Gaziantep'te Tarihi Rumkale’de Su Sporları Festivali düzenlendi

Gaziantep'te Tarihi Rumkale’de Su Sporları Festivali düzenlendi

Gaziantep'te tarihte birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve “Saklı Cennet” olarak da adlandırılan Rumkale'de “Su Sporları Festivali” düzenlendi.

Gaziantep'in Yavuzeli ilçesindeki Fırat Nehri kıyısında tarihi ve doğal güzelliğiyle öne çıkan Rumkale'de “Su Sporları Festivali” düzenlendi. Bu yıl ikincisi düzenlenen, büyük bir ilgi gören festivale, Türkiye’nin en yaşlı kadın yüzücüsü ve en yaşlı erkek yüzücüsü ile birlikte 800 sporcu katıldı.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen “Uluslararası Rumkale Su Sporları Festivali” başladı. Gazianteplilere adrenali yüksek bir hafta sonu yaşatan festival, renkli görüntülere sahne oldu. Türkiye’nin en yaşlı kadın yüzücüsü Fatma Nazan Göğen ve en yaşlı erkek yüzücüsü Levent Aksüt’ün şeref konuğu olduğu festivale, açık su yüzme yarışmasıyla dragon bot yarışmasında 800 sporcu yer aldı.

Sarılar Köyü ile Rumkale arasındaki Fırat Nehri'nde yapılan “Açık Su Yüzme Yarışmaları”nda sporcular 5 kilometre kulaç attı.

Tarihi Rumkale’nin ev sahipliğindeki festival, aksiyon, adrenalin ve su sporlarına da tutkulu gençlerin vazgeçilmez adresi oldu. Ulusal ve yerel basının yoğun ilgi gösterdiği festivalle, Fırat’ın incisi Rumkale büyük ilgi gördü.

Festivalin açılışını yapan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, gazetecilere yaptığı açıklamada, Rumkale’nin çok önemli bir yer olduğunu ve herkesi burayı görmeye davet etti.

Rumkale’de büyük bir medeniyetin ve kültürün altyapısının olduğunu vurgulayan Şahin, Fırat’ın bu güzelliğini tüm dünyaya duyurmak istediklerini söyledi.

 “Fırat’ı teleferikle izleyeceğiz”

Bu potansiyeli Türkiye turizmine kazandırmayı hedeflediklerini anlatan Şahin, “Rumkale’nin üzerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kaleni restorasyonları tamamlandı. Bizim de bu kaleye ulaşımı kolaylaştırmamız lazım, bunun için de iki hat arasında teleferik projesi üzerine çalıştık. Seyir tepesiyle restorasyonu bitmiş, binalarla kalenin üzerindeki yaşamı eski haline dönüştürüyoruz. Kalenin 4 kapısı, bir camisi, manastırı var. Hamamıyla yaşam alanıyla büyük bir yaşam var. Bizim muradımız Rumkale’yi yeniden yaşatmaktır. Kültür Bakanlığının restorasyonunu tamamladığı yerleri de Büyükşehir olarak biz alacağız. İnşallah önümüzdeki sene seyir tepesiyle 1,5 milyon metrekare yeşil alanıyla kaleye gitmeyi kolaylaştırarak, Fırat’ı teleferikle izleyeceğiz. Daha önce ki kalede ne varsa o unsurları yaşatacağız ve canlandıracağız. Geçmişten aldığımız ilhamla geleceğe emin adımlarla yürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Şahin, “Bugün burada yüzlerce milli sporcumuz var. Boğaziçi’nde yüzen tüm yüzücüler burada. Fırat’ın güzelliğini gören herkes buraya yeniden gelmek istiyor ve Gaziantep Üniversitesi’yle birlikte “Rumkale Su Altı Arkeoloji Enstitüsü” üzerine çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Açık su yüzme yarışmaları, dragon bot yarışlarıyla, su kayağı, jet ski, flyboard ve wakeboard gösterileri festivalde heyecan, coşku ve adrenalini yükseltti. Sarılar Köyü ile Rumkale arasındaki Fırat Nehri'nde yapılan “Açık Su Yüzme Yarışmaları”nda sporcular 5 kilometre kulaç attı.

Rumkale-Merzimen Çayı üzerindeki “Dragon Bot” yarışmasıyla devam eden yarışmalara, 800 sporcu katıldı.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.