Haklarını arayan işçilerin işine son verildi

Haklarını arayan işçilerin işine son verildi

Elazığ'daki maden ocaklarında çalışan işçiler, iş haklarının verilmediğini öne sürerek greve gittiler. Yaklaşık 504 işçi, haklarını alamadıklar gibi işlerine de son verildi.

ELAZIĞ - İş haklarının verilmediğini öne sürerek bir ay önce grev kararı alan 504 işçinin işine son verildi.


Konu ile ilgili görüştüğümüz maden işçilerinden Aziz Güler, "Yaklaşık bir aydır iş bırakma eylemindeyiz. Bırakmamızın nedeni de taleplerimizin kabul edilmemesi, iş güvenliğimizin yeteri kadar sağlanmaması, paramızın tümünün bankaya yatırılmamasıdır. Bunları istememizin sebebi daha önceden yapılan sözleşmede bütün bunlar söylendi, konuşuldu ama ne yazık ki bir türlü bunlar uygulanmadı. İş elbiseleri 6 ayda bir yenilenecekti, elbise verilmedi. İş sağlığınız dört dörtlük sağlanacak dediler, buda olmadı. Her geçen gün kazalar olmaya devam ediyor, insanlar ölüyor" dedi.


7 yılda 40 kişi öldü
Önceki dönemde 6-7 kişinin iş kazasında öldüğünü belirten Güler, şuanda ölü sayısının 40'a yaklaştığını, yaralıların ise haddi hesabının olmadığını söyledi. Güler, "Bu grevin 'birkaç çapulcu, birkaç kendini bilmez, işe gitmeyen işçiler öncülüğünde yapıldığını' söylüyorlar. Bende beraber iş bırakma eyleminin öncülüğünü yapan arkadaşlarım hiçbir ocakta giriş-çıkışı yoksa biz bu eylemi hemen bırakırız. Haklarımız için bu yollara düşmemişsek, rant peşindeysek, yönlendiriliyorsak, bugün bizimle beraber olan işçiler bize güvenmeseydi, kendilerine temsilci olarak tercih etmezdi. Biz haklarımızı istiyoruz. İş haklarını arayan 504 kişinin işine son verdiler" diye konuştu.


Kefenimizi alıp içeri giriyoruz
İş bırakma eyleminde hiç kimsenin çıkar menfaat peşinde olmadığına dikkat çeken Güler,"İnsanların tek derdi dürüst bir şekilde çalışıp haklarını almaktır. Türkiye'nin neresinde 48-50 liraya yer altında çalışan işçi var. Kefenimizi alıp içeri giriyoruz. Benimle çalışan arkadaşım öldü" dedi.


İşçilerle masaya oturulması gerektiğini ifade eden Güler, "Bu saatten sonra kimse 50 lira karşılığında çalışmaz" ifadelerini kullandı. (Yasin Kavaklı - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.