Gaziantep’te Türkiye’nin ilk 15 Temmuz müzesi açıldı

Gaziantep’te Türkiye’nin ilk 15 Temmuz müzesi açıldı

​Gaziantep'te FETÖ'nün ABD destekli 15 Temmuz darbe girişiminin yıl dönümünde Türkiye’nin ilk 15 Temmuz müzesi düzenlenen törenle açıldı.

FETÖ’nün geçtiğimiz yıl ABD desteği ile gerçekleştirdiği darbe girişiminde yaşananların gelecek nesillere aktarılması amacıyla Gaziantep’te Türkiye’nin ilk 15 Temmuz müzesi düzenlenen törenle açıldı.

İstasyon Parkı içerisinde açılan müzenin açılışına Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, GSO Başkanı Adil Konukoğlu, 15 Temmuz gazi ve şehitleri ile aileleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ziyaretçiler müzede, darbe girişiminin yapıldığı gece yaşanan olayları kronolojik sıraya göre telefon, tablet, televizyon ve güvenlik kamerası monitöründen izleyebilecek. Müzenin dış cephesine ise 15 Temmuz şehitlerin isimlerinin yazıldığı bir anıt duvar yerleştirildi.

Vali Yerlikaya, açılıştaki konuşmasında, 15 Temmuz'da Türkiye'nin dört bir yanında binlerce insanın tek yürek olarak yeni bir kurtuluş destanı yazdığını söyledi.

"Büyük bir imanla yazılan destanın Gaziantep ayağını yaşadık"

Darbe gecesini kendilerinden sonra gelecek olan nesillere aktarmaları gerektiğini söyleyen Yerlikaya, "Biz öyle bir gece yaşadık ki 300 bin kardeşimizle 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda gazi şehrimizin evlatları, torunları olarak biz Türkiye genelinde büyük bir yürek, bir imanla yazılan destanın Gaziantep ayağını yaşadık. Bu ihanet gecesi milletimizin birliği, beraberliği ve ‘Allahu Ekber’ sesleriyle gün öyle bir aydınlığa doğdu. Şehrimizde açılan bu müze bizden sonraki gelecek nesle de bir tecrübe olarak göstermemiz gerekiyor." dedi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de bütün dünyaya darbeye halk darbesinin nasıl yapıldığını gösterdiklerini ve bu özel günün unutulmaması için yaşanmışlığı teknolojinin nimetlerinden yararlanarak yeniden yaşatma imkânı bulduklarını belirtti.

Şahin, "15 Temmuzu unutmamak ve unutturmamak, yaşamak ve yaşatmak için buradayız. Gün olur asra bedel diyoruz, gün olur ömre bedel. 15 Temmuz için bu başlıkla hakaret ediyoruz. Yüce Mevlam bir daha 15 Temmuz'u yaşatmasın. Cumhurbaşkanımızın cesaretinde, liderliğinde halkımızın ferasetiyle bütün dünyaya nasıl darbeye darbe yapıldığını, halk darbesinin nasıl yapıldığını gösteren bu geceyi hep birlikte yaşadık." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, açılışı yapılan müzeyi gezerek, müze içerisinde yer alan cihazları inceledi.

Müzenin açılışının ardından gazetecilere açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, müze içerisinde tankların köprüyü kapatmasından başlayarak darbe girişiminin bastırıldığına dair 16 Temmuz'da TBMM'de yapılan resmi açıklamaya kadarki sürecin bir zaman çizgisi içerisinde izlendiğini söyledi. 

"Çocuklarımız açısından çok öğretici bir müze oldu"

Müzenin gelecek nesiller açısından çok öğretici bir müze olduğunu da ifade eden Şahin, "Müzede yer alan görsellerle vatandaşlarımıza o gece ne olduğunu hissettirmemiz gerekiyor. Bu müzenin en önemli özeliği tüm Türkiye’de saat başı ne olduğunu görebilirsiniz. Bombalamanın ağır yükünü hissederken, salalarla nasıl bir yükselişe ve dirilişe geçtiğini gösteren bir simülasyon ve hologram ile de o günlere gittik. Bu açıdan da çok özgün bir müze oldu. İnşallah çocuklarımız açısından çok öğretici bir müze oldu. Çocuklarımızın bu vatan için, bu toprak için, bu bayrak ve ezan için ne yapmasını gösteren bir müze oldu." şeklinde konuştu.

15 Temmuz Müzesi

Ziyaretçiler, 4 ayrı bölümde toplam 120 ekranda taranan 5 bin 200 görüntü ile darbe girişimi gecesi yaşananları izleyebilecekler. Günümüz teknik olanaklarının kayıt altına aldığı bir toplumsal olayı belgelemesi açısından bir ilk oluşturan müzede, darbe gecesi yaşananların kronolojik anlatısının yanı sıra, ziyaretçide 'tanıklık' hissini yaratmak için de deneyim alanları tasarlandı.

Müzede, TRT'deki korsan bildiri yayını ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hain darbe gecesi FaceTime konuşmasının yer aldığı video yerleştirmesi ve halkın selalar eşliğinde sokağa çıktığı anları yansıtan ışık ve ses yerleştirmesi yer alıyor.

Öte yandan, İstasyon Parkı içerisinde açılan "15 Temmuz" konulu resim sergisi de büyük bir ilgi gördü.

İLKHA























Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.