Hong Kong’da seçimleri Çin karşıtları kazandı

Hong Kong’da seçimleri Çin karşıtları kazandı

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde protestoların gölgesinde yapılan yerel seçimleri Çin karşıtları kazanarak belediye meclis üyeliği sandalyelerinin elde etti.

7 milyon 400 bin nüfuslu kentte, 18 seçim bölgesinde 452 belediye meclisi üyesini belirlemek üzere yapılan yerel seçimleri, eylemcileri destekleyen siyasetçiler kazanarak, gelecek yıl yapılacak genel seçimler öncesi ellerini güçlendirdi.

Katılım oranının yüzde 71,2 olarak gerçekleştiği seçimde, 4 milyon 130 bin kayıtlı seçmenden 2 milyon 940 bininin sandık başına gitti. Çin karşıtları, belediye meclislerindeki sandalye sayısı bakımından Çin yanlılarının lehine olan tabloyu tersine çevirdi. Pekin yanlısı İyileştirme ve İlerleme için Demokratik İttifak Partisi büyük bir başarısızlığa uğradı.

Çin karşıtları, 18 seçim bölgesinin 17'sinde ipi önde göğüsledi. Çin karşıtları toplam 452 sandalye için yarışılan mahalli idare seçiminde yüzde 76,1 oy oranıyla 344 sandalyenin sahibi oldu.

Pekin yanlılarının yüzde 12,8 oy oranıyla sadece 58 sandalye alabildiği yerel seçimde, bağımsız adaylar ise yüzde 9,1 oy oranıyla 41 sandalye kazanabildi.

Otonom bölgenin en büyük Pekin yanlısı partisi olan İyileştirme ve İlerleme için Demokratik İttifak Partisi, yerel seçimde büyük bir hüsrana uğrayarak, 179 adayından sadece 21'ini belediye meclislerine sokabildi.

Milletvekilleri, kabine üyeleri ve hükümet liderinin bin 200 kişilik komite tarafından Pekin yönetiminin belirlediği adaylar üzerinden seçildiği kentte, Çin karşıtları Pekin'in bölgedeki baskınlığını kırmak adına büyük önem veriyordu.

Yerel seçimden başarıyla çıkan adaylar, temsil ettikleri bölgelerde yaşayan halk adına bin 200 kişilik komiteye girerek hükümeti belirlemek üzere oy verme hakkına da sahip olacak.

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.