HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Sınır ticareti canlandırılmalıdır

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Sınır ticareti canlandırılmalıdır

Iğdır ve Ağrı'nın Doğubeyazıt ilçesinde temaslarda bulunan HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, esnaf, kurum ve vatandaşları ziyaret etti. Halkın sorun ve taleplerini dinledi.

Beraberindeki heyetle birlikte Iğdır esnafını ziyaret eden Yapıcıoğlu, esnafın sorun ve taleplerini dinledi.

Ziyaretlerde esnafın sorunlarını dinleyen Yapıcıoğlu, üç ülkeye sınırı olan Iğdır'ın bu avantajından istifade edemediğini söyledi.

Iğdır ve Doğubayazıt’ta, özellikle salgından bu yana olumsuz anlamda etkilenen sınır ticaretinin canlandırılması gerektiğini belirtti.

Stratejik konumda olan Iğdır'ın, ticaret konusunda bu potansiyelini kullanamadığına dikkati çeken Yapıcıoğlu, “Iğdır üç ülkeye sınırı olan tek ilimizdir. Burada Türkiye ile Ermenistan'ı birbirine bağlayan Alican Sınır Kapısı, Türkiye ile İran'ı birbirine bağlayan Boralan Sınır Kapısı ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti üzerinden Türkiye ile Azerbaycan’ı bağlayan Dilucu Sınır Kapısı mevcut. Oldukça stratejik konumda olan Iğdır, maalesef ticaret konusunda bu özelliğinden faydalanamıyor." dedi.

Iğdır mevcut potansiyelinden faydalanamıyor

Iğdır'ın verimli topraklara sahip olduğunu dile getiren Yapıcıoğlu, "Tarımsal alanda da Iğdır bölgede Doğu’nun Çukurova’sı olarak biliniyor. Çok verimli ve bereketli topraklara sahip bir ovamızdır. Bu bereketli topraklarda, kaysı, elma, karpuz, kavun, şeker pancarı, pamuk ve benzeri birçok ürün yetiştiriliyor. Iğdır çiftçisi ve esnafı yetiştirdiği ürünleri komşu ülkelere pazarlayamadığı için üretemez hale gelmiş. Küçükbaş hayvancılık başta olmak üzere, hayvancılık bölgede önemli bir geçim kaynağı olmasına rağmen yem fiyatlarının aşırı yükselmesi ve desteklemelerin yetersizliğinden dolayı oldukça zayıflamış durumdadır. Daha önce de dile getirdiğimiz hayvancılık ile geçinen köylere veteriner, tarım ile geçinen köylere ise ziraat mühendisleri atanması çağrımızı buradan bir kez daha yapıyoruz. Üreticinin mahsulünün değerini bulması için yün, deri, süt, et, pamuk ve şeker pancarı gibi ürünleri işleyecek tesis ve fabrikaların açılması, ticaretin canlanması için sınır kapılarının açılması gerektiğini söylüyoruz. Burada görüştüğümüz esnaflarımızın da talepleri bu yöndedir.” dedi.

Gürbulak Sınır Kapısı Müdürlüğüne ziyaret

Gürbulak Sınır Kapısı Müdürü Mehmet Şensoy'u ziyaret eden Yapıcıoğlu, sınır kapısı ve geçişler hakkında bilgi aldı.

Yapıcıoğlu, “Gürbulak Sınır Kapısı Müdürümüzü ziyaret edip bilgi aldık. Gürbulak sınır kapısından günlük ortalama 800 yük aracı giriş-çıkış yapmaktadır. Bu sayı günlük bin aracı bulduğu da oluyor. Sınır kapısının mevcut sahası ve personel kapasitesi talebi karşılamıyor. Onay aşamasında olan sınır kapsını yenileme ve sahayı genişletme projesinin bir an önce hayata geçirilmesi ve personel eksiğinin giderilmesi gerekir. Salgının başlangıcından bu yana Türkiye ve İran arasında karşılıklı olarak yolcu geçişlerine kapalı olan sınır kapısı, Türkiye tarafından açılmış olsa bile İran tarafından açılmamış olmasından dolayı yolcu geçişlerine halen kapalıdır. Konu hakkında ilgili makamların İran tarafı ile görüşmesi ve yolcuların da geçişlerine açılması sağlanmalıdır.” ifadelerine yer verdi.

Yapıcıoğlu, ziyaret sonrası geçiş için bekleyen şoförlerle sohbet edip, sorunlarını dinledi.

Muhammed Celali Medresesi ziyareti

Yapıcıoğlu, Doğubayazıt’ın Karaburun köyünde bulunan Bediuzzaman Said Nursi'nin de eğitim gördüğü Şeyh Muhammed Celali Hazretleri Medresesi'ni ziyaret etti.

Bir süre önce restore edilip, 2015 yılında ziyarete açılan tarihi medresenin ve çevresinin bakımsızlıktan dolayı adeta metruk bir yapıya dönüşmesinden dolayı duyduğu üzüntüyü dile getiren Yapıcıoğlu, bu tür manevi değerlerimize sahip çıkılması yönünde yetkililere çağrıda bulundu.

Şeyh Ahmed-i Xani ziyareti

Şeyh Ahmed-i Xani Hazretlerinin kabrini ziyaret eden Yapıcıoğlu, burada medfun bulunan Arvasi Seyyidleri'nin kabirlerini de ziyaret etti, Fatiha okuyup, dua etti.

İshak Paşa Sarayı ziyareti

Son olarak Yapıcıoğlu, Doğubayazıt'a 5 kilometre uzaklıkta bulunan İshak Paşa Sarayı'nı ziyaret etti. 99 yılda yapımı tamamlanan ve geniş bir külliye olan İshak Paşa Sarayı'nı gezen Yapıcıoğlu, daha sonra Doğubayazıt ilçe teşkilatıyla bir araya geldi.

Çalışmalar hakkında bilgi alan Yapıcıoğlu, seçimlere hazırlıklı olmalarını istedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.