Hasankeyf'teki tarihi eserler bir bir yeni yerlerinde inşa ediliyor

Hasankeyf'teki tarihi eserler bir bir yeni yerlerinde inşa ediliyor

Hasankeyf'te bulunan Sultan Süleyman Külliye minaresi 612 yıl sonra taş taş sökülüp yeni yerine taşınmasının ardından yeniden inşa edildi.

Batman'ın tarihi ilçesi olan Hasankeyf'teki Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında, Eyyubiler döneminde yapılan Sultan Süleyman Külliye Minaresi, yeni yerleşim yerine taşınma çalışmaları bitirildikten sonra ziyaretçilerini ağırlayacak.

612 yıl önce Eyyubi Sultanı Süleyman Han tarafından yapılan minare taş taş sökülerek taşındı. Ayrıca Sultan Süleyman Külliye Kapısı (Taçkapı) ve Çeşmesi de bütünsel olarak taşınarak, Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki yeni yerlerine yerleştirildi.

Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında 12 Mayıs 2017 yılında ilk olarak Zeynel Bey Türbesi taşındı. Zeynel Bey Türbesi'nin taşınmasının ardından Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı, Eyyubi (Kızlar) Camisi, Sultan Süleyman Külliye kapısı (Taçkapı), Çeşmesi ile Minaresi ve Er-Rızk Cami Minaresi taş taş sökülerek taşındı.  

Taşınan eserler yeni yerlerine yerleştirildikten sonra ince restorasyon çalışmaları ve çevre düzenlemeleri devam ediyor. Hasankeyf Kültürel Park Alanı'nın önümüzdeki aylarda ziyaretçilere açılması bekleniyor.

"Hasankeyf Kültürel Park Alanı'nda ikinci haliç olacak"

Hasankeyf'te yapılan çalışmalar hakkında açıklama yapan Hasankeyf Kültür Derneği Başkanı Ahmet Akdeniz, Hasankeyf'te taşınan kültür varlığı tarihi eserlerin, Türkiye için çok önemli olduğunu belirtti.

Akdeniz, "Yeni Hasankeyf'e taşınan kültür varlıkları bir bir tamamlanmak üzeredir. Sultan Süleyman Külliye Minaresi çalışmaları ve çevre düzenlemesi son hız devam ediyor. Minaremiz bitmiş, diğer çalışmalar ise yapılıyor. Hasankeyf Kültürel Park Alanı'nda 2'nci haliç olacak. Su dolduğu zaman liman olacak, tekneler gelecek. Malabadi Köprüsü'nün bir benzeri burada yaya köprüsü olacak olması ayrı bir güzellik veriyor. İLKHA aracılığıyla tüm Türkiye ve dünyaya Hasankeyf'in nasıl olduğunu duyurmak istiyoruz." dedi.

"İmam Abdullah Zaviyesi'nin restore çalışmaları bitmek üzeredir"

Taşınan kültür varlıkları hakkında bilgi veren Akdeniz, "Kültürel Park Alanı'na taşınan eserler İmam Abdullah Zaviyesi, Kızlar (Eyyubi) Camii, Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı, Er-Rızk Camisi'nin minaresi, Sultan Süleyman Külliye Kapısı (Taçkapı), Çeşmesi ile Minaresi, Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamı taşındı. İmam Abdullah Zaviyesi'nin restore çalışmaları bitmek üzeredir. Restore çalışmalarının bitmesinin ardından müzeye bırakılan mezarlığın yerleştirilmesini istiyoruz. Bu bizim için çok önemli olduğundan acilen yapılmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı. 

"Yapılacak 2 kümbete, Hasankeyf'teki ilim ve bilim insanlarının türbeleri taşınacak"

Şimdiden ziyaretçilerin gelmeye başladığını belirten Akdeniz, "Çalışmaların tam olarak ne zaman biteceğini tam olarak tahmin edemiyoruz. Çalışmaları yakından takip ettiğimiz için hiçbir işin zamanında yapılmadığını gördük. 3 ay sonra biter dedikleri işler bir yıl sonra ancak bitiyor. Onun için tam olarak ne zaman tamamlanacağını bilemiyoruz. 2 tane kümbet yapılmış. Kümbetlere Hasankeyf'teki ilim ve bilim insanlarından olan Şeyh Ali, Abdullah Yukanna (Vêrkanne), Baba Haydar ve Şeyh Sevenç gibi zatların türbeleri taşınacak." şeklinde konuştu. 

"Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki vadide tekneler, limanlar olacak"

Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki vadinin su dolmasıyla Hasankeyf, Türkiye'nin bir turizm merkezi olacağının altını çizen Akdeniz, şunları aktardı:

"Vadide tekneler, limanlar olacak. İnsanlar, tarihin nasıl taşındığını görecek. İLKHA aracılığıyla tüm insanlığa sesleniyorum; gelin bakın tarihi eserler nasıl taşınmış. Suyun bir an önce yeni Hasankeyf'e gelmesi gerekir. Gelen misafirleri en iyi şekilde ağırlayacağız. Yeni Hasankeyf için büyük hayallerimiz var. Buraya idman sahaları ve oteller yapıp ülkemizin ve dünyadaki büyük takımlarını davet edip Hasankeyf'in reklamını yapacağız."

"Hasankeyf Kalesi'nin etrafı dolgu çalışmaları son hız devam ediyor"

Yerinde korunacak olan Hasankeyf Kalesinin çalışmaları ile ilgili bilgi veren Akdeniz, "Hasankeyf Kalesi'nin etrafının dolgu çalışmaları son hız devam ediyor. Mutlaka bu korumaların yapılması gerekirdi. Tabi herkes bu harcamaların boş olduğunu söylüyor. Yapılmamış olsaydı niye yapılmıyor denilecekti. Hasankeyf'e gerçekten çok önem veriliyor. Hasankeyf için hükümet hiçbir harcamadan kaçınmadı. Fakat başta yerel yönetimler olmak üzere yerel halk olarak değerlendiremedik ve sahiplenemedik. Dolgu bittiği zaman orada bir kanal olacak. Şahap Vadisi'nde bulunan kanal, kışın yağmur sularıyla, yazın ise barajdan doldurulup müthiş bir su kanalı yapılacak. Antik limanın yanında müthiş güzellikler olacak." dedi.

"Teleferikle yeni Hasankeyf'ten eski Hasankeyf'e seyahat edilerek gidilecek"

Akdeniz, "Gelecek turistler yeni Hasankeyf'ten teknelere binerek eski Hasankeyf'teki antik limana gidecekler. Eski Hasankeyf'teki liman özel bir liman olacak. Liman, suyun yükselmesi ve alçalmasına göre hareket edecek. Bu Hasankeyf'e ayrı bir güzellik katacak. Ayrıca bir teleferik projesi vardı fakat şu anda ekonomik sorunlardan dolayı teleferik projesi biraz göz ardı edilmiş gibi ama o da mutlaka hayata geçirilecek. O teleferik olduğu zaman yeni Hasankeyf'ten eski Hasankeyf'e 15-20 dakikada suyun üstünde seyahat edilerek gidilecek. Dünyada öyle bir yer yok. İnsanlarımız teleferikle gidip kaleyi ziyaret etikten sonra yeni Hasankeyf'e tekrar teleferikle dönecekler." şeklinde konuştu.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler