Hasankeyf’e ekim, kasım gibi su gelir

Hasankeyf’e ekim, kasım gibi su gelir

Batman Valisi Hulusi Şahin, Ilısu Barajı’nda su tutulmaya başlandığını, bu yılın sonuna doğru suyun Hasankeyf’e kadar gelebileceğini söyledi.

Batman Valisi Hulusi Şahin, Batman Medya Mensupları Derneği’ne (BAMMED) iade-i ziyarette bulundu.

Vali Şahin’i, Batman Medya Mensupları Derneği Başkanı Mehmet Salih Özcan ve yönetim kurulu üyeleri karşıladı.

Samimi bir ortamda gerçekleşen ziyarette Şahin, Batman’da kurulacak Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, tarihi Hasankeyf ilçesinde yürütülen çalışmalar, mesire alanları, Batman Çayı Islah Projesi, turizm ve sağlık alanında gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında önemli açıklamalarda bulundu. 

Tarihi Hasankeyf’te yapılması düşünülen projelere değinen Şahin, Hasankeyf’e yönelik kötü algının yıkılması gerektiğini söyledi. İlçede çok büyük bir göl oluşacağını, bunun turizm açısından önemli bir değerinin olacağını aktaran Şahin, şimdiden bir tekne siparişi verdiklerini kaydetti.

"Kale duruyor, sular altında kalmıyor"

Şahin, konuşmasına şöyle devam etti: "Hasankeyf batmıyor, yıkılmıyor, yok olmuyor; bu algıyı mutlaka değiştirmemiz lazım. Hasankeyf biçim değiştiriyor. Hasankeyf’te artık büyük bir göl olacak. Bu gölün hem ekonomik hem de turizm açısından çok büyük bir değeri olacak. Bunu değerlendirmek istiyoruz. Bu konuda çok ciddi çalışma içerisindeyiz. Suyla yapacağımız şeyler var. Örneğin tekne gezileri; bununla ilgili çalışmalarımız var. Bir tekne siparişi verdik. İkiye ayrılmış tarih alanları da birbirine bağlayacak bir yapı da kurulmuş olacak. Kale duruyor, sular altında kalmadı. Turistleri oraya da taşıyacağız. Ayrıca göl içerisinde tekne turları planlıyoruz. Kantar Köprüsüne doğru, orada önemli kale, şehirden oluşan tarih kalıntılarının olduğu söyleniyor. Bunlarla ilgili planlar yapıyoruz. Oralarda çok güzel vadiler var. Bunun bir turistik değeri var."

Hasankeyf’te mağara otelciliği

Batman’a mağara otelciliğini getirmek istediklerini vurgulayan Şahin, "Mağara otelciliği konsepti dünyada yeni bir konsept ve çok revaçta. Bunu yaparsak ekonomik olarak da çok getirisi olur. Bu konuda bir yerimiz var onu bitireceğiz, ekolojik köy adı altında hizmete açacağız. Bu hususta başka şeylerde düşünüyoruz. Bunun yanında Nevşehir’de baloncularla görüştüm, onu buraya getirmek istiyorum. Diğer su sporlarını da araştırıyoruz. Her şey yapılabilir." diye konuştu.

"Turistlerin uzun süre Hasankeyf’te kalmalarını planlıyoruz"

Hasankeyf ilçesinde dünyada ilk robotu yapan El Cezeri bilim parkı kuracaklarını vurgulayan Şahin, "El Cezeri’yi Hasankeyf ile ilişkilendirmek istiyoruz. El Cezeri bir Artuklu bilim adamıydı. Artuklu medreselerinde yetişmişti. Biz El Cezeri’nin yapmış olduğu sulama mekanizmalarını bire bir Hasankeyf’te hayata geçirmeyi istiyoruz ve bir El Cezeri Bilim Parkı kuracağız. Onun ortaçağ döneminde yaptığını biz de bugün yapıp turizme kazandırmak istiyoruz. Turistlerin Hasankeyf’te uzun süre kalabilmeleri için atraksiyonlar üretmeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Ekim, kasım gibi su Hasankeyf’e gelir"

Ilısu Barajı’nda su tutulmaya başlandığını, bu yılın sonuna doğru suyun Hasankeyf’e kadar gelebileceğini aktaran Şahin, şunları söyledi: "Çok kısa süre önce su tutulmasına rağmen su Hasankeyf’e bağlı Kelekçi köyüne gelmiş durumda. Hatta Kelekçi köyünün bazı evlerini su almış durumda. Su çok hızlı yükseliyor. Şu an göl baya oluşmuş vaziyette. Bu hızla giderse tahmin ediyorum ekim, kasım gibi su Hasankeyf’e gelir."

"OSB’lerle kısa sürede şehir büyük çıkış yakalayacaktır"

Sanayi ve Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgelerine de değinen Şahin, şehrin girişimcilerinin fabrika açabilmek, istihdam sağlamak için yer tahsisinde bulunduğunu belirtti.

Arsa talebinde bulunan onlarca girişimcinin olduğunu vurgulayan Şahin, "Bizim organize sanayimiz yüzde 100 doluluğa sahiptir. Bizden arsa talep eden en az 50 tane sanayici var. Bunlar ağırlıkla tekstil ama diğer sektörler de var. Organizede son genişlemeyi de yaptık ama yine de yetmiyor. Sanayicilerimiz yer talebinde bulunuyorlar. O yüzden 2’nci OSB ve tekstil iktisas OSB konularına eğildim. Bunları hızlı hızlı harekete geçirerek çok çabuk mesafe kat edeceğimizi düşünüyorum. Bunları tamamladığımız zaman 2-3 yıl içerisinde iki organize sanayi de hizmete hazır hale gelecektir. Bu da şehre çok ciddi bir çıkış olacaktır, büyüme imkânı verecektir." dedi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.