Hz. Ömer sosyal adaletin simgesidir

Hz. Ömer sosyal adaletin simgesidir

Gaziantep Üniversitesi İdealist Gençler Topluluğu tarafından “21'nci yüzyılda Adalet anlayışı ve Hz. Ömer” konulu bir konferans düzenlendi.

GAZİANTEP-İdealist Gençler Topluluğu tarafından Gaziantep Üniversitesinde (GAÜN) düzenlenen “21'inci yüzyılda Adalet anlayışı ve Hz. Ömer” konulu konferansta konuşan Eğitimci-Yazar Abdulkadir Turan, Hz. Ömer’in sosyal adaletin simgesi olduğuna vurgu yaptı.

Program, Muhammed Sabri Altun’un Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başladı. GAÜN İdealist Gençler Topluluğu Başkanı İbrahim Kızılçınar’ın selamlama konuşması ile devam eden programda, daha sonra Hz. Ömer’in hayatından kesitlerin yer aldığı sinevizyon gösterimi yapıldı.

Konferansa konuşmacı olarak katılan Eğitimci-Yazar Abdulkadir Turan, 21’inci yüzyılın ana probleminin “Adalet” olduğuna dikkat çekti.

Turan, “Hz. Ömer zayıf olanların adaletten ümit kesmesini, güçlü olanların ise adaleti bir kayırma mekanizması olarak görmesini toplumun felaketi olarak görüyor. 21’inci yüzyılın ana problemi bu değil mi? Müslümanların da problemi bu. Adaletten ümit kesen zayıflar ve adalet mekanizmasını kayırma noktası olarak gören güçler. Biz biliyoruz ki, hangi sorunumuz BM’ye giderse mutlaka aleyhimizde sonuçlanır. BM’nin o konseyleri güçlü olanları kayırır. Zayıf olanları umutsuzluğa düşürecek ve nihayetinde ‘kınıyoruz’ diyecek kararlar veriyor. Hz. Ömer ise bunu toplumsal bir felaket olarak görüyor. Onun tarif ettiği toplumsal felaketi maalesef bugün yaşıyoruz.” dedi.

“Hz. Ömer sosyal adaletin simgesidir”

Sol kesimler ile ırkçılık yapanların Hz. Ömer ile ilgili büyük problemlerinin olduğunu vurgulayan Turan, Hz. Ömer’in sosyal adaletin simgesi olduğuna dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“Bizler Hz. Ömer’e pratik anlamda ümmet olduk. Farklı toplumlar olarak bir araya geldik. İslam çatısı altında kardeşler olduk. Sol kesimlerin de Hz. Ömer ile ilgili büyük problemleri var. Hz. Ömer sosyal adaletin simgesidir. Şahıs şahıs tespit ederek bizzat tebdili kıyafet ile çölleri dahi gezerek yoksulları tespit etmiş ve devletten maaşa bağlamış. Atiye denilen uygulamayla herkesin maaşını tespit etmiş ve bizatihi kendisi gidip vermiştir. ‘Ne yapıyorsun’ dediklerinde ise ‘Allah’a hesap verecek olan siz değilsiniz benim’ demiştir. Şimdi böyle bir sosyal adaletin olduğu yerde ‘sosyalizm efsanesi’nden bahsetmek mümkün müdür? Elbette mümkün değildir. Dolayısıyla Hz. Ömer, 21’inci yüzyılla doğrudan alakalıdır. Gerek ırkçılık problemi ile gerek sosyal adalet sistemi ile alakalıdır.”

“Hz. Ömer’i tanımak ve tanıtmak durumundayız”

Müslümanların Hz. Ömer konusunda ciddi araştırmalar yapmadıklarını belirten Turan, müsteşriklerin bilerek Hz. Ömer’i tanıtmadıklarını ve tanıtmak istemediklerini söyleyerek, Müslümanların Hz. Ömer’i tanımak ve tanıtmak durumunda olduklarını söyledi.

En azından bir Hz. Ömer enstitüsünün kurulması gerektiğini belirten Turan, “Maalesef biz Hz. Ömer konusunda yakın döneme kadar çok zikretmemize rağmen ciddi araştırmalar yapmadık. Örneğin bir Hz. Ömer enstitüsü kurmadık. Müsteşrikler gelip araştırdılar ve tanıdılar. Sonra bize kendi Ömerlerini tanıtmaya çalıştılar. Emin olun bu Ömer onların işlerine gelmedi. Siz dünyayı inandığınız bir aydınlığa kavuşturmak istiyorsunuz. Acelemi edersiniz? Sabra mı dayanırsınız? Hz. Ömer burada sabrı tercih ediyor. Hedefe ulaşmak için her şeyi mubah görmek asla doğru değildir. Aksine hedefi ilah-i rıza olarak gören büyük bir şahsiyetle karşı karşıyayız. Müsteşrikler bilerek Hz. Ömer’i tanıtmadılar ve tanıtmak istemediler. Ama bizi tanımak ve tanıtmak durumundayız.” ifadelerini kullandı.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.