HÜDA PAR sel felaketlerindeki ihmal iddialarına dikkat çekti

HÜDA PAR sel felaketlerindeki ihmal iddialarına dikkat çekti

HÜDA PAR, Batı Karadeniz'deki sel felaketinden önce yapılan uyarıların yetersiz olduğu yönündeki ihmal iddialarının araştırılması gerektiğini belirtti.

HÜDA PAR Genel Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, 28 Temmuz'da Akdeniz ve Ege’de başlayan ve günlerce devam eden orman yangınlarından sonra bu kez de Karadeniz ve Doğu illerinde yaşanan sel felaketleri ile sarsıldıkları belirtildi.

En son Batı Karadeniz'de yaşanan selin Kastamonu, Sinop ve Bartın’da can kaybı ve yıkıma neden olduğu ifade edilen açıklamada, "Sel bölgelerinde onlarca ev, bina ve köprü yıkıldı. Kastamonu'da 34, Sinop'ta 6 ve Bartın’da 1 olmak üzere 41 vatandaşımız vefat etti. Sel felaketi nedeniyle insanlar ev ve iş yerlerinde mahsur kaldı, bazı evler yıkıldı, araçlar sulara kapıldı, insanlar kayboldu. Yıkılan binalarda halen arama kurtarma faaliyetleri devam etmektedir. Afetin yaşandığı yerlerdeki görüntüler yürek burktu. Temennimiz can kaybının daha fazla artmamasıdır." denildi.

"Konunun tüm detaylarıyla ortaya konması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi elzemdir"

Sel felaketlerindeki ihmal iddialarına değinilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

En çok yıkımın yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde bir anda gelen sağanak yağış, felakette etkisi olsa da dere yatağındaki yapılaşmanın ve sel öncesi yapılan eksik uyarıların, felaketin boyutunun büyük olmasındaki etkisi kesinlikle göz ardı edilmemelidir.

Sel afetinin neden bu kadar büyük bir zarar verdiğine dair çeşitli iddialar bulunmaktadır. Selden önce yapılan anonslarda evlerin boşaltılmasının istenmediği, sadece dere kenarındaki arabaların kaldırılması yönünde uyarılar yapıldığı en çarpıcı iddialardan biridir.

Bir diğeri ise Ezine Çayı üzerinde kurulu olan iki Hidroelektrik Santrali (HES) barajının kapaklarının patlaması iddiasıdır.

Her ne kadar bu iddia yetkililer tarafından yalanlandıysa da, olayın; bir köprü önüne doluşan tomrukların suyu topladıktan sonra patlaması üzerine büyüdüğü söylendiyse de konunun tüm detaylarıyla ortaya konması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi elzemdir.

Ağaçlı bölgelere imar izni verilmemeli

İklim şartlarının değiştiği günümüzde artık çarpık kentleşmeye ve dere yataklarındaki yapılaşmaya kesinlikle müsaade edilmemesi gerektiği vurgulanan açıklamada, heyelan ve toprak kaymalarını önleme adına ağaçlı bölgelere kesinlikle imar izninin de verilmemesi gerektiği ifade edildi.

Açıklamada, "Büyük sel felaketinin yaşandığı yerlerde yaraların sarılması ve zararın karşılanması için her ne gerekiyorsa yapılmalıdır." denildi.

Açıklamanın sonunda, "Bu vesileyle vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve sabr-ı cemil diliyoruz. Allah Teâlâ milletimize bu gibi musibetleri bir daha yaşatmasın." temennisinde bulunuldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.