Gaziantep’te yoğun biber salça mesaisi

Gaziantep’te yoğun biber salça mesaisi

Türkiye'de zengin ve farklı yemek kültürüyle öne çıkan kentlerden Gaziantep’te biber salçası üreticileri, biber salçasının üretimine başladı.

Biber salçası üreticileri, vatandaşların salça ihtiyacını karşılamak için yoğun mesai harcarken yemek çeşitlerinde kullanılan salçalar, büyük bir titizlikle hazırlanıyor.

Kentte sonbahar mevsimiyle birlikte kış hazırlıkları başlarken salça üreticileri acı ve tatlı biber salçası üretimi için yoğun mesai dönemine girdi.

Biber hasadı sonrası başlayan salça yapımı için kentteki imalathanelerin yolunu tutan vatandaşlar, kış hazırlıkları kapsamında salça hazırlıklarını yapıyorlar.

Salça üreten imalathaneler, kendilerine gelen acı ve tatlı biberleri çeşitli işlemlerden geçirdikten sonra salçaya dönüştürüyor. İmalathanelerde hazırlanan salçalar, daha sonra güneşte kurutuluyor. Yaklaşık 10 gün güneşte bekletilen salçalar, sahiplerine teslim ediliyor.

Evde kendi imkanları ile salça hazırlayan kimi vatandaşlarda kış hazırlıkları kapsamında pazardan satın aldıkları kırmızı acı ve tatlı biberleri, ev veya bahçelerinde uzun ve zahmetli sürecin ardından salçaya dönüştürüyor. Hazırlanan salçalar, daha sonra sofralardaki yerini alıyor.

Salça işletmecisi Ali Gözübüyük, kentte yetişen biberlerin tarlalardan veya hal pazarından getirilerek kadınlar tarafından temiz ortamda temizlendiğini ve makinelerden geçirildikten sonra güneşte biber salçasına dönüştüğünü söyledi.

Salça sezonunun başladığını belirten Gözübüyük, vatandaşların satın aldıkları acı ve tatlı biberleri kendilerine getirdiğini ve makine sistemiyle tertemiz bir şekilde salça yaprak teslim ettiklerini ifade etti.

“Biberler el değmeden salçaya dönüştürülüyor”

Biberleri hijyenik bir ortamda salçaya dönüştürdüklerini ve daha hijyenik salça yapmak için ellerinden geleni yaptıklarını belirten Gözübüyük, “Eskiden bayanlar biberleri evlerinde ayıklarlardı. 3-5 kadın bir araya gelir biberleri salçaya yapmak için temizlerdi. Kadınlar özellikle acı biberi temizlerken elleri çok yanardı. Fakat biz öyle bir hizmet getirdik ki bayanlar tesislerimizde ellerini bibere hiç vurmadan ve evlerinde yaptıkları kadar temiz ve hijyen bir şekilde salça yapıp evlerine kadar teslim ediyoruz.” dedi.

“Hijyenik ortamda salça yapıyoruz”

Biberlerin çeşitli işlemlerden geçirildikten sonra salçaya dönüştürüldüğünü anlatan Gözübüyük, şöyle konuştu:

“Biberler temiz bir şekilde yıkanır, içerisinde tohum kalmaz. Kadın çalışanlarımız biberlerin çöplerini temizliyor. İçerisinde herhangi yabancı bir haşere de olmadan evde yapılan kadar temiz bir şekilde salçamız hazır olur. Daha sonra salçayı tertemiz bir şekilde sahiplerine teslim ederiz.”

Sezonunun başında olduklarını belirten Gözübüyük, vatandaşların verdikleri hizmetten çok memnun kaldıklarını, verilen hizmeti beğendiklerini ve el değmeden hazırlanan salça tesislerini çevrelerine de tavsiye ettiklerini ifade etti.

“Salça yemeklere lezzet verir”

Salçanın Gaziantep'in vazgeçilmez ürünleri arasında yer aldığını belirten Gözübüyük, “Salça yemeklere lezzet verir. Ülkemizin en çok salça tüketen ve üreten şehri Gaziantep olarak bundan dolayı da gurur duyuyoruz. Şehrimize gelen misafirler salça sayesinde yedikleri yemekten tat alıyorlar. Çünkü salça yemeklere ayrı bir lezzet veriyor. Birçok yemekte de salça kullanılıyor.” ifadelerini kullandı.

Sezonlarının kasım ayının başına kadar devam ettiğini bildiren Gözübüyük, biberlerin ise Gaziantep'in ilçeleri ve çevre illerden getirildiğini belirtti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler