Hacılar Mekke’de kutsal mekânları ziyaret etti

Hacılar Mekke’de kutsal mekânları ziyaret etti

Hacc farizasını yerine getirmek için Mekke’de bulunan hacılar, kafileler halinde kutsal mekânları ziyaret etmeye devam ediyorlar.

Hacc ibadetini yerine getirmek için Mekke’de bulunan hacılar, Kabe’de tavaf yaparak ve  kutsal kabul edilen yerleri gezerek manevi iklimi solumaya gayret ediyorlar.

Türkiye’nin farklı illerinden Hacc için Mekke de bulunan hacı adayları, geziye Mescid-i Haram’a komşu Hz. Peygamberin doğduğu ev ile başlayarak, Cin Mescidi, Arafat, Müzdelife, Mina, Sevr Mağarası, Hira Mağarası ve Cennet-ül Mualla Mezarlığı’nı ziyaret ettiler.

Ziyaret edilen her kutsal mekanın özelliğini anlatan din Görevlisi Harun Yüksel, Arafat Dağı’nın eteğinde, ilk Peygamber Hz. Adem ile eşi Hz. Havva’nın burada bir araya geldiklerini ifade etti.

Yüksel, Hz. Adem’in cennet çıkarılırken, “Yarabbi biz nefsimize zulm ettik. Eğer bizi af etmezsen; biz hüsranda olanlardan oluruz” şeklinde Allah’a yalvardığını belirterek, yaşadığı bir anısını anlatması ise duygusal anların yaşanmasına sebep oldu.

Yüksel, “Daha önce kendileri ile geldiğim bir Hacc kafilesinde, bir hacı Kabe’nin direğine yaslanmış gözyaşları döküyordu. Baktım, baktım; ‘Yarabbi eğer bu kulun günahlarından ağlıyorsa bu durumu bana da nasip et.” diyerek yaşadığı olayı anlattı.

Hacı adaylarının Hacc vazifelerini tamamlamalarına artık sayılı günler kaldığını söyleyen Zekai Öztürk ise, hacıların Arafat Dağı’na çıkmak için gün saydığını, Kurban Bayramı’ndan bir gün önce Arife günü tüm hacıların beyaz ihramlarıyla Arafat’ta vakfe yapacağını söyledi.

Öztürk, “Arafat’ta vakfe yapmak haccın farzlarındandır. Arafat Mekke’ye 25 kilometre uzaklıkta. Hz. Adem ile Hz. Havva cennetten çıkarıldıktan sonra Arafat’ta tekrar buluşmuşlar. Peygamberimiz de veda hutbesini burada, Cebel-i Rahme tepesinde yani rahmet dağında yapmıştır.” dedi.

Hacılara Mekke’deki ziyaret edilmesi gereken önemli yerleri gezdirdiklerini vurgulayan Öztürk, hava sıcaklığından ve yoğunluktan dolayı hacıların Arife günü sorun şamamaları için Arfat’ı Müzdelife’yi, şeytan taşlanan Mina’yı ziyaret ettiklerini ifade etti.

Öztürk, “Son dönemlerde çok güzel düzenlemeler yapıldı. Eskisi gibi yığılmalar, sıkışmalar artık olmuyor. Biz yine de hacılarımızın tecrübesizlik yaşamaması için öncesinde Arafat’ı, Müzdelife’yi ve Mina’yı gösterdik. Şimdi hacılarımız sabırsızlıkla Arafat’a çıkmayı bekliyor.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler