Hareketsiz yaşam modern toplum için en önemli halk sağlığı problemidir

Hareketsiz yaşam modern toplum için en önemli halk sağlığı problemidir

Batman’ın Kozluk ilçesinde “Sağlık İçin Hareket Et” günü kapsamında düzenlenen etkinlikte hareketsiz yaşamın modern toplum için en önemli halk sağlığı problemi olduğu vurgulandı.

Batman’ın Kozluk İlçesi Toplum Sağlığı Merkezi öncülüğünde Kozluk Gençlik Merkezi ve Türkiye Gençlik Vakfı Kozluk Şubesi’nin de destek ve katılımlarıyla “Sağlık İçin Hareket Et” günü nedeniyle bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Kozluk 15 Temmuz Şehitler Parkı’nda toplanan kalabalık, Şehit Şenay Aybüke Yalçın Çok Programlı Anadolu Lisesi’ne kadar yürüdü. Yürüyüşe kurum öğrencilerin yanı sıra vatandaşlar ve kurum amirleri de eşlik etti.

Yürüyüş öncesi programın yapılış amacıyla ilgili bir konuşma yapan Kozluk Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Erdal Basmacı, hareketsiz yaşamın halk sağlığındaki tehditlerine dikkat çekerek herkesi sağlık için hareket etmeye davet etti.

Basmacı, “Hareketsiz yaşam, modern toplum için en önemli halk sağlığı problemi durumundadır. Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık 1/4’ünün, diyabetin ve iskemik kalp hastalığının 1/3’ünün ana nedeninin fiziksel hareketsizlik olduğu tahmin edilmektedir. 2010 yılında yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması sonuçlarına göre ülkemizde 12 yaş ve üzeri bireylerin yüzde 72’si düzenli fiziksel aktivite yapmamaktadır. 6-11 yaş grubu çocuklarımızın yüzde 58,4’ü düzenli olarak (günde 30 dakika veya daha fazla süre ile) egzersiz yapmamaktadır. DSÖ ülkelerin 2025 yılına kadar obezite ve diyabetteki artış eğilimini durdurmaları, fiziksel olarak inaktif nüfus sıklığını yüzde10 azaltmaları hedefi belirlenmiştir.” dedi.

Toplumun obezite ile mücadelesinde bakanlığın harekete geçtiğini aktaran Basmacı, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından bulaşıcı olmayan hastalıkların önlenmesinde fiziksel aktivitenin yararları konusunda toplum bilincini oluşturmak, iyi uygulamalara dikkat çekmek, sağlıklı davranışları ve yaşam tarzlarını teşvik etmek için 10 Mayıs günü ‘Sağlık İçin Hareket Et Günü’ olarak belirlenmiştir. Ülkemizde de her yıl bugünün önemine dikkat çeken etkinlikler düzenlenmektedir.” diye konuştu.(Muhammed Said Aksoy-İLKHA)















HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.