HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı çiftçilerin sorunlarına dikkat çekti

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı çiftçilerin sorunlarına dikkat çekti

Tarımın başkenti Şanlıurfa'daki çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çeken HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, çiftçilerin desteklenmesi için yetkilere seslendi.

Her hafta Cuma günü saat 11.11'de Şanlıurfa'nın bir sorununu ve bu soruna yönelik çözüm önerilerini paylaşan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, bu hafta çiftçilerin sorunlarını gündeme taşıdı.

Geçen yıla oranla girdi maliyetlerinin 4-5 katına çıkması ve ellerindeki ürünlerin geçen yıl ki fiyatla aynı olması çiftçilerin tepkisine neden oldu.

Gübre fiyatının geçen yıl 3 lira iken bu yıl 18 lira olduğunu söyleyen çiftçiler, ekmiş oldukları pamuktan çok zarar ettiklerini belirtti. Geçen yıl dönüm başına 250 lira su parası ödeyen çiftçiler, bu yıl 750-850 lira, kimi yerlerde ise bin 200 lira ödeme yaptıklarını söylediler.

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, Şanlıurfa'nın tarımda çok önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Ektikleri pamuktan zarar eden çiftçilere yönelik çözüm önerilerini paylaşan Özaslan, yetkililere seslendi.

"Nakdi destek sunmalı"


HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan

Hükümete seslenen Özaslan, "Çiftçiyi koruma altına alabilmek ve yurt içindeki pamuk fiyatını dengede tutabilmek için geçici olarak yurt dışından gelen pamuk ve iplik ithalatına belirli sınırlama ve kota getirilmelidir. Çiftçinin zarar etmemesi için bu yıla has olarak hükümet, kilogram başına 3 liradan aşağı olmamak üzere nakdi destek sunmalıdır." önerisinde bulundu.

"Çiftçi zarar ederse memleket zarar eder"

Dönüm başına ödenen su fiyatlarının oldukça yüksek olduğuna dikkat çeken Özaslan, "Diğer bir sorun ise su fiyatları. Şanlıurfa'nın bazı bölgelerinde pamuk için dönüm başına 1200 TL para alınıyor. Bu çok yüksek bir rakamdır. Sulama birlikleri acilen su fiyatlarında indirime gitmeli. Gerekirse hidratların başına su sayacı takılmalı. Bu şekilde her çiftçi harcadığı suyun parasını verir. Böylece israfı da önlemiş oluruz. Şunu unutmayalım; çiftçi zarar ederse memleket zarar eder" ifadelerini kullandı. (İLKHA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.