Haşdi Şabi güçleri feshedildi

Haşdi Şabi güçleri feshedildi

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Haşdi Şabi güçlerinin ismini taşıyan tüm büroların kapatılması talimatı verdi.

Irak Başbakanı Adil Abdulmehdi, Haşdi Şabi ile ilgili bir dizi talimatın yer aldığı askeri kararname yayımladı. Abdulmehdi, Haşdi Şabi güçlerine ait tüm ofislerin kapatılması talimatı verdi.

Kararnamede, Irak ordusunun bir parçası olan Haşdi Şabi güçlerinden Başbakanın atayacağı kişinin sorumlu olacağı, IŞİD ile savaş sırasında milis gücüne bağlı grupların kullandığı tüm isimlerin artık kullanılmayacağı belirtildi.

Yeni talimatlara göre silahlı yapılara dâhil olmak istemeyen grupların ülke yasalarına göre siyasi parti ve gruplara dönüşebileceği belirtilen kararnamede, "Bunlar, sivil bürolarını korumak için ruhsatlı silah taşıyabilecek. Bunun dışında silah taşımalarına izin verilmeyecek." ifadesi kullanıldı.

Talimatlar dışında gizli ya da açık şekilde silahlı olarak faaliyet gösteren grupların "yasa dışı" kabul edileceği uyarısı yapılan kararnamede yer alan talimatların en geç 31 Temmuz'a kadar yerine getirilmesi belirtildi.

Sadr hareketi de "milis güçlerini" lağvetti

Öte yandan Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr da harekete bağlı milis gücü Seraya es-Selam'ın lağvedilmesi talimatı verdi. Sadr, Seraya es-Selam'ın feshedildiğini, tüm bürolarının kapatılması talimatını verdiğini duyurdu.

"Başbakan tarafından Haşdi Şabi ile ilgili alınan kararlar önemlidir ve bu güçlü devlet inşası için ilk adım niteliğindedir." ifadelerini kullanan Sadr, milis güçlerin hükümetin askeri talimatlarına uyması gerektiğini kaydetti.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler