Hem dini hem de pozitif eğitimi alanlar tarihe yön vermiştir

Hem dini hem de pozitif eğitimi alanlar tarihe yön vermiştir

​Şanlıurfa’nın Hilvan ilçesinde İHL tarafından yapılan TÜBİTAK Bilim Fuarında, tarihte yetişen birçok bilim adamının hem dini hem de pozitif ilimleri bir arada alarak yetiştikleri ve tarihe yön verdikleri vurgulandı.

Hilvan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde yapılan TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı’na İlçe Kaymakamı Furkan Duman, Belediye Başkan Vekili Muzaffer Yumuşak, Müftü Enver Polatoğlu, Milli Eğitim Müdürü Sinan Ateş HÜDA PAR İlçe Başkanı Osman Göçmen, protokol üyeleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

İHL konferans salonunda yapılan fuar, Fatma Gazal adlı öğrencinin okuduğu Kur’an- Kerim tilaveti ile başladı.

TÜBİTAK Bilim Fuar’ında günün anlam ve önemi konusunda bir konuşma yapan proje yürütücüsü Emine Yurteri, tarihte yetişen birçok bilim adamının hem dini hem de pozitif ilimlerini bir arada alarak yetişip tarihe yön verdiğini söyledi.

Yurteri, "Bilimsel çalışmaların imam hatip okullarında yapılıyor olması bu okulların geçmişte kendisine üstlenilen misyonuna kavuşmaya başladığını göstermektedir. Dini ilimler ile pozitif ilimleri kendi bünyesinde barındıran bu okullardaki eğitim modeline benzer nitelikte olan okullarda geçmişte sayısız bilim adamı yetişerek tüm insanlığa yön vermişlerdir. Harezmî, Cabir, Farabi, İbni Battuta, Mimar Sinan, Ali Kuşçu gibi sayısız bilim adamı bu eğitim modeliyle yetişerek bilimsel manada İslam dünyasında yüzyıllarca aydınlanma çağının yaşanmasını sağlarken yine buralardan yetişen Mevlana, Yunus Emre, Evliya Çelebi, Hacı Bayram Veli gibi gönül erleri toplumdaki dil, din, ırk ve mezhep farklılığına rağmen ekmiş oldukları uhuvvet tohumlarıyla yüzyıllarca bu coğrafyalarda barış ve kardeşliğin tesisinde önemli rol oynamıştır. Hem insanlığın hem de toplumların gelişimi için eğitimde dini ilimler ile pozitif ilimleri birbirinden ayırmak imkânsızdır. Nasıl ki uçması içi iki kanata ihtiyaç varsa ve bu kanatlardan biri kırıldığı takdirde kuş uçamıyorsa insanoğlu da yaradılış icabı pozitif ilimle dini ilimlerden birinden yoksun bırakılamaz. Hem dini ilimleri hem de pozitif ilimlerle yoğrulmuş bir gençlik 21. Yüzyılda tüm toplumların sahip olmayı arzuladığı ve aynı zamanda tüm insanlığın kurtuluşuna yol açacak bir insan profilini oluşturmaktadır." dedi.

Fuarda ana sınıfı öğrencilerinin hazırlayıp okuduğu ilahilerin izleyicilere duygulu anlar yaşattı. Program protokolün, İHL öğrencilerinin hazırladıkları projeleri incelemesiyle sona erdi.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.