Hacı adaylarına Kur’an-ı Kerim öğrenme fırsatı

Hacı adaylarına Kur’an-ı Kerim öğrenme fırsatı

Hac ibadetiyle ilgili değerlendirmede bulunan Şanlıurfa İl Müftü Vekili Rıfat Çevik, hac ibadetinin yanında isteyen hacı adaylarına Kur’an-ı Kerim öğrettiklerini söyledi.

Her yıl dünyanın birçok yerinden milyonlarca Müslümanın yerine getirdiği hac ibadetinin mevsimi başladı. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bazı hacı adayları giderken, kimileri de heyecanla kutsal topraklara gitmeye hazırlanıyor.

Toplam bin 625 hacı adayının kutsal topraklara gitmeye hazırlandığı Şanlıurfa’da isteyen hacı adayları hacı olmanın yanında bu süre zarfında Kur’an-ı Kerim de öğrenebilecekler. Hac ibadetiyle ilgili İLKHA’ya değerlendirmede bulunan Şanlıurfa İl Müftü Vekili Rıfat Çevik, hac ibadetinin yanında isteyen hacı adaylarına Kur’an-ı Kerim öğrettiklerini söyledi.

Bunun için din görevlilerinin yanlarında Eli-Ba cüzlerini hazır bulundurduklarını ifade eden Çevik, ayrıca Kur’an-ı Kerim’i okumasını bilip de bu okumasını güzelleştirmek isteyenlere de yardımcı olunduğunu belirtti.

Şanlıurfa’da bu sene hacca gidecek olan hacı sayısının toplam bin 625 olduğunu belirten Çevik, Şanlıurfa’dan 5 kafile ile kutsal topraklara gidileceğini ve ilk kafileyi 16 Ağustos Çarşamba günü uğurlanacaklarını söyledi.

Hac ibadetini yerine getirmek isteyen çok sayıda kişinin olduğunu ifade eden Çevik, “Gitmek isteyen kardeşlerimizin sayısı fazla, dünya genelinde fazla, Türkiye’de de aynı fazla olması münasebetiyle kota sistemi uygulanıyor. Bunda da kuralar çekiliyor. Biraz önce ifade ettiğimiz şekilde gidecek olan hacı sayımız belli bir sayıda diğer taraftan bunların aynı zamanda bizlerin hepimizin temsilcisi olduğunu da hem onların bilmesi hem de bizim bilmemiz gerekiyor. O çerçevede de giden hacı adaylarımızın biraz daha geride kalanları da düşünerek dualarını yapmaları ülkeyi, memleketi ve bütün dünya Müslümanlarını düşünerek ibadetlerini devam etmeleri gerekir.” dedi.

Hac ibadetinin sıradan bir ibadet olmadığını hatırlatan Çevik, “Ömürde bir sefer yapılabilen ki çoğu zaman imkân olmuyor. Herkese kurada da çıkmıyor. Bazı kardeşlerimiz var 7-8 yıldır, 10 yıldır yazılıp da çıkamıyor. Bu süreç içerisinde vefat edenler, yaşlananlarımız var, hastalananlarımız olabiliyor. Bunun için özel bir şey var bunun karşısında mükâfatı da büyüktür. Hz. Peygamber’in buyurduğu gibi ‘Bir kimse hacca gider ve bu hac süresince kötü şeylerle meşgul olmazsa yani gereği gibi bir hac yaparsa annesinin kendisini doğurduğu gün gibi günahsız olarak memleketine döner.’ Bu çerçevede özellikle hacı adaylarımıza seslenmek istiyorum. Mutlaka ve mutlaka her hal ve hareketimize dikkat etmemiz gerekiyor. Bazen olur sırada sıkıntılar olabilir, ondan sonra uçakta olabilir, burada biz bu noktada hassas olmak durumundayız kimsenin hakkını, hukukunu çiğnememeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Kur’an’ı Kerim öğrenmek isteyen hacı adaylarına Kur’an’ı Kerim öğretileceğini belirten Çevik,

“Eğer Kur’an-ı Kerim’i okumak, öğrenmek isteyen hacı adaylarımız varsa, imkân dâhilinde önceden onlarla irtibatlı olup onlara Elif-Ba cüzlerini zaten kendimizle götürüyoruz. O süreç içerisinde Kur’an-ı da öğretmeye çalışıyoruz. Medine'de Allah nasip ederse bu sene 6 gün kalınacak. Bu süreç içerisinde 5 vakit namazın tamamı Mescid-i Nebevi’de cemaatle kılındığından, dolayı çok fazla bir zaman bulunmamaktadır. Mekke'de biraz fazla zaman bulunmaktadır. Bu çerçevede hacı adaylarımızdan Kur’an-ı Kerim öğrenmek isteyen varsa, ya da okumasını güzelleştirmek isteyen varsa onlara bu noktada din görevlilerimiz rehberlik edecekler.” dedi.

Bazı hacı adaylarının din görevlilerinden uzaklaştıkları için ihram yasağını çiğneyip cezaya maruz kaldıklarını ifade eden Çevik, hacı adaylarının din görevlileriyle irtibatlı olmaları tavsiyesinde bulundu.

İLKHA





Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.