Google'ın kurucuları Page ve Brin'den görevden ayrılma kararı

Google'ın kurucuları Page ve Brin'den görevden ayrılma kararı

Google'ın kurucuları Sergey Brin ve Larry Page, Google'ın çatı şirketi olan Alphabet'teki başkanlık ve CEO'luk görevlerinden ayrılacaklarını duyurdu.

900 milyar dolarlık teknoloji devi Google'ın CEO'su olan 47 yaşındaki Sundar Pichai, Alphabet'in de CEO'su olarak bilinen ikilinin yerine geçecek ama Brin ve page şirketin yönetim kurulunda kalmaya devam edecek.

Alphabet'ten yapılan açıklamada şirketin "daha temiz ve daha hesap verebilir" bir şekilde yönetilmesi için bu adımın atıldığı belirtildi.

1998 yılında Google'ı kuran Brin ve Page, "Artık yönetim yapımızı basitleştirmenin doğal zamanı gelmişti. İkimiz de, şirketi bizden daha iyi yönetecek birini gördüğümüzde yöneticiliği bırakmak istemeyen insanlardan değiliz. Bugün, 2019'da eğer şirket bir insan olsaydı, 21 yaşında genç bir yetişkin olacak ve yuvadan ayrılma zamanı gelmiş olacaktı. Alphabet ve Google'ın iki CEO ve başkana ihtiyacı yok" dedi.

46 yaşlarında olan Page ve Brin şirkete tavsiye veren ve sevgilerini gösteren fakat günlük işleyişlerine karışmayan birer ebeveyn gibi hareket edeceklerini, şirket yönetimini Pichai'den daha iyi bir şekilde yapacak kimse olmadığını söyledi.

Şirket dosyalarına göre Page, Alphabet hisselerinin yüzde 25,9'una, Brin ise yüzde 25,1'ine sahip.

10 Eylül 2019 dünyanın en zenginleri listesinde, Page 58.5 milyar dolarlık servetiyle 9. sırada, Brin ise 56.8 milyar dolarlık servetiyle 10. sırada yer almıştı.

Sundar Pichai kimdir?

12 Temmuz 1972 yılında Hindistan'ın Madras (günümüzde Chennai) şehrinde Tamil bir çift olan Lakshmi ve Regunatha Pichai çiftinin çocukları olarak dünyaya geldi. Babası İngiliz şirketi GEC'de elektrik mühendisi, annesi ise stenograftı. Babasının elektrik mühendisi olması ve çalıştığı fabrikaya sürekli gitmesi teknolojiye olan merakını arttırdı. Ailesi, evlerine alınan ilk çevirmeli telefonda numaraları hızlıca ezberleyebildiğini fark etti.

Hindistan Kharagpur Teknoloji Enstitüsü Metalurji bölümünü bitirdi. Lisans eğitimini bitirdikten sonra ABD'de bulunan Stanford Üniversitesi'nde yüksek lisans başvurusu kabul edildi.

Ailesinin maddi olanakları yeterli olmamasına rağmen eğitimi için ailenin tüm birikimini kullanarak yüksek lisans için ABD'ye göç etti. Yüksek lisans eğitimini tamamlayamayan Pichai, Pensilvanya Üniversitesin'den MBA derecesi aldı.

Anjali ile evlenen ve iki çocuk sahibi olan Pichai, 2004 yılında Google şirketiyle çalışmaya başladı. İlk çalışmalarını Google'ın arama çubuğu (toolbar) üzerinde yaptı. Google Gears ve Google Pack ekipleri içerisinde yer aldı.

O dönem google'ın kurucularından Sergey Page ve Sergey Brin'den tarayıcısının geliştirilmesi için çok ısrar etti. Daha sonra Google Chrome ekibinde yer aldı.

2008 yılında Google Chrome piyasaya sürüldüğünde herkes Internet Explorer ve Mozilla Firefox karşısında şansı olmadığını düşünse de Chrome kısa sürede en çok tercih edilin arama motoru haline geldi. Google'ın en önemli isimlerinden bir haline geldiğinde, farklı zamanlarda Twitter ve Microsoft'tan teklif alsa da seçimine hep google'dan yana koydu.

Önce başkan yardımcılığına ardından Android işletim sistemindeki çalışmalarıyla 2013'te kıdemli başkan yardımcılığına yükseldi. Son olarak 10 Ağustos 2015'te google'ın yeniden yapılandırıldığı sırada google'ın CEO'luğuna getirildi.

İLKHA


Google'ın kurucuları Page ve Brin'den görevden ayrılma kararı

Google'ın kurucuları Page ve Brin'den görevden ayrılma kararı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler