Hilali gözetleme oruç ibadetinin önemli bir ayağıdır

Hilali gözetleme oruç ibadetinin önemli bir ayağıdır

Diyarbakır’ın en yüksek noktası olan Zülkifl Peygamber Dağında hilal gözetlendi.

Diyarbakır müftülüğü hilali gözetleme çalışmalarına başladı. Bu kapsamda Diyarbakır’ın en yüksek noktası olması hasebiyle Zülkifl Peygamber dağında gözetleme yapılmasını isteyen İl Müftülüğü, gözetleme görevini Ergani Müftülüğüne verdi.

Ergani Müftüsü Abdulrakip Arslan beraberindeki heyetle birlikte Zülkifl Peygamber Dağında hilali gözetledi. Peygamberimizin Ramazan orucu öncesi hilali gözetlediğini belirten Arslan, Hilali gözetlemenin oruç ibadetinin en önemli ayağı olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili İLKHA mikrofonlarına konuşan Arslan, Diyanet İşleri Başkanlığının Ramazan orucunun tespiti açısından birçok yerde hilal gözetleme görevini yürüttüğünü belirtti. Diyarbakır’da hilal gözetleme görevinin Ergani Müftülüğüne verildiğini belirten Arslan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Diyanet İşleri Başkanlığımız memleketimizin çeşitli yerinde hilalin en güzel görülebileceği yüksek yerlerde hilal gözetleme hizmetini yürütüyor. İlçemizin ve Diyarbakır’ın en yüksek yeri olan ve hilalin en güzel gözetlenebileceği bir mekân olması hasebiyle Ramazan-ı Şerif arifesinde burada bulunuyoruz. Bu sabahtan başlamak üzere Mayıs’ın 24, 25 ve 26. günlerinde Şaban-ı Şerif’in son günlerinde hilalin görülebilmesi için ilimizin en yüksek noktasında hilali gözetleme hizmetini görmekteyiz. Böylece il müftümüzün direktifleriyle en yüksek nokta olması hasebiyle bu sabah, bu akşam ve yarın bu noktada hilal gözetleme işi görülecektir.”

“Hilali gözetleme oruç ibadetinin önemli bir ayağıdır”

Hz Muhammed'in “Hilali gördüğünüz zaman oruç tutun, Hilali gördüğünüz zaman da bayram yapınız.” Hadis-i Şerifini hatırlatan Arslan, “Dolayısıyla hilal gözetleme oruç ibadetinin öneli bir ayağıdır. Çünkü sıhhatli bir ibadetin olabilmesi için hilalin gözetlenmesi lazım. Hilalin de muhtelif yerlerde görülebileceği mümkün olduğundan Diyanet İşleri Başkanlığınca memleketimizin birçok yerinde bu hizmet görülmektedir.” ifadelerini kullandı.

Hilalin gözetlenmesi neticesinde toplanan bilgilerin çeşitli çalışmalarda kullanılacağını belirten Arslan, “Ramazanın başlangıcı, şevvalin başlangıcı, zilhiccenin de başlangıcı, oruç ibadeti, kurban ibadeti açısından önemli olduğu için gözetleme işi bu aylarda yapılacaktır. Bizlerde bu hizmeti yapmak üzere hem ay batışını izlemek, hem ay doğuşunu sabah saat 04.00 sıralarında ayın doğumunu izlemek üzere ilimizin en yüksek noktası sayılan burada bu bilgileri bir araya getirip sıhhatli bir ibadetin yapılması için Diyanet İşleri Başkanlığına rapor halinde sunacağız. Çünkü ibadetin sıhhati için hilalin görülmesi lazımdır. Hilalin görülmesi için de yüksek yerlere çıkılması gerekmektedir. Bizde müftülüğümüzün kurmuş olduğu hilal gözetleme komisyonuyla beraber burada bu hizmeti inşallah ifa edeceğiz.” dedi.

Hz Muhammed'in hilali gördüğü zaman, “Ya Rabbi bu hilal bizim emn ve imanımıza, selam ve İslam’ımıza, razı olacağın işleri yapmaya vesile olmasını dileriz. Ey hilal! Bizim de senin de Rabbin Allah’tır.” dediğini aktaran Arslan, hilali görmeleri halinde kendilerinin de aynı duayı yapacaklarını belirtti. (İLKHA)  













HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler