Hazreti Muhammed şefkat ve merhamet konusunda insanların en üstünüdür

Hazreti Muhammed şefkat ve merhamet konusunda insanların en üstünüdür

Hazreti Muhammed’in çektiği sıkıntılar ve işkencelere rağmen insanların huzuru ve mutluluğu için ömrünü harcadığını belirten Doç. Dr. Abdullah Ünalan, Peygamberin şefkat ve merhamet konusunda insanların en üstünü olduğunu söyledi.

Hazreti Muhammed’in kendi yurdundan kovulmasına ve çektiği sıkıntılara katlanmasının tek sebebinin bütün insanlığa olan şefkati ve merhametinden kaynaklandığını belirten Siirt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdullah Ünalan,  onun, sadece müminleri değil, hangi din, inançtan olursa olsun bütün insanlığı kucaklamak ve kurtarmak için gönderilmiş bir Peygamber olduğunu söyledi.

Kişinin insan olabilmesi için bir takım ahlaki değerlere ihtiyacı olduğuna vurgu yapan Ünalan, bir insanın ahlaki değerlerini kaybetmesi durumunda insan olma vasfını da kaybedeceğini söyledi.

"Müslümanların bu gün en çok kaybettikleri konu Hazreti Peygamber aleyhisselatu ve selamın ahlaki değerleridir. Bir Müslümanın iki olmazsa olmazı vardır. Birincisi Allah’ın kelamı Kur’an-ı Kerim, ikincisi ise Allah’ın kelamı olan ve Kur’an-ı Kerimi açıklayan, fiil ve hareketleri ile uygulayan ve bize örnek olan Hazreti Peygamber alehisselatu ve selamın hayat biçimidir. Biz hazreti Peygamberin yaşayış şekline ahlak diyoruz. Ahlakı insani değerlerle eşdeğer tutmak gerekir. Yani kişinin insan olabilmesi için bir takım değerlere ihtiyacı vardır ve bu güzel vasıfların, davranışların tamamına ahlak diyoruz ki ahlak, insan yaratılışının ayrılmaz bir parçasıdır. Bir insan, ahlaki değerlerini yitirir ise o, insan olma vasfını da kaybetmiş demektir." dedi.

"Peygamber Efendimiz en ideal örnek"

Dünyada ve ahiretini kurtarmak isteyen herkesin mutlaka Hazreti Peygamber'i örnek alması gerektiğine dikkat çeken Ünalan, "Ahlaki değerlerde bizim için en ideal örnek Hazreti Peygamber aleyhissalatu vesselamdır. Çünkü Kur’an böyle buyuruyor: İdeal örnek. Onun için Kur’an, ‘Sen, yüce bir ahlak sahibisin.’ buyuruyor. Yani Allah, Hazreti Peygamberi tanıtırken onun yüce bir ahlak sahibi olduğu şekliyle bizlere tanıtmaktadır. Hem dünyasını hem ahiretini kurtarmak isteyen, dünyada ve ahirette insan gibi yaşamak isteyen herkesin mutlaka Hazreti Peygamber aleyhissalatu vesselamı örnek alması ve onun hayat modelini, kendi hayatında tatbik etmesi gerekiyor." diye konuştu.

"Hazreti Muhammed rahmet ve merhamet peygamberidir"

Hazreti Peygamberin, insanların huzurlu olmaları için gayret gösterdiğine vurgu yapan Ünalan, "Hazreti Peygamber aleyhissalatu vesselam rahmet peygamberidir. Niçin gönderilmiş? İnsanlara örnek olsun diye gönderilmiştir. İnsanlar ona uymakla hem dünyalarını hem de ahiretlerini huzur ve refah içerisinde geçirsin diye gönderilmiş. Nitekim tarihe baktığımız zaman, hangi dönemde Müslümanlar Hazreti Peygamber aleyhissalatu vesselama uymuşsa başarıdan başarıya koşmuşlardır. Kur’an ve sünnetten uzaklaşmaları nispetinde parçalanmış ve çökmüşlerdir. Bu nedenle Peygamber aleyhissalatu vesselam insanları ateşböceğine, kendisini de ateşi yakan adama benzetmiştir. Ateş böcekleri, ateşi gördüklerinde ateşe girmek için kendilerini ateşe doğru sürüklerler, Peygamber de ateşin önünde duran ve kendilerini ateşe atmak isteyen ateş böceklerini ateşe girmemeleri için onları uyarıyor ve ateşe girmelerini engelliyor." ifadelerini kullandı.

"Bütün sıkıntılara katlanmasının sebebi insanların kurtuluşu içindi"

Hazreti Muhammed’in hayatının çile, ıstırap, müşriklerin baskısı, hakaretleri ve işkenceleriyle geçmesine rağmen davasından vazgeçmediğine dikkat çeken Ünalan, bunlara katlanmasının tek sebebinin insanların kurtuluşu olduğunu söyledi.

"Ebu Cehilleri ve Ebu Lehepleri kurtarmanın mücadelesini verdi"

Ünalan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hazreti Peygamberin bütün amacı, çırpınışı bütün insanları cehennemden ve felaketlerden kurtarmaktı. Sadece Müslümanları değil. O hiçbir insanın cehenneme gitmesini istemez; ister müşrik, dinsiz, ateist olsun. Hiçbir insanın bu dünyada huzursuz yaşamasını istemez. Onları kurtarmanın mücadelesi, çırpınışı içerisinde olmuştur. Bütün o çilelere katlanmasının sebebi neydi? Mekke müşriklerini kurtarmaktı; Müslümanları değil. Zaten Müslüman olmuşsanız Allah’ın rahmeti ile cennete gireceksinizdir. Ama o çilelere katlanmasının, memleketinden sürgün edilmesinin sebebi, o müşrikleri, Ebu Cehilleri, Ebu Lehepleri kurtarmaktı. Onun mücadelesini verdi. Hazreti Peygamber aleyhissalatu vesselamın ümmetine hatta bütün insanlığa şefkati, merhameti bu kadar geniş ve bu kadar kapsamlıdır. O bütün insanlığı kucaklamak istemiştir. Sadece müminleri değil. Hangi din, inançtan olursa olsun bütün insanlığı kucaklamak ve kurtarmak istemiştir. Onun için onun şefkat ve merhamet konusunda her hangi bir tartışma bile söz konusu değil. O ahir zaman peygamberidir, bütün insanlığı kurtarmak üzere gönderilmiştir ve bütün hayatını bu mücadele içerisinde geçirmiştir."

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.