Güney Kore, bir vatandaşının Kuzey Kore sularında öldürülüp yakılmasına tepki gösterdi

Güney Kore, bir vatandaşının Kuzey Kore sularında öldürülüp yakılmasına tepki gösterdi

Güney Kore, Kore Yarımadası deniz sınırındaki Yeonpyeong Adası açıklarında, Güney Kore Okyanuslar ve Balıkçılık Bakanlığında çalışan bir görevlinin Kuzey Kore askerleri tarafından öldürülmesine tepki gösterdi.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore'nin sularına giren 2 çocuk babası Güneyliyi öldürmesini sert bir şekilde kınadığını ve olayın hiçbir şekilde tolere edilemeyeceğini açıkladı.

Güney Kore ordusuna talimat

Moon, orduya güvenlik durumunu güçlendirme ve halkı korumak için tam hazırlık talimatı verdi.

Moon, Kuzey Kore'yi insanlığa ve uluslararası normlarla uyuşmayan eyleminden dolayı şiddetle kınayan açıklamasını bugün sabah saatlerinde gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yaptı.

"2018'deki anlaşmayı ihlal etmese de ruhuna zarar verdi"

Olayla ilgili açıklama yapan Güney Kore Cumhurbaşkanlığı yetkilisi Suh Choo-suk, eylemin iki taraf arasında 2018 yılında imzalanan kapsamlı askeri anlaşmayı ihlal etmediğini ifade etti.

Ancak sınırdaki gerginliği azaltmayı ve karşılıklı güven inşa etmeyi hedefleyen anlaşmanın ruhuna zarar verdiğinin altını çizdi.

Ne olmuştu?

Güney Kore Savunma Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, pazartesi gününden itibaren kayıp olduğu bildirilen balıkçılık yetkilisi Kuzey Kore askerleri tarafından öldürüldü.

Savunma Bakanlığı: Vurulduktan sonra yakıldı

47 yaşındaki görevli, Yeonpyeong adası açıklarında teftiş teknesinde görev başındayken kaybolduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Askeriyemizin kapsamlı istihbarat analizlerine göre, Kuzey Kore, sularında bulduğu adamı vurarak ve bedenini yakarak şiddet suçu işledi. Ordumuz bu vahşice eylemi sert şekilde kınamakta ve Kuzey Kore'yi izahat vermeye ve sorumluları cezalandırmaya sevk etmektedir."

Temmuz 2008'de Kumgang mesire alanında yasaklı bölgeye girmesiyle vurularak öldürülen Park Wang-ja sonrası Kuzey Kore'de ilk kez bir Güney Koreli vurularak öldürüldü.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler