Haluk Bayraktar: “Uçan arabalarda da söz sahibi olmak istiyoruz”

Haluk Bayraktar: “Uçan arabalarda da söz sahibi olmak istiyoruz”

Otomotiv sektöründe trendin elektrikli ve sürücüsüz otonom araçlar olduğuna dikkat çeken Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Başkanı Haluk Bayraktar, Türkiye’nin ilk uçan arabası olan Cezeri’nin de bu araçlardan birisi olduğunu belirtti.

İstanbul’da iki yıl üst üste düzenlenen, üçüncü yılında Gaziantep'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve dün de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı dünyanın en büyük “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020” 4’ncü gününde devam ediyor.

Gaziantep'te TEKNOFEST 2020 etkinlikleri devam ederken, geleceğin teknoloji yıldızları, tasarladıkları projelerle festivalde bir araya geldi. Yarışmalarda dereceye girenler dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törende ödüllerine kavuştu.

Türkiye'nin bilim ve mühendislik alanlarında yetişmiş insan kaynağının artırılmasının hedeflendiği ve dünyanın en büyük “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2020” bugün sona eriyor.

İlk defa İstanbul’un dışında Gaziantep'in ev sahipliğinde gerçekleştirilen TEKNOFEST 2020’de ortaokul, lise ve üniversite öğrencileri aylarca emek vererek hazırladıkları projelerini sergileyerek, düzenlenen yarışmalara katıldı.

Türkiye toplumunun artık teknoloji üreten bir topluma dönüşmesinin amaçlandığı ve “Milli teknoloji hamlesi” sloganıyla yola çıkılan TEKNOFEST 2020, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünde, Gaziantep Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Türkiye'nin önde gelen teknoloji şirketleri, kamu kurumları, medya kuruluşları ve üniversitelerin desteğiyle gerçekleştiriliyor.

Ayrıca gençlerin milli teknoloji üretme ve geliştirmeye ilgilerinin artırılmasının hedeflendiği festival, bu alanda çalışan binlerce gencin ürettikleri fikir ve projeleri hayata geçirebilecekleri çok önemli bir platform oluşturuyor.

Ortadoğu Fuar Merkezi’nde (OFM) 4 gündür devam eden ve bugün sona erecek olan festivalde İLKHA muhabirine açıklamalarda bulunan Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Başkanı Haluk Bayraktar, bu yıl ilk defa Gaziantep’te düzenlenen TEKNOFEST’e genç girişimcilerin büyük ilgi gösterdiğini söyledi.

Covid-19 pandemisine rağmen gençlerin TEKNOFEST’e gösterdikleri ilginin takdire şayan olduğunu ve kurdukları büyük hayallerine kavuşmak için yıl boyunca proje üreterek emek harcayan geleceğin tüm pilotlarını, mühendislerini ve girişimcilerini tebrik ettiklerini belirten Bayraktar, önümüzdeki yıl genç girişimcilerin TEKNOFEST’e daha büyük bir ilgi göstereceklerine dikkat çekti.

İlk defa geçtiğimiz yıl inde İstanbul Atatürk Havalimanı’nda düzenlenen “Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nde TEKNOFEST” tanıtılan, bir milyon 720 bin ziyaretçiyle dünya rekoru kıran ve TEKNOFEST 2019’un en öne çıkan unsurlarından biri olan Cezeri uçan arabaya ilişkin bilgi veren Bayraktar, bundan sonraki hedeflerinde akıllı uçan arabalar olduğunu belirtti.

Cezeri'nin ilk çıktığında ilgi gördüğünü ve test uçuşu sonrası dünyada büyük bir yankı uyandıran araç olarak ön plana çıktığına dikkat çeken Bayraktar, Cezeri'ye ilişkin çalışmaların çok yönlü ve kapsamlı bir şekilde devam ettiğinin bilgisini verdi.

“TEKNOFEST, Gaziantep’te güzel bir heyecan oluşturdu”

TEKNOFEST’in üçüncüsünün bir Anadolu şehir olan Gaziantep'te düzenlendiğini anımsatan Bayraktar, “Valimiz, belediye başkanlarımız güzel bir misafirperverliği huzurunda öğrencilerimizin tüm ihtiyaçları karşılanıyor. Tüm heyecanıyla TEKNOFEST çok güzel geçiyor ve rekor bir katılım var. TEKNOFEST'e ilgi ve katılım her sene artıyor ama bu sene en yüksek takım proje başvurusu Gaziantep'ten geldi ve 3 bin 800 proje başvurusu geldi. Toplam 20 bin 197 başvurudan 3 bin 800 proje başvurusu Gaziantep’ten geldi. Dolayısıyla TEKNOFEST, Gaziantep’te güzel bir heyecan oluşturdu. İnşallah burada kalıcı izlerde bırakacak. TEKNOFEST, ülkemizi ve gençlerimizi bilime, teknolojiye, bu ülkenin milli ve özgün şekilde bağımsızlığını koruması için geleceği adına da güzel projelerin en temel yapı taşı oldu. Gençlerimiz bu projelerini ileriye taşıyacaklar. Buradaki projeler ürünlere dönüşecek, ülkede katma değer oluşmasına katkı sunacak. Bu anlamda çok güzel bir zemin oldu.” dedi.

“Yıl boyunca çalışan insanların projelerinin ve emeklerinin zayi olmasını istemedik”

Pandemi şartlarının zorluğuna rağmen Gaziantep’in Covid-19 kurallarına riayet ederek TEKNOFEST’e güzel bir ev sahipliği yaptığını belirten Bayraktar, “Biz, bir yıl boyunca çalışan insanların projelerinin ve emeklerinin zayi olmasını istemedik. Bundan dolayı da TEKNOFEST’i iptal edemezdik ama belli sınırlar içerisinde ziyaretçiye kapalı olacak şekilde tamamen proje odaklı ve sadece yarışmacıların katılabildiği bir organizasyon olarak TEKNOFEST, şu an Gaziantep'te devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

“Cezeri uçan araba çalışmaları devam ediyor”

Bayraktar, Cezeri'ye ilişkin çalışmaların çok yönlü ve daha kapsamlı şekilde devam ettiğini belirterek, şunları söyledi:

“Cezeri biliyorsunuz sivil amaçlı kişisel kullanım için uçan araba projesidir. Biz, Türkiye olarak insansız sistemlerde elde ettiğimiz başarıyı sivil alanda da bir açılıma götürerek akıllı elektrikli otomobillerden sonra gelecek olan devrim olan uçan arabalarda da söz sahibi olmak istiyoruz, bu yarışa da başladık. Gelişmeler takip edilsin, gelişmeler oldukça kamuoyu ile paylaşılacak.”

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.