Hong Kong'da halk sandık başında

Hong Kong'da halk sandık başında

Aylardır hükümet karşıtı protestoların yapıldığı Hong Kong’da halk, mahalli idare seçimleri için sandık başına gitti.

7 milyon 400 bin nüfuslu kentte halk, 18 seçim bölgesinde 452 belediye meclisi üyesini belirlemek üzere oy kullanmaya başladı. 4 milyon 130 bin seçmen oy kullanmak için kayıt yaptırdı.

Hong Kong'da, hükümet ve milletvekilleri Pekin merkezi yönetiminin belirlediği adaylar üzerinden seçiliyor. Milletvekilleri, kabine üyeleri ve hükümet liderini. 1200 kişilik komite tarafından Pekin yönetimi belirliyor.

Yerel seçime katılan 1104 adaydan seçimi kazananlar, temsil ettikleri bölgelerde yaşayan vatandaşlar adına 1200 kişilik komiteye girerek, hükümeti belirlemek üzere oy verme hakkına da sahip olacak.

“Bir ülke, iki sistem modeli”

Hong Kong, 1898'de imzalanan kira sözleşmesi ile uzun yıllar İngiltere hâkimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti. İmzalanan ortak deklarasyon ile Hong Kong'a 2047'ye kadar basın, ifade, toplanma, inanç ve serbest akademik çalışma gibi özgürlükleri ile bağımsız idari ve hukuki yapısını koruma hakkı tanınmıştı.

Hong Kong, Çin'e bağlı olmasına rağmen kendine ait para birimi, dil, hukuk sistemi ve kimlik kullanıyor. Özerk yapılı bölgen sadece savunma ve dış politika gibi konularda Pekin'e bağlı. Bu yönetim modeli, bir ülke, iki sistem olarak adlandırılıyor.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.