​HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanlığı köylülerin su sorununu DSİ’ye iletti

​HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanlığı köylülerin su sorununu DSİ’ye iletti

​HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanlığından oluşan heyet, Suruç ilçesine bağlı köylerin sorunlarını DSİ GAP 15. Bölge Müdürlüğüne iletti.

HÜDA PAR heyeti, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine bağlı Suriye sınırında bulunan Çengeli (Alizer) ile Molla Hamza (Melle Hemze) köylerinde yaşayan çiftçilerin, 2017 yılında su verilmediği halde kesilen su faturaları ve R5 hattı üzerinde var olan sorunları, DSİ GAP 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe’ye iletti.

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Basri Demir, Suruç İlçe Başkanı Ahmet Yılmazoğlu ile partililerden oluşan heyet, ilk önce Çengeli ile Molla Hamza köylerini ziyaret ederek çiftçilerin sorunları dinledi.

Çiftçiler, 2017 yılında su verilmediği halde kendilerine su faturası kesildiğini, bu yıl ise R5 hattı üzerinden kendilerine verilen suyun yetersiz olduğunu ve bu nedenle ektikleri pamuğun susuz kalarak kuruduğunu söylediler.

Çengeli köyünde 2 dönem muhtarlık yapmış Mehmet Akbaş, 50 yıldır köylerine su beklediğini ve gelen suyun faydadan çok zarar verdiğini ifade etti.

Köye 2018 yılının mart ayında R5 hattı üzerinden su verildiğini, ama verilen suyun düzensiz ve yeterli denetimin sağlanmadığını ileri süren Akbaş, “Bize yeterli su verilmedi. Denetimi devlet köylüye verdi. Denetim köylünün eline geçtiği için kim güçlü ise suyu o kullandı. Gücü olmayan köylünün mahsulü kurudu. Ben 200 dönüm pamuk ektim, dönümünde 50 kilogram pamuk aldım. Peki, bunun gübresi, mazot masrafı nasıl karşılanacak? Yarın su parası istenecek. ‘Sen sulama yaptın, parasını ver.’ diyecekler. Mecburen ödeyeceğiz ama nasıl ödeyeceğiz?” diye sordu.

“Su verilmediği halde su faturası kesildi”

2018 yılının mart ayında köye R5 hattı üzerinden su verildiğini ancak su verilmediği halde 2017 yılında ise su faturasının kesildiğine dikkat çeken Akbaş, “Köye su verilmediği halde dönümüne 93 TL fatura kesildi. Suyun köye gelişi 2018 yılının mart ayı. Bize kesilen faturalar ise 2017 yılına ait. 2018 yılında da su düzenli gelmedi. Gelen suyun denetimini devlet köylüye bıraktı. Köylü de birbirine haksızlık yaptı. Kimisi mahsulünü suladı, kimisinin mahsulü de kurudu gitti. Çünkü devlet denetimi sağlamadı.” ifadelerini kullandı.

“Kuraklık bizim için nimetti”

Suyun faydadan çok kendilerine zarar verdiğini söyleyen Akbaş, “Köylünün yüzde 80’i su yüzünden birbirleri ile konuşmuyor. Suyun gelmesi bizi birbirimize düşman etti, keşke gelmeseydi. Kuraklık bizim için nimetti. Her yıl çocuk-çoluklarımızla Harran’da pamuk ekip, evimize dönüyorduk. Ama ne zamanki buraya su geldi bizi birbirimize düşman etti. Komşu komşuya, kardeş kardeşe, amca yeğene düşman oldu. Ne için? Bir damla su için. Düzenli gelmeyen su bizi bu hale düşürdü. Şimdi ne yapacağız ne edeceğiz bilmiyoruz.” şeklinde konuştu.

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Basri Demir, köylülerin yaşadığı sıkıntıları DSİ GAP 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe’ye iletti.

Gökçe, köylülerin yaşamış olduğu sorun ve sıkıntılardan haberdar olduğunu, 2017 yılına ait kesilmiş faturaların sistemden kaynaklı bir sorun olduğunu, bununla ilgili kendilerine intikal etmiş yaklaşık 4 bin şikâyetin olduğunu ve bu şikâyetlerin 1800’e yakınının hal ettiklerini söyledi.

Gökçe, R5 hattı üzerinde var olan sorunların ise hem arazi toplulaştırmadan kaynaklı sıkıntıların olduğunu hem de henüz tamamlanmamış projelerin olmasından kaynaklandığını ifade ederek, 2019 yılının sonralarında tamamlanmasının planlandığını söyledi.

Ziyaret sonrası açıklamalarda bulunan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Basri Demir, köylülerin R5 hattı ile ilgili sorunlarını hem köylüden hem de DSİ GAP 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe’den dinlediklerini söyledi.

Demir, “Ziyaret ettiğimiz DSİ GAP 15. Bölge Müdürü Ahmet Ersin Gökçe, bize suyun taksimatı konusunda üzerlerine düşen ne varsa yaptıklarını ifade etti. Tabi tas tamam olmadığını kendisi de söyledi. Neticede Suruç Ovasına su verilmesi GAP (Güneydoğu Anadolu Projesi) kapsamındadır ve bu proje daha devam etmektedir. Projenin tamamlanmaması, sistemden kaynaklanan bir takım sorunları da beraberinde getiriyor. Ahmet Bey, R5 hattı üzerinde var olan sorunlarla yakından ilgilendiğini, Ankara üzerinden bir takım ihalelerin olduğunu bizlere ifade ettiler.” dedi.

“Devletin yapması gereken bir takım eksiklikler var”

Devletin bir takım eksikliklerinin yanında köylülerin de birbirilerinin haklarını gasp ettiğine dikkat çeken Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ziyaret ettiğimiz köylüler, devletin suyu getirdiğini ancak, suyun dağıtımı-taksimatı konusunda kontrolü yeterince sağlayamadığını söylediler. Suyun kontrolü köylüye geçince köylüler, dededen-babadan kalma alışkanlıklarıyla kendi aralarında adaletsizliğe gitmişler. Bunu kendileri de ifade ettiler.”

“HÜDA PAR olarak bu işin takipçisi olacağız”

HÜDA PAR olarak, her meselede olduğu gibi bu sorununda takipçisi olacaklarını belirten Demir, “Müdür bey, gerek harita gerek bilgisayar ortamında var olan sorunları tek tek anlattı. Sorunlarla ilgilendiğini de ifade etti. Devletin ve kendilerinin halen yapması gereken eksikliklerinin var olduğunu söyledi. Bizlerde HÜDA PAR olarak, her meselede olduğu gibi bu meselenin de takipçisi olacağız. Temennimiz, 2019 yılı çiftçilerimiz için daha verimli bir yıl olur.” şeklinde konuştu.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.