Gaziantep’teki semt pazarlarının tamamı yarın açılacak

Gaziantep’teki semt pazarlarının tamamı yarın açılacak

Covid-19 tedbirleri gerekçesiyle geçtiğimiz yıldan beri Türkiye genelinde hafta sonları uygulanan sokağa çıkma kısıtlama günlerinde tezgah açamayan semt pazarcıları, tam kapanma döneminde de tezgah açamadı.

Covid-19 salgını gerekçesiyle uygulanan tam kapanma kısıtlaması nedeniyle Türkiye genelinde semt pazarlarının kurulmamasından dolayı tonlarca sebze ve meyvenin, hal esnafının elinde kalmasının ardından İçişleri Bakanlığı tarafından 81 İl Valiliğine pazar yerleri genelgesi gönderdi.

Genelge kapsamında cumartesi günleri semt Pazar yerlerinin saat 10.00 ile 17.00 arasında yaş sebze ve meyve ile fide satışı yapan pazar yerlerinin açık olmasına karar verildi.

Gaziantep'te İl Hıfzısıhha Kurulu kararıyla kapatılan pazaryerleri cumartesi günleri saat 10.00 ile 17.00 arasında yeniden vatandaşların hizmetine açılacak.

Gaziantep Valiliği'nden yapılan yazılı açıklamada, “Gaziantep İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, 05.05.2021 tarihinde 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 23. 27. ve 72. maddelerine göre, Gaziantep Valisi Davut Gül, başkanlığında toplanarak İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün 04.05.2021 tarih ve 7923 sayılı genelgesi görüşülmüş ve aşağıdaki kararlar alınmıştır.” denildi.

Tam kapanma dönemi içerisinde Cumartesi günlerinde 10.00-17.00 saatleri arasında pazaryerlerinin açık olabilmesine kara verildiği belirtilen açıklamada, “Vatandaşlarımızın yaş sebze, meyve ve fide ihtiyaçlarını temin amacıyla ikametlerine en yakın pazar yerine gidip gelebilmelerine kara verilmiştir. Kurulacak olan bu pazarlarda sadece yaş sebze, meyve ile fide özellikle köylülerimizin ürünleri olmak üzere satılabilmesine, temizlik ürünleri, giyim, züccaciye, oyuncak, süs eşyası, çanta ve benzeri ürünlerin satışına izin verilmemesine kara verildi. Pazaryerlerinde oluşabilecek yoğunluk göz önünde tutularak kaymakamlıkların koordinasyonunda mahalli idareler tarafından gerekli tedbirlerin mevcut pazar yerlerinin genişletilmesi veya ilave pazar alanlarının oluşturulmasına kara verilmiştir.” ifadelerine yer verildi.

Pazaryerlerine kontrollü giriş ve çıkışın sağlanması için belirlenen noktaların haricinde diğer tüm alanların kapatılarak kontrolsüz giriş ve çıkışların engellenmesine karar verildiği belirtilen açıklamada, sergi ve tezgahlar arasında en az 3 metre olacak şekilde mesafe bırakılmasına, pazaryerlerinin içerisinde yoğunluk oluşmaması için içerideki yoğunluk azaltılana kadar yeni müşteri girişine geçici olarak izin verilmemesine karar verildiği ifade edildi.

Pazaryerlerinde ambalajsız yaş sebze ve meyvelerin tüketicilerce temas edilmeden doğrudan pazar esnafı tarafından poşetlenerek satışının yapılmasına karar verildiği ifade edilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“İlgili mahalli idare birimlerince pazaryerlerinde çöp toplama, hijyen ve dezenfeksiyon hususunda gerekli tedbirlerin alınmasına, pazaryerlerinde satış yapacak pazarcıların, ilgili meslek odası tarafından düzenlenen ‘mesleki faaliyet belgesi’ ile ‘ticari araç görevlendirme belgesini’ ibraz etmek ve güzergahla sınırlı kalmak kaydıyla cumartesi günleri sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olmalarına karar verilmiştir.” 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.