Halı ihracatında ABD ile süreç olumlu ilerliyor

Halı ihracatında ABD ile süreç olumlu ilerliyor

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Kaplan, ABD’ye olan ihracatını ciddi anlamda olumsuz etkileyecek bir durumun olmadığını söyledi.

ABD’ye halı ihracatına yönelik olarak son zamanlarda gündemde yer alan sorunlar hakkında bir değerlendirme yapan Kaplan, ABD ile ilgili bakanlıkların müzakerelerinin sürdüğünü bildirdi.

Kasım ayında ABD tarafından uygulamaya konulacak olan yüzde 25’lik gümrük vergisinin önümüzdeki süreçte uygulanmayacağını umduklarını belirten Kaplan, “Uygulansa bile bu bütün halı çeşitlerini kapsamıyor.” dedi.

İkili ilişkilerle sorunların kısa bir süre içerisinde çözüleceğini belirten Kaplan, halen ABD tarafından Türkiye’den ihraç ettiği halılara yönelik uygulamaya konmuş bir verginin olmadığını ifade etti.

ABD’nin vergi uygulamasının yürürlüğe girmediğini ve 29 Kasıma kadar ertelendiğini bildiren Kaplan, OECD bünyesinde yürütülen müzakereler sonucunda bu verginin uygulanmayacağını düşündüklerini belirtti.

Kaplan, “Devletimizin ilgili kurumları bu soruna sahip çıkarak konuyu üst düzeyde ABD’li yetkililerle görüşmektedirler. Bu sorun kısa bir süre içerisinde çözülecektir. Halen ABD’ye ihraç ettiğimiz halılara yönelik uygulamaya konmuş bir vergi bulunmamaktadır. ABD ile aramızdaki sorunun çözümü için büyük gayretler gösteren devlet adamlarımıza teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin uygulamak istediği gümrük vergisinin sadece Türkiye’deki ürünlerle ilgili olmadığını ifade eden Kaplan, aynı zamanda İngiltere, İtalya, İspanya, Hindistan ve Avusturya gibi çok sayıda ülkeyi de ilgilendiren bir durum olduğuna değindi.

Kaplan, bu ülkeler ve dünya ticaretinin gelişmesi yönünde tavır alan birçok başka ülkenin halen ABD ile müzakereleri sürdürdüğünü ve bu müzakereler sonucunda söz konusu verginin uygulanmayacağını düşündüklerini belirtti.

“ABD’ye halı ihracatımızda bir sorun bulunmamaktadır”

ABD’nin uygulamak istediği gümrük vergisinin bütün halı ihracatını kapsamadığını belirten Kaplan, “Türkiye’den ABD’ye ihraç ettiğimiz bütün halılarımıza yönelik bir vergi söz konusu değildir. Uygulanmak istenen vergi son 12 aylık dönemde bu ülkeye yapmış olduğumuz 1,2 milyar dolarlık makine halısı ihracatımızın yalnızca yüzde 15’ini içeren GTİP’lere yönelik olarak düşünülmektedir. ABD’ye ihracatımızın toplamına bakıldığı zaman uygulanması düşünülen vergi Amerika’ya toplam ihracatımız açısından yüzde 25 değil, fiilen yalnızca yüzde 3,75 oranına denk gelecektir. Yürütülen çabalar sonucunda bu rakamın dahi ödenmeyeceğini düşünüyoruz.” şeklinde konuştu.

“ABD en önemli pazarımız olmaya devam edecek”

Yüzde 3,75 oranındaki bir verginin Türkiye halı endüstrisi için göz ardı edilebilecek bir vergi olduğunu belirten Kaplan, “Rekabetçi fiyatı, kaliteli ve ekonomik hizmetiyle ülkemiz halı sanayisi ABD pazarı açısından vazgeçilemez ve yeri doldurulamaz konumdadır. ABD makine halısı ithalatının yüzde 77’sini bizden yapıyor. ABD’nin bizde rahatça ulaşabildiği üretim kapasitemizi ve esnek hizmet anlayışımızı başka bir ülkede bulma şansı yok. Dolayısıyla gündemdeki vergi uygulamaya geçse bile ABD’nin bizi tercih edeceği çok açıktır. Bu nedenle ihracatçılarımızın endişeleneceği bir durum yok. ABD önümüzdeki süreçte de en önemli pazarımız olmaya devam edecektir.” diye konuştu.


Halı ihracatında ABD ile süreç olumlu ilerliyor

Halı ihracatında ABD ile süreç olumlu ilerliyor

Halı ihracatında ABD ile süreç olumlu ilerliyor

Halı ihracatında ABD ile süreç olumlu ilerliyor

Halı ihracatında ABD ile süreç olumlu ilerliyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler