat noktaları, 112, itfaiye, ilgili acil arama kurtarma müdürlüklerimiz var, bunlardan bilgi alarak yola çıkmaları önemlidir. Sosyal medya hesaplarındaki mesnetsiz bilgilere lütfen itibar edilmesin. Paniğe gerek yok, paniğe kapılmasınlar. Resmi kurumlarımızdan en doğru bilgileri alsınlar.” dedi.

Gaziantep'teki tüm ormanların kontrolleri altında olduğunu bildiren Yılmaz, Gaziantep itfaiyesi olarak her zaman teyakkuzda olduklarını da sözlerine ekledi.


Gaziantep’te orman girişlerinde nöbet tutuluyor

Gaziantep’te orman girişlerinde nöbet tutuluyor

Gaziantep’te orman girişlerinde nöbet tutuluyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.