Hz. Ömer’in İslam’a girişi kudret, hilafeti rahmettir

Hz. Ömer’in İslam’a girişi kudret, hilafeti rahmettir

Peygamber Sevdalıları Platformu Konya İl Koordinatörlüğünün gerçekleştirdiği etkinlikte, Hz. Ömer’in İslam’a girişinin kudret, hilafetinin ise rahmet olduğu belirtildi.

Peygamber Sevdalıları Platformunun kasım ayını “sahabe ayı” ilan etmesi dolayısıyla Konya il koordinatörlüğü tarafından “Fâruk-u Âdil: Hz. Ömer” adlı anma etkinliği düzenlendi.

Süleyman Şah Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinlik, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Mustazaflar Cemiyeti Konya Şubesi Başkan Yardımcısı Mehmet Zülfi Tan, ashabı bir programla anlatmanın zor olduğunu söyledi.

Tan, “Peygamber Sevdalıları Platformu kasım ayını ‘sahabe ayı’ olarak ilan etmiş. Bu çerçevede kasım ayında 4 sahabenin hayatını işleyerek gündemimize getirmiş ve onların hayatlarından ders ve ibret almamızı sağlamışlardır. Sahabeleri bir programla anlatmak zordur. Çünkü onlar İslam’ı bir hayat olarak yaşadılar. 70-80 yıllık hayatlarını İslam’la şereflendirdiler. Bizlerin de onların hayatlarındaki ana maddeleri anlayıp, bu doğrultuda hayatımızı şekillendirmemiz lazımdır.” dedi.

Daha sonra konuşan siyer araştırmacısı Yusuf Tutak ise Hz. Ömer’in adaletin temsilcisi olduğunu ve onu anlatmak için saatlerin yetmeyeceğini belirtti.

Hz. Ömer’in İslam’a girişinin kudret, hilafetinin ise rahmet olduğu dile getiren Tutak, şunları söyledi:

“Abdullah bin Mesud şu tespiti yapıyor: Hz. Ömer’in İslam’a girişi kudret, hicreti zafer, hilafeti ise Allah’ın bir rahmetidir. Hz. Ömer halife olduğunda bizim için her gün ramazandı, şeytanlar bağlanmış gibiydi. Hz. Ömer döneminde valilere söylenen ‘Asla kapıcı kullanmayacaksınız, süslü elbiseler giyerek halkın karşısına çıkmayacaksınız. Halk nasıl giyiniyorsa siz de o şekilde giyineceksiniz. Size verilen maaştan başka beytül mala göz koymayın.’ sözüydü.”

Tutak, Hz. Ömer’in adaletten sapmaya tahammülü olmadığını ifade ederek, “Hz. Ömer kendi maaşının 2 katını valilere veriyordu. Hz. Ömer’in nasıl adaletle hükmettiğini herkes biliyor. Mısır Valisi Amr bin As’ın oğlu Muhammed, eline kamçı alarak bir Kıpti’ye vuruyor. ‘Ben Mısır valisinin oğluyum, sen benimle mi tartışıyorsun?’ diyor. Hz. Ömer olayı duyunca Amr bin As ve oğlunu Medine’ye çağırıyor. Mahkeme sonunda Kıpti’nin eline kamçıyı veriyor ve ‘Soylu adamın oğluna vur. Bizler insanları Allah’a kul etmeye çalışırken sizler insanları kendinize mi kul edeceksiniz?’ diyor. Hz. Ömer’in adaletten sapmaya tahammülü yoktu.” dedi.

Hz. Ömer’in İslamiyet’e girişini konu edinen tiyatro gösterimiyle devam etkinlikte ezgiler seslendirildi. Etkinlik, kapanış duasıyla sona erdi.

İLKHA

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.