Hasankeyf’te iki önemli tarih yeni yerlerinde

Hasankeyf’te iki önemli tarih yeni yerlerinde

Ilısu Baraj göleti altında kalacak olan Batman'ın tarihi antik kenti Hasankeyf ilçesindeki İmam Abdullah Zaviyesi ile Kızlar (Eyyubi) Camii, yeni yerlerinde ziyaretçilerini bekliyor.

Ilısu Barajı HES Projesi kapsamında baraj göleti altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.

Bu kapsamda Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı, Eyyubi (Kızlar) Camisi, Sultan Süleyman Külliye kapısı (Taçkapı), çeşmesi ile minaresi ve Er-Rızk Cami minaresi Kültürel Park Alanı’na taşındı.

Tarihi antik kent Hasankeyf ilçesindeki kalan diğer eserlerin taşınması için çalışmalar yoğun bir şekilde devam ederken, taşınan iki önemli tarihi eser İmam Abdullah Zaviyesi ile Kızlar (Eyyubi) Camii yeni yerlerinde inşa edilme çalışmaları tamamlandı.

İmam Abdullah Zaviyesi

Hasankeyf Köprüsü'ne girişte soldaki tepe üzerinde bulunan İmam Abdullah Zaviyesi, Dicle Nehri'ne kuzeyden bakan bir mezarlık kümesinin ortasında yer almaktadır. İmam Abdullah M.S. 638 yılında Hasankeyf Kalesi'ni 600 yıllık Bizans hâkimiyetinden kurtarmak üzere düzenlenen son İslami akınlarda, Halid Bin Velid’in ünlü komutanı İyaz Bin Ganem’in sağ kolu olarak görev yapmış ve bu tarihteki Hasankeyf kuşatması sırasında şehit düşmüştür.

Dikdörtgen bir avlunun içinde, kare planlı olarak inşa edilmiş olan İmam Abdullah Türbesi'nin sağ köşesinde yine kare planlı olarak inşa edilmiş bir kule ve türbenin güneyinde uzun dikdörtgen şeklinde yapılmış bir mescit vardır. Türbe ile kule arasındaki beşik tonozlu girişin kapı kanatlarının ahşap oymacılığında ve türbenin kubbesinde bulunan âlemdeki incelik, 14. yüzyıl sanat zevkinin özelliklerini taşımaktadır. Sanat değeri yüksek olan bu kapı, Diyarbakır Müzesinde koruma altındadır. Kültür Bakanlığınca tescilli olan İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf ve yöre köylüleri tarafından her zaman ziyaretler yapılmaktadır.

Eyyubi (Kızlar) Camii

Kitabesi bulunmadığından dolayı caminin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Yapı bezemesi ve planıyla 14. yüzyıl sonu 15. yüzyıl başlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Bununla beraber bu yapının Eyyubiler Dönemi'ne ait olduğu düşünülmektedir. Caminin ön cephesinde yer alan orijinal süslemeler dikkat çekicidir.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.