Görenleri hayrete düşüren eser: Divriği Ulu Cami

Görenleri hayrete düşüren eser: Divriği Ulu Cami

UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınan Sivas Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası, tüm ihtişamıyla asırlara meydan okuyor.

SİVAS - Anadolu Beyliklerinden Mengücekoğulları Döneminde Hükümdar Süleyman Şah'ın Oğlu Ahmet Şah tarafından 1228'de yaptırılan Divriği Ulu Cami ve caminin hemen bitişiğinde Behram Şah'ın kızı Melike Turan Melek tarafından aynı yıl yaptırılan Darüşşifa tarihi ve kültürel yapısıyla adeta asırlara meydan okuyor.
Evliya Çelebi'nin, "Üstad-ı mermer bu camiye öyle emek sarf edip, kapı ve duvarları öyle nakış bukalemun eylemiş ki methinde diller kısır, kalemler kırıktır" ifadesini kullandığı ve 1985 yılında UNESCO'nun "Dünya Kültür Mirası Listesi" ne dahil edilen eser her yıl çok sayıda kişi tarafından ziyaret ediliyor.

BU İNANILMAZ BİR ŞEY!
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nın batı kapısında(taç kapı) ikindi vakti görülen "namaz kılan erkek silueti", Cennet Kapısında saat 07.00 sıralarında çıkan namaz kılan kadın silueti ve Şah Kapısında saat 09.00 sıralarında oluşan erkek kafası silueti, görenleri hayrete düşürüyor.

Ayrıca, Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası'nı inşa eden mimar ve ustaların, bu eşsiz eserde ortaya çıkan "Namaz Kılan İnsan" ve diğer siluetler ile gölgeler için çok ince hesaplar yaptıkları belirtiliyor. Buna göre mimar ve ustalar tarihi eseri hayata geçirmeden önce 2 yıl boyunca güneşin doğuşundan batışına, yıldızların çıkışından kayboluşuna kadar birçok astronomik ve geometriksel hesaplamalar yaptıkları kaydediliyor.

ŞİFAHANE
Bugünkü hastanelerin görevini gören Divriği Şifahanesi(Darüşşifa) tarihi kaynaklarda Anadolu'daki Darüşşifaların en eskisi, en sağlamı ve en bozulmamış olanı olarak kaydediliyor. Ruh hastalarına yönelik Kur'an dinletisi, musiki ve su sesi gibi çeşitli terapi yöntemlerinin kullanıldığı belirtilen Darüşşifada hasta ve hekim odaları bulunuyor. Özellikle tarihi eserdeki mihrabın biçim ve süslemeleri ziyaretçilerin ilgi odağı oluyor.
Görkemli ve zengin süslemelerle bezeli, taş kapısı dört eyvanlı ve orta avlusu kapalı olan eser benzersiz bir Mengücek eseri olarak tarihteki yerini hala koruyor.
Vakıflar Bölge Müdürlüğünden edindiğimiz bilgilere göre, eserin restorasyona girmesi için çalışmalar devam ediyor ve projeler çizim aşamasında. (Veysi Siyah - İLKHA)

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.