Güz dönemi tohumları ekimi başladı

Güz dönemi tohumları ekimi başladı

Sonbahar mevsiminin son günlerinde çiftçilerin mesai harcadığı buğday ve arpa güz ekimi dönemi başladı.

Yoğun ve bereketli geçen hasat döneminin ardından çiftçiler yeniden mesaiye başlayarak arazileri ekmeye başladı.

Çiftçilerin önce toprağı kaldırdıktan sonra serim yaptığı ardından arpa ve buğdayı ektiği güz ekim dönemi ile toprak tohumla buluşuyor.

Yaklaşık 200 dönüm arazide silajlık mısır eken Metin Çetin adlı çiftçi, toprak besinlerini kaybetmemesi ve yorulmaması için bu dönem arpa ve buğday ekerek ürün yetiştirecek.

Ağrı merkeze bağlı Gazi Mahallesinde ekim yapıldığı sırada çiftçiyi ziyaret eden Ağrı Tarım ve Orman Müdürü Kenan Engin, hasat döneminin çiftiler için verimli geçtiğini söyledi.

Toprağın ekime hazırlandığını hatırlatan Engin, "Daha önce bulunduğumuz tarlaya silajlık mısır ekilmişti yaklaşık 6 ton civarında bir verim elde etmiştik. Bu sene de güzlük ekimi yapılacak, şimdi toprak hazırlığı yapılıyor, sonra İl Özel İdaresi'nin desteği ile çiftçilerimize verdiğimiz buğdaylar ekilecek. Toplan 21 bin dekar alana ekilmek üzere yüzde 50 hibeyle 530 ton buğday verdik. Çiftçimiz de inşallah bu alana buğday ekecek, inşallah çiftçilerimiz için bereketli bir sezon olur. Şu an Ağrı’nın bütün köylerinde yoğun bir şekilde güzlük ekimler yapılıyor." ifadelerini kullandı.

Güzlük ekim dönemi hakkında da bilgilendirmeden bulunan Engin, "Bazı bitkiler ilimizde bahar döneminde ekiliyor, bazıları da güzlük ekimiyle. Buğdayda önemli güzlük ekimlerden biri. Hem çiftçilerin toprak durumu hem de mevsim durumları güzlük ekime uygun olduğu için güzlük ekimi yapılıyor. Buğday da bölgemizde güzlük dönemde ekilen ürünlerden, bitkilerden biridir." dedi.

Kısa bir açıklama yapan çiftçi Davut Çetin ise, "200 dönüm arsamıza mısır ektikten sonra hasat ettik. Şimdi de buğdaylarımızı hazırladık ekim makinasıyla, mibzerleriyle buğdaylarımızı ekeceğiz. Şuan dekarına 35 kilo sertifikalı tohum ekeceğiz, Valiliğin ve tarımın bizlere verdiği tohumları ekeceğiz. 25 kilogram da gübre atacağız. Bunlar güzlük buğdayı olduğu için şimdi ekiliyor daha iyi, daha randımanlı oluyor. Her sene 500-600 dönüm mısır ekiyoruz, bu sene mısırdan sonra buğday ekmeyi düşünüyoruz, bir kısmına da arpa ekeceğiz inşallah. Toprağa zarar vermesin diye dinlendire, dinlendire atıyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.