Hockenheim'de 10 yıldır iftar verilen camii

Hockenheim'de 10 yıldır iftar verilen camii

Almanya'nın Hockenheim şehrindeki Hacı Bayram Camiinde 10 yıldır mübarek Ramazan ayı boyuncu iftar veriliyor. Caminin otobanın hemen kenarında inşa edilmesinden ötürü, oruç tutan yolcular da iftar ikramından nasipleniyor.

ALMANYA - Hockenheim şehri, uluslararası Formüla 1 araba yarışlarının yapıldığı Almanya'nın nadir şehirlerinden biri. Şehri nadir kılan bir diğer özelliği ise, A61 Otobanını kullanan her Müslüman'ın gördüğünde içini sevinç kaplayan Hacı Bayram Camiiye sahip olması.

Türkiye'den Almanya'ya çalışmak için gelen vatandaşların büyük çaba ve emekle yaptırdığı Hacı Bayram Camii, 1985 yılında ibadete açılmış. O günden bu yana bir çok İslami çalışmanın yapıldığı camide, son 10 yıldır Ramazan ayı boyunca iftar yemeği verme adeti artık bir gelenek halini almış.

Ramazan ayı boyunca ortalama 300 kişiye iftar yemeği
Başkanlığını yaklaşık 42 yıl önce Almanya'ya çalışmak için gelen Erzurum İspirli Ali Keleş'in yaptığı Hacı Bayram Camii, aynı zamanda bir eğitim kurumu vazifesini görüyor. Cami çalışmalarıyla ilgili İlke Haber Ajansına bilgi veren Keleş, cami kuruluşundan bu yana çocuklara Kur'an eğitimi verilmesi konusu üzerinde önemle durduklarına vurgu yaptı. Ramazan ayı boyunca ortalama 300 kişiye iftar yemeği verildiğini söyleyen Keleş, iftar yemeğinin toplu şekilde yenilmesinin cami cemaati arasında kaynaşmayı sağladığını bunun da kendilerine farklı bir haz verdiği belirtti. Yaklaşık 60 erkek, 65 de kız talebelerinin bulunduğunu aktaran Keleş, bu talebelerden 6'sının Cami kıldıracak seviyeye ulaştığını sözlerine ekledi. Keleş son olarak, hayır kermeslerinin yanı sıra Çanakkale Şehitlerini anma ve Kutlu Doğum etkinlikleri organize ettikleri bilgisini verdi.
Diyanet İşleri Başkanlığından 10 ay önce Gaziantep'ten Hacı Bayram Camiine imam olarak atanan Cumaali Deniz ise, yeni geldiğinde caminin Türkiye'deki cami mimarisini andırdığından kendisini yabancı hissetmediğini söyledi. Hacı Bayram Camiinin yoğun bir cemaatinin bulunmasının kendisini sevindirdiğini ifade eden Deniz, Ramazan ayının çok güzel geçtiğini, İftar programlarının yanı sıra zaman zaman Sahur programlarının da olduğunu belirtti. İftar programlarının önemine değinen Deniz, bu programların çocuklar açısından çok önemli olduğuna vurgu yaptı. Cami cemaatinin genelde fabrikada vardiyalı çalışan işçilerden oluşmasına rağmen Teravih namazlarının yoğun geçtiğini aktaran Deniz, yaklaşık 100 erkek ile 120 bayanın teravih namazlarına iştirak ettiğini söyledi. Bu yıl bir ilki başararak camide eğitim alan öğrencilerden ikisine cübbe girdiklerini belirten Deniz, Türkiye'den gelen hazıflarla birlikte bu öğrencilerin de teravih kıldırdığını, bunun da cami cemaatine pozitif yansıdığını bundan dolayı Allah'a hamd ettirdiklerini sözlerine ekledi. Deniz son olarak Mübarek Ramazan ayının ülkemize ve Hacı Bayram Camii cemaatine hayırlar getirmesi niyazında bulundu. (Basri Özmen-İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.