Havaların soğumasıyla balık satışları arttı

Havaların soğumasıyla balık satışları arttı

Gaziantep’te havaların soğumasıyla birlikte balık satışlarının artması esnafın yüzünü güldürürken kırmızı et ve beyaz et fiyatının artmasından dolayı vatandaş balığa yöneldi.

Havaların iyice soğumaya başlamasıyla balık fiyatlarının düşmesi vatandaşın, satışların artması esnafın yüzünü güldürdü.

Türkiye'nin balık üretimi ve tüketiminde ön sıralarda yer alan Gaziantep’te balık fiyatları da geçtiğimiz aya göre yarı yarıya düştü. Pazarlardaki tezgâhlarda balıkların fiyatları düşünce vatandaşlar kırmızı ve beyaz et yerine balığı tercih etmeye başladı.

Tezgâhlarını taze ve bol çeşit balıklarla şenlendiren Gaziantep’teki Balık Hali esnafı, yaklaşık 20 çeşit balıkla açtıkları sezon sonrası balık çeşitlerinin yağışların başlamasıyla daha çok arttığını ve fiyatının da düştüğüne dikkat çekti.

Gastronomi şehri Gaziantep’te son yıllarda artan balık tüketimi esnafı memnun ederken özellikle son zamanlarda artan tavuk ve et fiyatları vatandaşların balığa yönelmesine neden oldu.

Covid-19 salgını sonrası bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyenlerin balığa yönelmesiyle kentte balık satışları da arttı.

Havaların soğumasıyla balığa olan talebin arttığına dikkat çeken esnaf, sofralarda kırmızı et ile yapılan yemeklerin yerini mevsim balıkları olan sardalye, palamut, istavrit ve hamsinin aldığını belirtiyor.

Havaların soğumasıyla birlikte çeşitliliğin artacağını ve fiyatların daha da düşeceğini ifade eden esnaf, kasım ayının sonlarına doğru balık bolluğunun artacağını vurguluyor.

Balık satışlardan memnun olduklarını belirten Hasan Durmaz, havaların soğumasıyla birlikte bu sene daha da verimli bir sezon olduğunu ifade etti.

“Balıklarımız günlük geliyor”

Balığa olan rağbetin artmasının esnafın yüzünü güldürdüğünü ifade eden Durmaz, “Balıklarımız günlük olarak geliyor. Ayrıca satışlarımız da güzel. Çeşitlerimizde de bayağı bir fazlalık var. Satışlarımız da güzel. Satışlar geçen seneye göre biraz daha iyi gidiyor. Havalar şu an tam olarak soğumuş değil ama soğuyunca satışlarımız daha da artacak. Gaziantep halkı haliyle balığa yöneldi. Havalar serinlerse balıklar daha fazla ve daha taze gelmeye başlar. Hava soğuk olduğunda balık talebi daha da artıyor. ‘Her şey mevsiminde hoştur’ derler ya, balık da öyle. Balık sağlıktır, lezzettir ve ayrıca balık doğaldır, doğal bir antibiyotiktir. Fiyatlar geçen seneyle hemen hemen aynı. Hamsi, istavrit, sardalye gibi balık çeşitlerinin fiyatları 25-30 liraydı. Bu sene de aynı fiyatlarla devam ediyoruz. Bize gelen balık sayısı şu an biraz kısıtlı ama ilerleyen günlerde biraz daha artacaktır. Fiyatlar çok fazla değil. 25 liradan başlıyor ve balığın kalitesine göre de değişiyor.” dedi.

Balık sezonunun başlamasıyla birlikte balıkçılık yapan esnafın yüzünün gülmeye başladığını ifade eden Murat Arar, özellikle kış aylarında sık sık sofralara gelen hamsi, istavrit, palamut ve diğer balık çeşitlerinin tezgâhlardaki yerini aldığını bildirdi.

“Balığa talep arttı”

Balık satışlarından memnun olduklarını belirten Arar, “Balığa talep de var. Fiyatlar geçen yılla aynı ve herhangi bir değişiklik yok. Satışlarımız çok iyi, memnunuz. Havalar soğursa çok daha iyi olacak. Tabi ilk sıralar pek bir talep yoktu. Sonradan Gaziantep balık kültürüne alıştı. Gaziantepliler olarak balığı yiyoruz. Balığı yiyen yiyor, balık ayrı bir şey. Balığa olan rağbetin beyaz ve kırmızı etlerin fiyatlarının artışıyla pek bir ilgisi yok. Gaziantep eskisi gibi değil. Şu an balığa karşı yoğun bir talep var.” ifadelerini kullandı.

“Gaziantep halkı balığı tercih ediyor”

Tezgâhlardaki balıkları Karadeniz Bölgesi'nden Gaziantep'e getirdiklerini ifade eden Mustafa Kaya da yağışların olmamasına rağmen balığa rağbetin büyük olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Şu an satışlar çok güzel, Gaziantep halkı balık yiyor. Her bütçeye göre balık çeşidimiz var. Satışlardan memnunuz ama hava soğuduğu zaman satışlar daha da artacaktır. Yağışlarla birlikte satışlar da artar. Her şeyde olduğu gibi balık fiyatlarında da geçen seneye göre bir artış var ama çok da büyük bir artış yok. Bütün Gaziantep halkını balık yemeye bekleriz. Satışlar güzel. Balıklar da güzel, balıklar günlük ve taze bir şekilde geliyorlar. Balık denizde şu anda bol ama denizde lodos veya fırtına çıktığında balığın çıkmadığı da oluyor. Çünkü balıkçılar teknelerle açılamıyorlar. Şu an balıklar uygun fiyatlı olduğu ve ayrıca balık sezonunda da olduğumuz için Gaziantep halkı balığı tercih ediyor.”

“Gaziantep balığa alıştı”

Gaziantep esnafı olarak sezona iyi başladıklarını belirten Fevzi Hüseyin de, “Doğrusu balıklar bu sene çok güzel geliyor. Gaziantep halkı balık yemeyi seviyor. Herkes et yemeyi seviyor ama balık da güzel. Gaziantep’e haftada 3-4 defa balık geliyor. Hamsiler ve diğer balık çeşitlerimiz de çok ucuzladı. Günlük balıklarımız geliyor. Halk memnun. Şu anda et pahalı. Bizim balıklarımız ise 25 liradan başlıyor ve 60 liraya kadar balık var. Balık sağlıklı, C vitamini de barındırıyor, tadı da güzel. Günde yaklaşık 7 kasa hamsi satılıyor. Gaziantep balığa alıştı. Çok şükür satışlarımız her zaman artıyor. İnşallah daha da güzel olur. Yağmur yağarsa inşallah fiyatlar da düşecek.” şeklinde konuştu.

“Aşırı bir derecede balığa rağbet var”

Gaziantep halkının son zamanlarda balığa yönelmeye başladığını belirten Ufuk Yıldırım, “Eylül ayının 15’inde sezon açıldı. Tabi sezonun açıldığı ilk günlerde havanın sıcak olması işleri negatif yönde etkiledi ama şu anda çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Sezonumuz da çok hareketli, canlı. Covid-19 salgınından ötürü işimiz çok yoğun geçti. Hastalar vücutlarının direncini yükselttiler. Ayrıca fiyatlar da uygun. Havalar biraz serinledi. Aşırı bir derecede balığa rağbet var. Balık pazarına 2008 yılında girdik. Gaziantep halkı etçil bir halk, ben de öyleyim. 13 yılda bize çok büyük bir görev düştü. Bu görevi başarıyla yerine getirdik, önemli bir noktaya geldik. Sağ olsunlar Gaziantep halkı da balığa alıştı. Hepimiz tavuk ve et fiyatlarını biliyoruz. Balık fiyatları gerçekten de uygun. Zaten sezon da çok canlı ve hareketli geçiyor. Bazen siparişlere yetişemiyoruz. Özellikle hafta sonu aşırı derecede bir yoğunluk söz konusu. Sağ olsun milletimiz bu konuda duyarlı. Gaziantep bu konuda epey bir ilerleme kaydetti. Balık sağlıktır, sağlığınıza dikkat edin. Herkesi düzenli olarak buraya bekliyoruz.” diye konuştu.


Havaların soğumasıyla balık satışları arttı

Havaların soğumasıyla balık satışları arttı

Havaların soğumasıyla balık satışları arttı

Havaların soğumasıyla balık satışları arttı

Havaların soğumasıyla balık satışları arttı

Havaların soğumasıyla balık satışları arttı

Havaların soğumasıyla balık satışları arttı

Havaların soğumasıyla balık satışları arttı

Havaların soğumasıyla balık satışları arttı

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler