HÜDA PAR'ın girişimiyle 3 yıllık husumet barışla son buldu

HÜDA PAR'ın girişimiyle 3 yıllık husumet barışla son buldu

Mardin'in Dargeçit ilçesinde 2 aile arasında 3 yıl önce başlayan husumet, HÜDA PAR Dargeçit İlçe Başkanlığının girişimleri sonucu yapılan barış merasimiyle son buldu.

HÜDA PAR'ın girişimleriyle, bölgedeki kanaat önderleri, kurum amirleri ve STK'ların katkılarıyla aralarında yıllardır kan davası nedeniyle husumet bulunan aileler bir araya getirilerek barış sağlandı.

Dargeçit (Kerboran) İlçesi Sümer ( Deywân ) Mahallesi'nden Arabiyan aşireti mensubu, Akgüç (Malâ Gozo) ve Baş (Malâ Osê) aileleri arasında 3 yıl önce İstanbul'da yaşanan kavgada bir kişi hayatını kaybetmiş, 3 kişi de yaralanmıştı.

Yaşanan olayın ardından 3 yıldır her 2 aile arasında barışı sağlamak için köyün ileri gelenleri ve kanaat önderleri arabulucu olmalarına rağmen barış sağlanamadı ve husumet devam etti.

Her iki tarafta da gittikçe kangren haline gelen husumetin bitmesi için ilçenin büyükleri arabulucu olması için HÜDA PAR Dargeçit İlçe Başkanı Abdurrahman Seyhan'a çağrıda bulundu.  
Talep üzerine her 2 ailenin ileri gelenleri ve avukatlarıyla irtibata geçildi. Her iki taraf da HÜDA PAR Dargeçit İlçe Başkanı Seyhan'ı vekil olarak tayin etti.

Barışın sağlanması için HÜDA PAR Dargeçit İlçe Başkanı Seyhan ile Dargeçit Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy arasında bir istişare toplantısı gerçekleştirildi.  İstişare sonucunda, daha önce arabulucu olan köyün ileri gelenleri ve kanaat önderlerinden oluşan 7 kişilik bir komisyon kuruldu. Komisyon toplantısının sonucunda iki tarafın bir araya getirilmeleri kararlaştırıldı.
Dargeçit İlçe Kaymakamı Doğan Kemelek'in yanı sıra bölgenin tanınmış alimlerinden Molla Mahmut Kılınç, Dargeçit Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt  Aksoy, Dargeçit İlçe Müftüsü Taha Seyidoğlu, HÜDA PAR Mardin İl Başkanı İsmail Çevik, HÜDA PAR Midyat İlçe Başkanı İsa Altunkaynak, HÜDA PAR Dargeçit İlçe Başkanı Abdurrahman Seyhan, kanaat önderleri, köy imamı, köy muhtarı ve husumetli ailelerin temsilcileri, dava avukatları ve köylülerin katılımlarıyla Sümer Mahallesi'nde düzenlenen bir merasimle husumetli aileler bir araya getirilerek barıştırıldı.

Sümer Mahallesi Taziye Evi'nde Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başlayan barış merasimi, Kaymakam Doğan Kemelek, HÜDA PAR Mardin İl Başkanı İsmail Çevik, Dargeçit Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt  Aksoy, Molla Mahmut Kılınç ve Dargeçit İlçe Müftüsü Taha Seyidoğlu'nun konuşmalarıyla devam etti.
Yapılan konuşmalarda her iki ailenin barışı tercih etmelerinin çok önemli bir adım olduğu, bölgede ve ülke genelinde güzel bir örnek olma özelliği taşıdığı vurgusu yapılarak bir daha bu tür acı olayların yaşanmaması temennisinde bulunuldu.

Yapılan duanın ardından taraflar Kur'an-ı Kerim'e el basarak aralarındaki husumetin bittiğini ve barış sağlandığını ilan ettiler. Günün anlamına binaen katılımcılara tatlı ikramı yapıldı.

Barış merasimi sonrası İLKHA muhabirine konuşan HÜDA PAR Mardin İl Başkanı İsmail Çevik, yapılan barışı çok değerli bulduğunu ve herkese örnek teşkil etmesini umduğunu söyledi
"Bugün bizim için bir bayramdır"

Çevik, "Bugün Dargeçit ilçemizin Sümer Mahallesindeyiz. Üç yıl önce bizi üzen bir hadisenin bugün barışla sonuçlanması için bir aradayız ve bu barışa katkı sunanlar arasında Dargeçit İlçe Başkanımız, Belediye Başkanımız, köy imamı ve muhtarının katkılarıyla ve dolaylı olarak katkı sunan kurum amirlerinin katılımlarıyla çok güzel ve bizi mutlu eden bir tablo yaşıyoruz. Rabbim bir daha böyle acıları toplumumuza yaşatmasın inşallah. Rabbimiz toplumumuz içerisinde sulhu ve selameti ikame etsin inşallah. Bugün bizim için bir bayramdır. Sevinçliyiz ve mutluyuz. İnşallah bu barış, toplumumuzdaki diğer hadiselerinde bitmesi için bir örneklik teşkil eder." diye konuştu.

"Toplumun sulh ve selameti için kim adım atarsa bizim yanımızda değerlidir"

Konuşmasına devamla Çevik, "Bizler de HÜDA PAR olarak Mardin'de ve genelde tüm teşkilatlarımızla, başkanlarımızla bu tür meselelere her türlü katkıyı sunmaya hazırız. Toplumun sulh ve selameti için kim adım atarsa bizim yanımızda değerlidir ve takdir ederiz. Sadece siyasi endişe ile hareket eden bir parti değiliz. Son bir ay içerisinde Akçakale, Derik, Diyarbakır ve en son burada yaşadığımız tablolar bunun örnekleridir. İnşallah bu sulh ve selametin ikamesi için her türlü desteği vermekten her zaman mutluluk duyarız ve elimizden gelen katkıyı sağlamaya hazırız inşallah." diye konuştu.
HÜDA PAR'ın girişimiyle 3 yıllık husumet barışla son buldu

HÜDA PAR Dargeçit İlçe Başkanı Abdurrahman Seyhan ise, rıza-i ilahi için barışa katkı sunmak için çaba sarf ettiklerini belirtti.

"Barışa katkı sağlayan herkesi tebrik ediyoruz"

Seyhan, "Bu mesele yaklaşık 3 yıl önce İstanbul'da meydana geldi. Olay yaşandıktan sonra barış için birçok arabulucu girişimlerde bulunmasına rağmen barış sağlanamadı. Bu mesele 2 aile arasında artık bir kangren haline gelmişti. Birçok arabulucu bölgede yaşanan birçok mesele gibi bu olayın da kapanmasını istiyordu. Birçok değerli insan, bizden bu meselenin çözümü için talepte bulundu. Biz de hemen harekete geçtik. Her iki tarafı da ziyaret ettik, görüşlerini aldık. Sağ olsunlar onlar da bizleri kırmadılar. Bizleri vekil olarak tayin ettiler. Vekâleti aldıktan sonra Belediye Başkanımız Mehmet Cüneyt Aksoy'un yanına gittik. Bu konuda onunla istişare yaptık ve 7 kişilik bir komisyon oluşturduk. Daha önce barış için arabulucu olanları da çağırdık. Elhamdülillah bu şekilde barışı sağladık. Bu konuda katkı sağlayanların Allah ecrini kat kat artırsın. Bu vesileyle bu mesele de barışla sonuçlandı. Rabbimizden temennimiz, memleketimizde bu tür olayların bir daha yaşanmamasıdır. 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.