Gelecek yıllar obezite ile mücadele yılları olacak

Gelecek yıllar obezite ile mücadele yılları olacak

Obezitenin tansiyon, şeker ve kalp gibi önemli sağlık sorunlarına yol açtığını belirten uzmanlar gelecek yılların,çağın hastalığı olan obezite ile mücadele yılları olacağını belirtti.

Sağlık Bakanlığının Obezite ile mücadele kapsamında başlattığı çalışmalar hakkında konuşan Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Vedat Söyiler, gelecek yılların hastalığı obezite ile mücadele yılları olacağını belirterek, obezitenin tansiyon, şeker, kalp gibi önemli sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi.

Bingöl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Söyiler, şişmanlık ve hareketsizlik konusunun toplumun gündemine sokulması gerektiğini belirterek, Dünya Sağlık Örgütü'nün çalışmasına göre dünyada her yıl 3 milyona yakın insanın, aşırı kiloya bağlı hastalıklardan dolayı hayatını kaybettiğini vurguladı.

“Tam buğday unundan yapılan ekmek tüketmeliyiz”

Dr. Söyiler, “Vücut kitle indeksimiz yüksekse, tükettiğimizden daha az kalori almalıyız, tıka basa yememeliyiz. Piyasada dolaşan bir dizi diyet ve egzersiz önerisi var. Bu diyetler konusunda dikkatli olmalıyız. Tam buğday unundan yapılan ekmek tüketmeliyiz.” dedi.

“Obezite vücudun yağ kitlesinin yağsız, yani kas kütlesine oranın aşırı artması sonucu boya göre ağırlığının artması ve olması gereken düzeyin üzerine çıkmasıdır.” diyen Söyiler, “Obezite, beraberinde birçok sağlık sorunlarına sebep oluyor. Öncelikle çocukluk çağından itibaren uygulanacak yeterli ve dengeli beslenme ile şişmanlık oluşumu önlenmeli, sürekli yapılacak eğitim programları ile yanlış olan beslenme alışkanlıklarında kalıcı değişiklikler oluşturulmalıdır.” diye konuştu.  

“Türkiye her beş vatandaşımızdan biri şişman grubuna giriyor”

Dr. Söyiler, Türkiye istatistik Kurumu’nun (TÜİK)  2014 yılında yapmış olduğu 15 yaş ve üzeri bireylerde yapılan bir araştırma sonucunda, erkelerin yüzde 38,2’si, kadınların ise yüzde 29,3’ünün fazla kilolu göründüğünü anımsatarak, “Yine aynı araştırmada Obezite oranı ise kadınlarımızda erkeklere göre daha bir fazlalık vardır. Oransal olarak söylersek, erkelerde yüzde 15,3 kadılarda ise yüzde 24,5 oranında bulunmuştur. Toplamda fazla kilolu olanlar Türkiye genelinde yüzde 33,7, obez olanlar ise yüzde 19,9’u oluşturuyor. Yani her beş vatandaşımızdan biri şişman grubuna giriyor.” dedi.

2010 yılında Başbakanlık genelgesi ile Türkiye Sağlıklı Beslenme Ve Hareketli Hayat programının devreye girdiğini ifade eden Söyiler, Sağlık Bakanlığı bu uygulamayı başlattı ve o günden bu güne kadar çeşitli çalışmaları oldu. Sağlık Bakanlığımızın Obezite ile mücadelesi devam ediyor.” İfadelerini kullandı.

Kilo alımının gün boyu tüketilen yiyecek ve içeceklerle bireye enerji sağladığını, bu enerjinin tam olarak harcanmadığında şişmanlığı ortaya çıkardığını dile getiren Söyiler, “Yani almış olduğunuz enerji tüketmiş olduğunuz enerjinin üzerinde ise, mevcut vücut onu yağ olarak depolamaya başlar. İleriki dönemde, fazla kilo ve şişmanlık şeklinde ortaya çıkıyor.” dedi.

“Çağımızın hastalığı obezite ile mücadele olacaktır”

Obezitenin beraberinde birçok hastalığın oluşmasına neden olduğunu belirten Dr. Söyiler şunları söyledi:

“Obezite, daha çok kalp-damar hastalıkları ve beraberinde bir çok hastalıkların oluşmasını vesile oluyor. Önümüzdeki 2030-40 yılları çağımızın hastalığı olan obezite ile mücadele yılları olacaktır. Bakanlığımızın çok yoğun çalışmalarıyla, öncelikle okullarımızda çocuklarımıza yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek için özellikle çocuklara yönelmeye başladık.” diye belitti.

“7 bin öğrenciye sağlıklı beslenme eğitimleri verildi”

Bingöl’de Halk Sağlığı Müdürlüğü’nün obezite ile ilgili mücadele kapsamında çeşitli faaliyetler düzenlediğini belirten Söyiler, “Son üç yılda 7 bin öğrenciye sağlıklı beslenmeye yönelik, gerek hekimlerimiz, gerek teknisyenlerimiz tarafından eğitimler verilmiştir. Aynı zamanda öğrencilerimizin boy-kilo ölçümü yapılmıştır. Kilo fazlalığı olan öğrencilerimize ve ailelerimize danışmanlık hizmeti verilmektedir. Milli Eğitim Müdürlüğüyle yapmış olduğumuz çalışma var, örneğin geçen yıl beslenme dostu okul projesinde beş tane okulumuza Beslenme Dostu Okul Sertifikası verdik. İnşallah bu yıl tüm okullarımızda ciddi anlamda bir çalışmamız olacak ve bu sayıyı artıracağız.” İfadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığının obezite ile mücadele kapsamında başlattığı çalışmaların Bingöl’de devam ettiğini hatırlatan Dr. Söyiler, “Yakın zamanda bakanlığımız bunu açıklayacaktır. Obezite ile mücadele kapsamında her yılın başında ilimizdeki bütün kurumların katılımıyla yeterli Dengeli-Beslenme ve Hareketli Yaşam İl Kurul Toplantısı gerçekleştiriyoruz. Her yıl obezite ile mücadele etmede eylem planı hazırlıyoruz. Bakanlığımızın Hareketli Hayat Programı kapsamında her gün on bin adım temasıyla ilimizde perometre dağıttık. Vatandaşlarımıza ve tüm kurumlarımızla geçen yıl ve bir önceki yıl her hafta beraber bir yürüyüş etkinliklerimiz oldu. Fiziksel aktiviteyi teşvik kapsamında İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze,  öğrencilerimize ve çocuklarımıza bin 287 tane bisiklet hediye ettik.  Bingöl belediyemize 360 bisiklet, üniversitemize 400, Aile Ve Sosyal Politika İl Müdürlüğüne de 60 adet bisiklet hediye edilmiştir.  Geçen ay Sayın Valimizin öncülüğünde de tiyatro dernekleriyle bir etkinliğimiz oldu. 6-12 yaş arası çocuklarımıza tiyatro oyunu ‘Abur-Cubur Mahallesi’ isminde etkinliğimiz oldu. 2 bin 800 çocuğumuz gayet geniş katılım ile izlemeye geldiler. Beraberinde çeşitli promosyonlarımız oldu.” şeklinde konuştu.

İLKHA



Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler