HÜDA PAR iş güvenliği raporu hazırlayacak

HÜDA PAR iş güvenliği raporu hazırlayacak

HÜR DAVA Partisi GİK üyesi Hasan Aşkın beraberindeki partililerle Soma'da hayatını kaybeden işçilerin kabirlerini ziyaret ederek ailelerine taziyede bulundu. Aşkın burada yaptığı açıklamada, iş kazalarının önlenmesi konusunda geniş kapsamlı bir rapor hazı

MANİSA - HÜR DAVA Partisi GİK üyesi Hasan Aşkın ve HÜDA PAR İzmir İl Başkanı Hüseyin Şani, İl Başkanı sekreteri Cengiz Dalkılıç, Manisa Merkez ilçe Başkanı Yahya Samihsan, Menemen ilçe Başkanı M. Şah Kalkan ve Ömer Akgül, maden faciasında 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'yı ziyaret etti. Hayatını kaybeden işçilerin kabirlerinde Fatiha ve Yasin okuyup dua eden heyet, daha sonra işçilerin ailelerine taziyede bulundu.

 

Kabristan ziyaretini yapan HÜDA PAR GİK Üyesi Hasan Aşkın'ın yaptığı açıklamada, Hür Dava Partisi olarak Genel Başkan Zekeriya Yapıcıoğlu'nun talimatı ile yeraltı madencilik işletmesi konusu başta olmak üzere iş kazalarının önlenmesi konusunda geniş kapsamlı bir rapor hazırlayarak bunu hükümete ve Başbakanlığa sunacaklarını ifade etti.

 

Acılarımızı paylaşarak hafifleteceğiz
Soma'da meydana gelen maden faciasını duyar duymaz olay yerine geldiklerini ve neler yapılabilir konusunda gayret ve çaba sarf ettiklerini ifade eden Aşkın, olayın ikinci günü ise, HÜR DAVA Partisi Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ile birlikte bölgeye gelerek yerinde incelemeler yaptıklarını ve yetkililerden bilgi aldıklarını söyledi.

 

Bu acının, sadece Soma'ya veya hayatını kaybeden işçilerin evine düşmediğini tüm Türkiye'ye düştüğünü belirten Aşkın, "Bu acılar şunu bize gösterdi ki, toplumumuzu kaynaştıran ana kaynağa baktığımızda bu acılı günlerde bu çimentoyu sağlayan bağın İslami değerler olduğunu gördük. Bu İslami değerler aramızda yaşadığı müddetçe bizler sevincimizi paylaşarak arttıracak, acılarımızı da paylaştıkça hafifletebileceğiz." dedi.

 

HÜDAPAR iş güvenliği raporu hazırlıyor
Türkiye'de iş güvenliği mevzuatında bu tür kazaların önlemesi açısından boşluklar olduğunu ve bu boşlukların acilen doldurulması gerektiğini vurgulayan Aşkın, Hür Dava Partisi olarak Genel Başkan Zekeriya Yapıcıoğlu'nun talimatı ile yeraltı madencilik işletmesi konusu başta olmak üzere Türkiye'de iş kazalarının önlenmesi konusunda geniş kapsamlı bir rapor hazırlayarak bunu hükümete ve Başbakanlığa sunacaklarını ifade etti.

 

Bu konularda yapıcı olmak zorunda olduklarının altını çizen Aşkın, sorunlara sorun eklemek değil, çözüm üretmek gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin İLO iş güvenliği mevzuatına imza atmadığını belirten Aşkın, temennilerinin kısa bir sürede hükümetin İLO mevzuatını imzalaması olduğunu söyledi.

 

Köylerdeki ailelere taziye ziyareti
HÜDA PAR heyeti daha sonra faciada en fazla kayıp veren Savaştepe ilçesi Yeşilhisar, Çukurçayır ve Sarıbeyler köylerindeki taziye evlerini ziyaret ettiler. Ailelerin acılarını paylaşan HÜDAPAR heyeti, kederli ailelerin dertlerini ve isteklerini dinledi, dualar edip sabır temennilerinde bulundular.

 

İlk olarak Yeşilhisar köyündeki Emin Mazı'nın baba evi ziyaret edildi. Baba Mehmet Mazı metanetini koruyarak olay gününü anlatmaya çalıştı. Geriye 2 çocuk ve bir eş bırakan oğlunun 4 gün önce madende işbaşı yaptığını belirten baba, 4'üncü gün ölüm haberinin geldiğini söyledi. Emin Mazı'nın babası evde yaptığı helva, şekerleme ve balonları çevre köylerde satarak günlük 20- 25 TL ile geçimini sağlamaya çalıştığını ifade etti. Kendisinin de SGK da yeterli primlerinin olmadığını belirten acılı baba, emekli olma imkanı olmadığını ve şu an için ne yapacağını bilemediğini söyledi.

 

Daha sonra çukur çayır köyüne geçen heyet, Muzaffer Kandemir'in evini ziyaret etti. Madende 6 yılını dolduran Murat Kandemir de geriye iki çocuk, gözü yaşlı bir eş ve anne bıraktı. Anne oğlunun resimleri ve torunlarının varlığı ile teselli bulmaya çalışırken gözlerinden yaşlar süzülmeye devam ediyor.

 

HÜDA PAR heyeti daha sonra Sarıbeyler köyündeki Aşkın Koyun'un baba evini ziyaret ederek dualar ve Fatihalar okudular. Yaşlı baba İbrahim Koyun, bu acılı gününde bile misafirlerine yemek ikram etmekten geri kalmadı.

 

Maden iş sendikasının ilgisizliği
Aşkın Koyun'un akrabaları ise, sitemlerini dile getirerek işyerlerindeki MADEN-İŞ sendikasından hiçbir kimsenin başsağlığı veya cenazeleri ile ilgilenmek için gelmediklerini ifade ettiler.

 

Aylıklarından bir yevmiye sendika aidatı olarak kesen MADEN-İŞ'in, madende adeta randevulu denetim yaptığını ifade eden Koyun'un akrabaları, denetimcilerin madendeki çalışma alanlarına inilmediğini, denetin gününden on gün öncesi haber verildiğini ve denetim günü işçilerin mekanize denen bölgede tutulduğunu söylediler.

 

Sendika temsilcilerinin cenazelerine saygı duyması gerektiğini ifade eden Koyun'un yakınları, sendikaların, insani olarak başsağlığı için kendilerini ziyaret etmelerini beklediklerini ancak bu güne kadar birçok kuruluş temsilcilerinin gelmesine rağmen sendikadan kimsenin gelmediğini ifade etti.

 

İnceleme ve ziyaretlerini tamamlayan heyet daha sonra bölgeden ayrıldı.  (Ramazan Sındıraç - İLKHA)

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.