Gilad Atzmon: İsrail’de sağ ve sol yok, Yahudi kavmiyetçiliği var!

Gilad Atzmon: İsrail’de sağ ve sol yok, Yahudi kavmiyetçiliği var!

Ünlü Yahudi müzisyen son seçimleri değerlendirerek İsrail siyasetindeki yegane şeyin “kavmiyetçilik ve ulusalcılığın ılımlı bir tartışması” olduğunu söyledi.

İsrail siyasetiyle ilgili yorum yapanların çoğu, Sol ve Sağ kavramlarının İsrail siyasetinin anlaşılmasındaki ilgisizliğini görmeyi başaramamaktadır. İsrail kendisini Yahudi Devleti olarak tanıyor ve yıllar geçtikçe İsrail gerçekten daha fazla Yahudileşiyor. Mevcut seçimin bir müddet yükselen yıldızı görünen Naftali Bennett de bu gayet iyi fark etti. Gerçek Yahudi kaderini yerine getirmek için İsrailli arzuyu yücelten siyasi parti Yahudi Vatanı’nı yeniden icat etti. Takipçilerine etik ya da ahlaki endişelere aldırmaksızın sadece-Yahudilere-özgü devletlerinde seçilmişler olarak yaşayabilecekleri sözünü verdi.

İsrail politika oyunundaki eğer hepsi değilse bile çoğu Yahudi katılımcı, “Yahudi Devleti” hayaline sadıktırlar. Elbette bazı küçük pratik ve pragmatik meselelerde farklıkları vardır fakat temelde aynı fikirdedirler. Eski bir İsrail fıkrasında: “Bir İsrailli yerleşimci solcu arkadaşına ‘Önümüzdeki yaz tüm Arapları otobüsleri koyacağız ve toprağımızda onlardan kurtulacağız’ der. Solcu, “Tamam fakat otobüslerin klimalı olduğundan emin olun”.

İsrail’de şahinler ya da güvercinler yoktur. Bunun yerine elimizdeki yegane şey Yahudi kavmiyetçiliğin, ulusalcılığının ve yüceliğinin birkaç yorumu arasındaki ılımlı bir tartışmadır. Bazı Yahudiler yükselen getto duvarlarıyla çevrilmek isterken –bazıları seviyor, rahat ve güvende hissettiriyor– bazıları IDF’in caydırıcılık gücüne güvenmeyi tercih ediyor. Bazıları Beyaz Fosfor’un bolca kullanılmasını desteklerken bazıları İran’ın silindiğini görmek istiyor.

İsrail’de siyasi bir bölünme olduğuna dair varsayım Yahudi-olmayanların neşeyle kabul ettikleri bir efsanedir zira siyasi değişim ve hatta ruhsal bir dönüşüm olasılığı izlenimi vermektedir. Fakat acı gerçek iş asli temellere geldiğinde İsrailler aşağı yukarı birliktir. İşçi Lideri Shelly Yachimovich ve savaş suçlusu Tzip Livni’nin her ikisi de Netanyahu’nun Bulut Sütunu Operasyonu’na destek için koşturmuştu. Merkez sol olarak nitelenen ikinci büyük İsrail partisinin lideri Yair Lapid, Benjamin Netanyahu’nın önereceği bir bakanlığı reddetmeyecektir. Siyonist bir parti olmasına rağmen Meretz, bir nebze ahlaki, evrensel düşünce ve eşitlik değerlerine sahip İsrail’deki tek Yahudi partisidir. 110 vekilli Yahudi meclisi Knesset’te sadece 6 sandalyeye sahiptir.

O halde İsrail siyasetini anlamak istiyorsak 19’ncu yüzyılın modası geçmiş Sol ve Sağ terminolojilerini çöpe atmalı ve Yahudi devletini yöneten gerçek kültür ile ideolojiye bakmalıyız. Siyasi gündemi içerisinde Filistinlilere yönelik empatiyi barındıran tek bir Yahudi partisinin bulunmadığı İsrail, evrensel eşitlik kavramına karşı gelmektedir. İsrail tamamen seçilmiş insanların çıkarlarıyla ilgilenmektedir ve İsrail seçimlerinin sonucu bunu doğrulamaktadır. Tüm görd

Politik ve sosyal sorunlar, Yahudi kimliği ve kültürü hakkında yazılar yazan ünlü Yahudi caz sanatçısı ve entelektüeldir. Son kitabı “The Wandering Who”dur.

Bu makale Oğuz Eser tarafından Timeturk.Com için tercüme edilmiştir.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.