Hukuk Uzmanı Yeniocak: "Otobüs bileti fiyatlarındaki artış kanuna aykırı"

Hukuk Uzmanı Yeniocak: "Otobüs bileti fiyatlarındaki artış kanuna aykırı"

İçişleri Bakanlığı’nın Covid-19 salgını ile mücadele için aldığı önlemler dün itibarıyla yürürlüğe girdi.

Yapılan sınırlandırma sonrasında durumu fırsata dönüştüren bazı otobüs firmaları bilet fiyatlarında artış yaptı.

Coronavirus (Covid-19) önlemleri kapsamında şehirlerarası otobüs seferlerinin kısıtlanmasının ardından bilet fiyatlarında artış yapılmasının kanuna aykırı olduğunu söyleyen Sözleşme Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Umut Yeniocak, tüketicilerin Ticaret Bakanlığı’na şikâyette bulunarak bilet için ödedikleri fazla miktarı geri alabileceğini hatırlattı.

"Müşteri, fazladan ödediği paranın iade edilmesini talep edebilir"

Bilet fiyatlarında yapılan artış ile ilgili yazılı bir açıklamada bulunan Yeniocak, “Bizim hukukumuza göre yaptırımı olan ve hukuka aykırı bir davranıştır. İnsanların zor durumda kalmalarından yararlanılarak aşırı fiyat artışı uygulanması durumunda kanun bunu aşırı yararlanma (gabin) olarak kabul etmekte ve müşteriye, fazladan verdiği paranın iade edilmesini talep etme imkânı vermektedir.” dedi.

"Tüketici haklarına başvurulduğunda mutlaka sonuç alınır"

Açıklamasının devamında Yeniocak, şunları söyledi: “Bu tür aşırı fiyat uygulamalarına maruz kalan kişiler hem ilgili firmayı Ticaret Bakanlığı’na şikâyet edebilir hem de fazladan verdikleri paranın iadesi için tüketici hakem heyetlerine ya da mahkemelere başvuru yapabilirler. Hakem heyetlerine ya da mahkemelere yapılacak başvuru hemen yapılması da gerekmez. Kanun, bu başvuru için bir yıllık bir süre öngörmektedir. Başvuranlar mutlaka sonuç alacakladır.”

İLKHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.