Hal Yasası vergi vermeyen aracıları ilgilendiriyor

Hal Yasası vergi vermeyen aracıları ilgilendiriyor

Meclis gündemine bu ay gelmesi beklenen “Hal Yasası” ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Adıyaman Yaş Sebze ve Meyve Odası Başkanı Mehmet Baki Kutlu, yasanın komisyoncuları değil vergi vermeyen aracıları ilgilendirdiğini söyledi.

Hükümetin 100 Günlük İcraat Programı'nda da yer alan hallerin modernize edilmesi hedefi doğrultusundaki çalışmalar sona gelindi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Enflasyonla Topyekûn Mücadele Programı'nda yaptığı konuşmada, fırsatçılığın önüne geçmeyi ve stokçuluğu kaldırmayı amaçlayan yeni ‘Hal Yasası’nın bu ay meclisin gündeminde olacağını bildirdi.

Konuyu İLKHA’ya değerlendiren Adıyaman Yaş Sebze ve Meyve Odası Başkanı Mehmet Baki Kutlu, yasanın komisyoncuları değil vergi vermeyen aracıları ilgilendirdiğini ileri sürdü.  

Kutlu, “Federasyon ile yaptığımız görüşmeler neticesinde, mecliste çıkacak olan yasanın içeriği ile ilgili bizler de tam bilgiye sahip değiliz. Bundan dolayı vatandaşa nasıl bir bilgi vereceğimizi bilmiyoruz. Aldığımız bilgiye göre, hal komisyoncuları değil de, aradaki aracılarla ilgili bir düzenlemeden bahsediliyor. Çünkü hal komisyoncuları vergilerini veriyor, devlet ile olan tüm işlemlerini yerine getiriyorlar. Yasa ile hiç vergi vermeyen köylünün ve esnafın sırtından geçinmeye çalışanları aradan kaldırmaya çalışıyorlar.” dedi.

“Zamların nedeni üretimin az olmasıdır”

Sebze ve meyvelerdeki fiyat atışlarının temelinde yetersiz üretimin olduğunu kaydeden Kutlu, “Domatesin pahalı olmasının sebebi yeteri kadar domates ekilmemiş olmasıdır. Bunun yanında dışarıdan gelen ürünler de bitti. Bu pahalılığı aracılara mal ediyorlar ama onunla alakası yoktur.” dedi.

Vatandaşın zamlardan etkilendiğini aktaran Kutlu, şunları söyledi: “Bugün mazotun, işçiliğin, gübrelerin fiyatları yüksek olmasından dolayı üretilen malın fiyatı da yükseliyor. Çifti bir ürünü dışarıdan getirdiği zaman otomatikman bir liraya mal oluyor. Bunun yanında kiralarda yüksektir. Tüm bunlar ürünlerin fiyatına yansıyor.”

“Kararlar üretici ile birlikte alınmalı”

Kutlu, “Ülkemiz bir süreçten geçiyor, bundan dolayı kimseyi suçlamaya gerek yok. Eğer yukarıdaki insanlar bir bu konu da karar verecekse gelsinler üretim nedir, nasıl çalışılıyor, nasıl üretiliyor, gelip gezip görsünler. Gördükten sonra karar versinler. Şu ana kadar zengin bir komisyoncuyu gören var mı? Her gelen komisyoncu battı, eğer böyle olmasaydı zenginler buraları garibanlara bırakmazdı. Burada 40- 45 esnafımız var ise 10 tanesi ancak ayakta durabiliyor. Onlarda yan gelirleri olduğu için ayakta duruyor. Diğerleri işçilerin parasını verecek durumda bile değildir.” dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.